用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1生中午不在学校搭食点算?
go

F.1生中午不在学校搭食点算? [複製鏈接]

女女9月升读F.1,学校不设搭食,叫学生自行到附近的食肆食。周围好多食肆(旺角火车站附近),身为家长,但点都有D担心孩子太多自由(包括钱和时间)而因此心散。隔离一间BAND3学校反而F.1-F.3都要在学校搭食,私人认为咁对孩子仲好。
时日临近,都唔知点令到女女会自觉支配时间同钱。请各位赐教~
不知其他学校系唔系F.1就出外搭食呢。
   0    0    0    0

係咪講QE?

有時間就最好自己送飯, 其實F1已經是大個女, 可放她附近找餐廳.

回覆 1# 先先妈咪 的文章

我個女都係讀QES, 我都好擔心外出午餐呢個問題, 不過沒辦法, 這都是她們成長學習的機會, 所以我已經帶她到火車站行咗一圈, 找尋食舖, 有很多選擇, 如味XX麵, m 記, 美食廣場, 應該可以的, 希望她可以定 D 啦

醒目開學勳章

可以自己帶飯的喎.

醒目開學勳章

我發覺band 1中學通常出街食,反而band2,3就留學校食.可能認為band 1生會自律d,無咁易學壞.不過家長就想係學校食,始終都係f.1 ,但係學校政策係咁,唯有自己去適應.

原帖由 dad1234 於 10-8-8 18:08 發表
係咪講QE?

系QES。雖然系BAND1,但都擔心,畢竟都系細路,呵呵。

回復 4# sorfn89 的帖子

哈~!握握手先~我個女分到C班,你女呢?
我都知道系O巨成長必經的。多慮都系父母的,呵呵~!只望O巨識惗就好。

Parents,

Come on release your hands!! It would be a good training for your kid to how to manage their money, how to choose heathy food rather than junk food and also how to manage their time to finish lunch within say one hour including travelling time. Trust your kid they can learn through it. A good learning process.

係lor, 12歲喎, 自己去快餐店午飯都好應該, 這是另一個學習階段. 千萬別想自己送飯,小孩一定會覺得好'瘀'ga......,佢要做中學生嘛.....

初初都會担心, 食食下就慣的。
不過, 見佢地中午出去爭位食飯, 都幾辛苦!!
‹ 上一主題|下一主題