用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 歡迎光臨..Form 2 無頭痕
樓主: jazzmama
go

歡迎光臨..Form 2 無頭痕 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 10-9-28 14:22 發表
M&A

呢d野我見慣啦, 我仔都係成日比人攪
保護自己的動作就係還拖啦
老師唔會聽d細路講故仔
有殺錯無放過

有次我仔考試時比人攪啦
佢收卷後至投訴, 怕唔夠時間做卷
又怕出聲比老師話出貓
結果 :老師話佢無即時出聲 ...
禁你仔還拖米要一齊罰?

我就係唔想郁一郁都舉手,少少事都投訴!我叫亞仔同班主任講調去排最尾米無人攪!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

原帖由 JSCfamily 於 10-9-28 12:17 發表
M & A Mom,

咁佢地老師又吾去了解就認定被害人都有錯!
吾知點解我總覺得官校的老師欠缺愛心和耐性... 佢地永遠都係當係一份工..所以吾可以對佢地有期望或要求! 或者係我細仔以前讀左一年官小的感覺, 所以讀完一年 ...
你知家下呢個年紀男仔,佢難真心聽我地哦!怕佢比人教唆諗Y左,就真係多得佢地呢d老師
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

M&A Mom:
我仲以為是胡少熾添!我囝學校唔知係唔係男校呢,所以唔會太嚴厲對待這些問題,我囝F.1試過與幾個同學在門頂放張紙巾,等同學開門時跌在他們身上,比班主任罰500字用英文寫悔改書!

我覺得如果只是"手郁郁",又無打鬥,唔洗罰甘重啫!mouth:" />

原帖由 M&A Mom 於 10-9-28 16:54 發表
你知家下呢個年紀男仔,佢難真心聽我地哦!怕佢比人教唆諗Y左,就真係多得佢地呢d老師

10月1 號 BBQ+踩單車

JSCfamily : 1大2小
Fion : 1大1小
hhma : 2大2小
jazzma : 2大2小 (密謀中..希望行動成功)
Mandy : 1大1小

地點 :
大尾篤燒烤王 1:00 左右燒住等...
http://www.taimeitukbbqking.com/

亞仔睇完報紙話何文田 la sa 爆手足口病.
佢話學校呢幾日都每班有幾個同學病
高 Form 都有幾個係手足口 tim

大家要留意 & 小心 d......

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 10-10-14 17:03 發表
亞仔睇完報紙話何文田 la sa 爆手足口病.
佢話學校呢幾日都每班有幾個同學病
高 Form 都有幾個係手足口 tim

大家要留意 & 小心 d......
陳瑞X?一定叫亞仔唔好過巴街打波!

你有冇叫 manson 帶定d消毒抹手液?真係成個所帶番學校

溫馨分享, 別笑我領略得太遲^_^

青春期的青少年多數時間喜歡父母把他們當大人看待,
不再喜歡大人們把他們當小孩般揉揉抱抱和長篇大論,
前一段時間我還不懂, 也沒適應過來, 弄得很不開心,
原來做父母的也需要時間去適應孩子們已長大的事實,
我們要學習長話短說, 要不然, 他們會覺得父母嘮叨,
讓他們有自已的空間, 去思考和寧靜, 甚至發白日夢,
父母也要隨著孩子的年齡學習怎樣做父母, 學會放手.

有晚我跟孩子說:
你們這年齡的青少年已步入青春期,
而我們做父母一般也都四五十歲了,
這年紀的父母也開始要進入更年期,
更年期和青春期其實很相似,
都是要進入人生的另一階段,
心理和生理同樣都會有改變,
比如會較焦慮和缺乏耐性……
所以我們要互相包容和體量,
不可能要對方永遠遷就自已.

孩子抱著我的膊子很感性的說:
其實你一點都不老, 還很年青, 哪有這麽快更年期.

可知道, 孩子已很久沒這樣抱我,
孩子的語調很溫柔, 令我很感動,
同樣也感受到他的孝順和懂事^_~

有段時間孩子的脾氣和態度不太好,
由於現在我已明白孩子爲何會這樣,
所以改變了自已和孩子的相處方式,
大家的關係又回復從前和有商有量.
令我不再多慮和對孩子充滿了信心.

xiaohahaxiao:
多謝妳的分享! 我們都需要不時互相的提醒!

原帖由 xiaohahaxiao 於 10-10-18 15:29 發表
我們要 ...

Thank you your sharing.

原帖由 xiaohahaxiao 於 10-10-18 15:29 發表
我們要 ...

你一定好心甜啦
我仔到依家都未識關心人
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

sweet! sweet!

jazzmama:

my son same as your song...hehe

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 10-10-21 11:54 發表

你一定好心甜啦
我仔到依家都未識關心人
因為你照顧得佢太好。佢會覺得你係 superma!Matthew 上年見過我病到CC下,知到個亞媽都有脆弱一面,家下佢見我都會問我有冇事,我M到肚痛,佢會幫我叮暖袋 所以唔好下下做強媽,有時都要做下弱者,嗲下d仔,做亞仔第一個女朋友

互勉之!

今日開始測驗,昨晚仍因欠交功課被罰抄!

今次真係考天才啦!

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 10-10-28 08:27 發表

今次真係考天才啦!
Matthew 下星期測啦!佢仲掛住facebook 今日禁凍就水運會!

細女今日開始測,但就係病住黎測

大仔下星期開始test, 通常test係最深, 驚驚

我阿仔就今日last day exam...昨晚冷親...食左藥早d訓, 今朝起身又無咩事...希望無影響到啦.

mayc

中學都要罸抄...唔係化 ?!

今次真係考天才啦!
因為祂顧念你們

mayc

今次真係考天才啦!
因為祂顧念你們

jazzmama:
係呀!抄中文(要背默的課文)
無法啦!唔罰吓佢地佢地就永遠都係果句:哎呀!唔記得添!

終於測完了!本來應輕鬆吓先!不過阿囝下星期便要考小提琴,所以都要"keep住佢",下星期一唔準練籃球(怕佢受傷),希望唔會前功盡棄可以pass啦!

原帖由 jazzmama 於 10-11-3 09:32 發表
mayc

‹ 上一主題|下一主題