用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Sum107
go

2010/11 K1 [複製鏈接]

hello,
膠枱墊我係10蚊店買,一pack有兩塊,一大一小,小的那張剛是學校要的size,但係全班的我個女係啱size,其他同學仔要普通尺寸嗰啲,其實係可以既,只係收埋時要小朋友摺好入書包.有冇公仔都冇所謂.
底底,socks係放係學校,不用天天帶.英文書同普通話書只係星期一同星期三先要用,唔駛日日帶.最重都係每次老師教完一個主題時派番相關書本俾小朋友嗰日最重,唔駛擔心~
希望幫到大家~

k2家長

各位家長好,  大家囡囡係同學仔啊~~

我地下午班,  搵咗譚生校車, 係西九線, 張太架車, 呢幾日一直追佢,  但細節都仲未俾我,  真係有d擔心~

我都沒搵到啱尺寸既胶墊啊, 搵左幾間日本城都見唔到, 聽日點都要買番個啦.

其他d野都已經七七八八啦,  但除咗白色波鞋,  需唔需要另備一對涼鞋?  唔係一周五日全部著波鞋嘛?
(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*

THANK!
好快就到 9 月1日. 真係有d 緊張.
yoyo 之前又冇返個 n 班. 好怕佢喊返出黎要亞媽.

原帖由 cho_mama 於 10-8-27 23:12 發表
hello,
膠枱墊我係10蚊店買,一pack有兩塊,一大一小,小的那張剛是學校要的size,但係全班的我個女係啱size,其他同學仔要普通尺寸嗰啲,其實係可以既,只係收埋時要小朋友摺好入書包.有冇公仔都冇所謂.
底底,socks係放係 ...

耳,, 講真 . 鞋襪我都未買.......
哎呀.......... 依幾日要攪掂佢la!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Cho_mama,

多謝分享, 咁雨褸係咪要日日帶? 可唔可以放學校? 可以用即棄嗰啲嗎?

原帖由 cho_mama 於 10-8-27 23:12 發表
hello,
底底,socks係放係 ...

原帖由 Sum107 於 10-8-28 04:36 發表
cho_mama,好開心有 K2家長上嚟分享呀,係呢,開學頭三日家長係咪喺班房陪住小朋友架?唔講唔知,內褲和襪仔係要留喺學校架,唔該晒。啲書通常留幾多日喺屋企架?會否 weekend先攞返學校? ...

Sum 107,

唔好客氣,我只係盡我能力做

開學老師會俾番一啲書小朋友,其中包括英文書及普通話書.我女舊年星期一帶英文,星期三帶普通話書,老師會話俾家長知邊日帶.
每個月都有主題,係有書配合的.而li啲書係keep係老師度,每教完一本先會俾番小朋友攞番屋企.整學年大約十一,二本.
開學頭幾日係可以俾家長入課室陪,開學實有小朋友喊,自己嗰個唔喊,見到人地喊,唔多唔少都有影響.不過,老師好有經驗,小朋友好快冇事,唔駛擔心~

原帖由 21oct07 於 10-8-28 09:40 發表
Cho_mama,

多謝分享, 咁雨褸係咪要日日帶? 可唔可以放學校? 可以用即棄嗰啲嗎?

雨褸最好日日都放係書包,你選啲輕身既好啲.如果落雨,放學先老師會幫佢地著好先放學.

簽名被屏蔽

唉... 宜家保冇車個礦生 都仲未黎收錢..(成1800 都唔黎收...)
約佢兩次.,兩次都話有要事唔得閒.
又話要攪手續..
問過暫時有電話既保冇車都話幫唔到手.
唉...

hi 咕嚕,

可唔可以pm 你個褓姆車電話比我, thanks.

原帖由 咕嚕 於 10-8-30 00:38 發表
唉... 宜家保冇車個礦生 都仲未黎收錢..(成1800 都唔黎收...)
約佢兩次.,兩次都話有要事唔得閒.
又話要攪手續..
問過暫時有電話既保冇車都話幫唔到手.
唉... ...

SEND 左..
不過1800 唔知貴唔貴..

收到啦, 謝

原帖由 咕嚕 於 10-8-30 15:00 發表
SEND 左..
不過1800 唔知貴唔貴..

回覆 53# 咕嚕 的文章

咕嚕, 唔貴喇, 我由美孚去要$2200呀, 今日媬姆車打比我, confirm會直接由九龍到學校, 唔需要中途轉車, 所以時間會縮短咗, 只需1小時(之前要成1.25小時!), 咁我至無咁擔心咋!

原來係咁,.
仲有2日..
好緊張呀!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

一般~~我女一向都唔鍾意返學=="

有無1B 班(A.M.)同學啊??
‹ 上一主題|下一主題