用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 歡迎光臨..Form 2 無頭痕
樓主: jazzmama
go

歡迎光臨..Form 2 無頭痕 [複製鏈接]

原帖由 mayc 於 10-11-5 13:44 發表
jazzmama:
係呀!抄中文(要背默的課文)
無法啦!唔罰吓佢地佢地就永遠都係果句:哎呀!唔記得添!

終於測完了!本來應輕鬆吓先!不過阿囝下星期便要考小提琴,所以都要"keep住佢",下星期一唔準練籃球(怕 ...

mayc,
預祝matthew考小提琴成功!
Next Monday 係school holiday可以practise 多D!
Check pm!

JP

好耐無見你, 你去左邊樹泡呀

Mayc

d 細路玩樂器又要玩運動真係要小心d
好似Eva & JSC 個仔咁一受傷就煩
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

各位靚媽

近排有無補品分甘同味呀
係時間同d仔仔女女進補吓啦
有無人進貢呀....
因為祂顧念你們

JP:
多謝祝福!係呀,今天放假,阿囝同學約踢波--唔準去!:-x
約打籃球---NO!:-x
不過Uncle在美國回港約打網球,無得say NO!
所以上午練琴,下午去打Tennis!

jazzmama:
剛測完驗,卷都未派喎!"甘"快補,我怕佢地流鼻血喎!

原帖由 JP 於 10-11-5 15:04 發表

mayc,
預祝matthew考小提琴成功!
Next Monday 係school holiday可以practise 多D!
Check pm!

mayc

間中滲d湯水打好過底
緊係唔好成支蔘比佢地保身啦
ha ha
因為祂顧念你們

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 10-11-12 08:52 發表
mayc

間中滲d湯水打好過底
緊係唔好成支蔘比佢地保身啦
ha ha
有支參比佢地,佢地都灘凍晒先黎食,乜效都無啦!

衰仔仲日日fb 同人談情
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

so sweet, hahahaaaaa

原帖由 M&A Mom 於 10-11-12 14:57 發表

我囝是聖誕節後考試,所以唔洗"甘"急補,但好似我朋友囝讀DBS,佢地7/12考試,進補都係時候了! 妳地囝囡幾時考試?

M&Mom:
"甘"妳咪好快做奶奶!  

原帖由 M&A Mom 於 10-11-12 14:57 發表

after xmas too

原帖由 mayc 於 10-11-16 13:30 發表
我囝是聖誕節後考試,所以唔洗"甘"急補,但好似我朋友囝讀DBS,佢地7/12考試,進補都係時候了! 妳地囝囡幾時考試?

M&Mom:
"甘"妳咪好快做奶奶!  

...

我大仔都係after x'mas exam (jan 3).
細仔就dec 15-17 exam.

M&Mom:
"甘"妳咪好快做奶奶!  

...

醒目開學勳章

M&Mom:
"甘"妳咪好快做奶奶!  

...
唔好笑我啦! 我家下時時要小心分析比個仔知!個女仔睇落斯斯文文,但太主動,係言談間我覺得亞仔有被佢牽住鼻走,所以我都提醒佢真心對你人唔會只顧佢自己感受,叫佢自己諗下個女仔係人有我有先黎迷惑你定真係想同你做好好朋友!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我仔 12/7 開始考啦
所以係時間要補身啦
因為祂顧念你們

jazzmama:
"甘"妳問吓佢考d範圍,睇吓我地d測驗卷"arm"唔"arm"洗!

原帖由 jazzmama 於 10-11-17 08:52 發表
我仔 12/7 開始考啦
所以係時間要補身啦

Mayc

學校好似未出範圍

好慚愧...我無跟我仔教過d咩,
所以講出要咩tim  

原帖由 mayc 於 10-11-17 09:54 發表
jazzmama:
"甘"妳問吓佢考d範圍,睇吓我地d測驗卷"arm"唔"arm"洗!
因為祂顧念你們

有感而發
昨晚放工在地鐵站踫見一中一家長,(由小學部升上來的),他抱怨學校沒有好的學習氣氛,投訴學校出未能培養出優秀的學生(他指9,10)!他的兒子很聰明,讀書好OK,尤其是數學,小學時巳在多個奧數比賽獲獎無數,但其實他並不願意參加的,因為他最鍾意是留在家裡打機!
現在他升上中學,他什麼都不參加,每天放學便趕回家打機,(我囝甚至話佢一早起身便打機,打到夠鍾才返學),剛測完驗,他的成績也不錯,但他沒有溫書(他爸話),他爸爸知道長此下去,他的兒子一定不能成為最Top的學生.
其實小學時他爸巳話過只要他成績OK,他就容許他兒子打機,而他兒子也在不需要父母的幫助下,成績OK,年年精英班,(所以今天他兒子這樣,其實是他一手培養出來的,不能怪誰!)
我們一直傾到見到他兒子,學校要求每一個中一學生要學一種樂器(除了鋼琴),所以他兒子便要學大提琴,我問個細佬拉大提琴好唔好玩,個細佬點頭,他阿爸立即話晒時間”,我心諗:佢打機咪仲晒時間,現在學校迫佢學樂器,比佢在屋企打機好啦,你又話晒時間,!真難想像自己不管好自己的孩子,反投訴學校不教好孩子!

Jazzmama:
Please check PM!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2254813
答吓小學問題, 比人以為我係老師呀

hhma:
係咪妳的回答有內涵,有見地呀?所以咪比人誤會囉!
原帖由 hhma 於 10-12-7 12:20 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2254813

hhma:
你果樣似d喎..... hehehe
我地哩度 所有媽咪都係資深又對學校了解得深, o米會比人誤會囉!

原帖由 hhma 於 10-12-7 12:20 發表

我靚過佢地好多呀!!!!!!!!!!

原帖由 JSCfamily 於 10-12-7 16:14 發表
hhma:
你果樣似d喎..... hehehe
我地哩度 所有媽咪都係資深又對學校了解得深, o米會比人誤會囉!
‹ 上一主題|下一主題