用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 梁潔華/陸慶濤小學好嗎?(將軍澳)->急問 ...
go

梁潔華/陸慶濤小學好嗎?(將軍澳)->急問 [複製鏈接]

我個仔今年k3,我想收集吓大家的經驗和意見.
因為我個仔唔係太叻,我又好想佢可以係一個開心的環境學習.....
請問-->保良局陸慶濤小學/順德聯誼總會梁潔華小學ok 嗎?我聽人講呢兩間都係開心小學....is it true?
唔知有無其他好介紹一吓呢....
請多多指教
   0    0    0    0

醒目開學勳章

今年9月K3?
那你要開始留意啦
但如果你選擇得LHT,直資學校,你也可以同時考慮EC
(LOGOS/GT)已經interview了,但LOGOS仍有第2輪的

2間來說
LHT沒有呈分試,即係入了去,預左升羅氏基金中學的,而中學的會考成績幾好架,尤其數理科,攞優良的比例高於平均一大截,但當然唔可以同La Sa, DBS, DGS等超級名校比啦

100%英文pass,所以學科成績真的是可接受的

唯一唔好的地方是小學校舍細小,沒有呈分(但這其實以我自己來看,唔算缺點,因LOGOS等一些直資或私校都沒有呈分,加上入得一氣龍,都會考慮埋中學是否接受的)

而梁潔華也是區內熱門,進步中的學校,功課在小一及小二比馮晴還多,但直屬中學也比較差一些

如果選直屬中學ok的TKO小學,那建議選宣基,他的中學4班是英文班,一班是中文班的, 是區內少數Brand 1的學校
當然唔係brand 1頭啦

但宣基比較難入,因有宗教分等考慮

原帖由 onalwong 於 10-8-6 13:53 發表
我個仔今年k3,我想收集吓大家的經驗和意見.
因為我個仔唔係太叻,我又好想佢可以係一個開心的環境學習.....
請問-->保良局陸慶濤小學/順德聯誼總會梁潔華小學ok 嗎?我聽人講呢兩間都係開心小學....is it true?
唔知有無其他好介紹一 ...

死啦....interview 都完左喇.......then how should I do right now.... i think we can perpare all things on before Sept.....
Then how come? 有無多啲suggestion???
Please Help me and my kids....

原帖由 ziyi 於 10-8-6 16:39 發表
今年9月K3?
那你要開始留意啦
(LOGOS/GT)已經interview了,但LOGOS仍有第2輪的

2間來說
LHT沒有呈分試,即係入了去,預左升羅氏基金中學的,而中學的會考成績幾好架,尤 ...

Then how about 樂善堂劉德學校, is it Good?

原帖由 ziyi 於 10-8-6 16:39 發表
今年9月K3?
那你要開始留意啦

2間來說
LHT沒有呈分試,即係入了去,預左升羅氏基金中學的,而中學的會考成績幾好架,尤 ...

醒目開學勳章

係我令你誤會了什麼嗎
我說interview完的是LOGOS(真道)及GT(優才)而已
而你問的陸慶濤未開始啊,而我只是建議你也可以考慮一下播道(EC),同陸慶濤一樣是直資學校
這2間都是在開始收表的

如果你說"死啦"是指GT及LOGOS, 那GT真的是死啦,因她是沒有的啦,都今個月20號左右公布收生成績了
但LOGOS還有第2輪啊,而且interview完是first in而已.

至於劉德學校,如果你有留意我一直以來的留言,我很少很少(在自己的記憶裡沒有,但保險一些 )說那間學校不好的,那你叫我怎樣回答你的問題好呢

好啦,言歸正題,劉德好定唔好,我唔知,但你想在2011/12選她卻沒有機會了,因她已入教育局殺校名單內,不可在2011/12收小一,也不給機會自費辦小一
而另一間梁省德原本也是殺校名單內的,但2011/12容許自費辦一班小一,即係學生唔使俾學費,但也不是政府俾錢,而係學校自己買單付款
如果收得足一班,那代表2012/13就可從新入名單
我知道的是這樣子

原帖由 onalwong 於 10-8-7 00:05 發表
死啦....interview 都完左喇.......then how should I do right now.... i think we can perpare all things on before Sept.....
Then how come? 有無多啲suggestion???
Please Help me and my kids....

...

不是你的問題而是我姐.....你已經好好的給我好多INFORMATION LA.
唔該晒...我覺得好似有啲迷......都唔知點choice,我又唔想小朋友太辛苦,好想佢地可以係開心的環境裡學習....我覺得有時讀唔謮到書都好睇佢地自己.....所以我寧願搵啲係可以把他們學懂怎樣處事,尊重,.......that all.
有無多少少提供呢...
其實我都搵左幾間,可否coment一吓?
1) 梁潔華小學
2) 保良局黃永樹小學
3) 馮晴紀念小學
4) 將軍澳循道衛理小學
5) 仁愛堂田家炳小學 (我諗好難)
6) 保良局陸慶濤小學 ( 直資 )
7) 播道書院 ( 直資 )
7) 聖公會將軍澳基德小學

原帖由 ziyi 於 10-8-7 01:41 發表
係我令你誤會了什麼嗎
我說interview完的是LOGOS(真道)及GT(優才)而已
而你問的陸慶濤未開始啊,而我只是建議你也可以考慮一下播道(EC),同陸慶濤一樣是直資學校
這2間都是在開始收表的

如果你 ...

醒目開學勳章

唔...有些不太清楚,唔俾意見
有一些可以說一下個人見解

5)田家炳雖然換了個好似好勁的校長,但其實呢幾年都是第一輪自行越收越少,如果你申請,我差不多可背書你的小朋友一定入

7)播道是英文小學,係熱門啦,以之前2年來說,平均十幾人爭一個位
未有公開試成績,也不知道有沒有呈分試

2&3)黃永樹論升中成績較馮晴差一點點,但論入讀的機會是相約的,在第一輪不會高於10%,估計6~7%左右,以統計學估出來,我在另一個topic做了推算
今年馮晴差不多50%升英中,在將軍澳來說是最top的了
而小三開始分精英班,入得到對升學較有保証

4)將循呢2年收生好full,但今年才有6年班,即出年才知道升學率,但有朋友的小孩讀,功課幾多的

其他沒有留意,所以俾唔到comments

而且我囡囡選擇的是以私/直為主

原帖由 onalwong 於 10-8-9 13:52 發表
不是你的問題而是我姐.....你已經好好的給我好多INFORMATION LA.
唔該晒...我覺得好似有啲迷......都唔知點choice,我又唔想小朋友太辛苦,好想佢地可以係開心的環境裡學習....我覺得有時讀唔謮到書都好睇佢地自己.... ...
‹ 上一主題|下一主題