用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 國際班PN竟以講東話為主
go

國際班PN竟以講東話為主 [複製鏈接]

國際班PN竟以講東話為主, 真係有點失望, 呀仔本來讀開嗰間係全NET TEACHERS, NO CANTONESE,仲諗住等佢今年係個好D個英文環境學好D英文TIM,唉!
   0    0    0    0

用中文我可以接受
但我唔明點解本地老師講野時又中又英....

醒目開學勳章

原帖由 cwongkl 於 10-8-6 07:43 發表
國際班PN竟以講東話為主, 真係有點失望, 呀仔本來讀開嗰間係全NET TEACHERS, NO CANTONESE,仲諗住等佢今年係個好D個英文環境學好D英文TIM,唉!
國際班已開學?

我就係記得MRS. FUNG 講過 PN 係 INTERNATIONAL CLASS, 第一日FUN DAY去到, 見到 LOCAL 老師講晒廣東話已經覺得奇, 諗諗下又驚自己記錯, 人地無講過, 原來真係 INTERNATIONAL CLASS.

我女由細都大都係比講普通話既印印姐姐湊, 而家一個星期返三日既PLAYGROUP 又係英文 & 普通話, 個日去到YORK 見老師講廣東話, 佢就唔知發生咩事咁.

唉...咁我諗可能唔比佢番YORK 喇...之前我就係嫌 TT 太貴, 想慳 D...而家都可能要同佢轉番 TT 算喇.

CWONGKL,

係其他FORUM 見到你講仔仔好似番緊青衣一間出名好好的PN, 點解你轉YORK 呀...其實你而家個間真係好好喎...真係NET 班主任, 好正喎.

原帖由 cwongkl 於 10-8-6 07:43 發表

咪宏褔囉, d老師真係好好, 全net, 黑人, 美國人, 印巴都有, 個仔返得好開心, 轉york咪又係因為怕佢k1考唔返入九龍塘個幾間囉, 因為宏褔k班課程同出面嗰d始終差少少, 諗住還是k都要考返出面, 不如今年讀買定個保障, 唉!

妳係咪今日試校車話之前讀多多個位媽咪?

原帖由 Tazman 於 10-8-7 09:59 發表
CWONGKL,

係其他FORUM 見到你講仔仔好似番緊青衣一間出名好好的PN, 點解你轉YORK 呀...其實你而家個間真係好好喎...真係NET 班主任, 好正喎.

今日打咗去學校問,主任覆返我話遲d正式上當就會係一個net加一個本地老師一齊上堂,呢幾日只是暫時安排.另外仲會有一個助教,希望如此

另外,主任話佢地都有留意到排隊去洗手間問題,佢話嚟緊佢地會安排小朋友5個5個排隊咁去,希望無咁容昜有推撞.

祝各位小朋友係york讀得開開心心!

嘻嘻!希望我哋唔係真係正式上當

Just for fun!

謝謝你提供的資料!

原帖由 cwongkl 於 10-8-7 15:59 發表
今日打咗去學校問,主任覆返我話遲d正式上當就會係一個net加一個本地老師一齊上堂,呢幾日只是暫時安排.另外仲會有一個助教,希望如此

另外,主任話佢地都有留意到排隊去洗手間問題,佢話嚟緊佢地會安排小朋友5個5個排隊咁去,希望無咁 ...

我今日淨係同囡囡一齊等車, 之後係工人姐姐同佢返, 因為我要返工.

你小朋友係AM 定 PM CLASS 呀?  我囡係PM.  我有FRIEND 都會比佢囡讀宏福呀, 其實宏福好好的, 不過我住九龍城, 唔方便, 同好似你話齋, 想個女K1 時讀到九龍塘個幾間出名K 囉, 咁揸住個YORK K1 位再去考就會好好多.

原帖由 cwongkl 於 10-8-7 11:24 發表
咪宏褔囉, d老師真係好好, 全net, 黑人, 美國人, 印巴都有, 個仔返得好開心, 轉york咪又係因為怕佢k1考唔返入九龍塘個幾間囉, 因為宏褔k班課程同出面嗰d始終差少少, 諗住還是k都要考返出面, 不如今年讀買定個保障,  ...

我個仔都係PM(PNB), 宏福係一間好學校, 小朋友會返得好開心, 我個仔係宏福無喊過, 返咗2日已經好自律去排隊, 大部份老師都真係好有愛心, 睇得出佢地唔係扮出嚟, 而係出自真心, 好難得, 佢地著重以兒童為中心, 唔會太PUSH小朋友讀書寫字, 程度唔算太低但又唔係深個隻, 都有小朋友入到陳守仁等幾好的私小, 但一年真係得一兩個, 自問自己同埋個仔都唔係醒過人, 所以真係唔敢同佢博...

我以前都係住九龍城, 一搬走就有咗, 咁就無咗個好校網, 如果唔係就唔駛咁頭痕......

原帖由 Tazman 於 10-8-7 17:24 發表
我今日淨係同囡囡一齊等車, 之後係工人姐姐同佢返, 因為我要返工.

你小朋友係AM 定 PM CLASS 呀?  我囡係PM.  我有FRIEND 都會比佢囡讀宏福呀, 其實宏福好好的, 不過我住九龍城, 唔方便, 同好似你話齋, 想個女K1 時 ...

,  上當又好, 上堂又好, 都決定咗繼續讀就唯有信佢地啦, 只希望個個讀得開開心心, 返學0意外已經好開心......

原帖由 Straysheep 於 10-8-7 16:41 發表
嘻嘻!希望我哋唔係真係正式上當!

Just for fun!

謝謝你提供的資料!

真係完全唔掂講明國際班以英普為主,而家變咗廣東話主,真失望,樂基同劍鳴及其他國際班都係英文,普通話為主, 中文以普通話教,邊有咁多廣東話架,好唔掂

‹ 上一主題|下一主題