用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想同小孩(2歲3個月)做評估及上堂, 請分享 ...
go

[聽/語障] 想同小孩(2歲3個月)做評估及上堂, 請分享 [複製鏈接]

小孩(2歲3個月), 只會說少過10個字, e.g. 媽媽, 爸爸, 婆婆, 波 etc..
想同佢做評估及/或上堂, 不同的朋友都熱心介紹, 但我不知如何選擇, 請分享, 謝謝!
1) HKU 的 言語治療診所
2)小童群益會
3) 新一頁學習及發展顧問
4) 香港社區言語治療中心
5) 協康會
6) VENT
如有其他好介紹, 請提供有關資料, Many many many thanks!!!!

7    0    0    0

其實要睇治療師同小朋友夾唔夾,你可以搵一間最快可以安排倒小朋友上堂既機構先,如果夾就繼續,唔夾先再轉.

Thanks for sharing.
因為會單對單, 你咁講真係好有道理.

原帖由 pollybell 於 10-8-6 11:02 發表
其實要睇治療師同小朋友夾唔夾,你可以搵一間最快可以安排倒小朋友上堂既機構先,如果夾就繼續,唔夾先再轉.

有無其他分享, thanks!

原帖由 chingching8888 於 10-8-7 10:05 發表
Thanks for sharing.
因為會單對單, 你咁講真係好有道理.

You can try STEP. My daughter had assessment there at the age of 2 yrs 8 months old. I think Miss Chu and Miss Wong's assessment & observation were very accurate.

我知道以上其中一間機構的言語治療師, 好有愛心和耐性, 她是上門做評估和訓練的, 收費亦不貴, 有興趣可PM我.

原帖由 chingching8888 於 10-8-6 04:24 發表
小孩(2歲3個月), 只會說少過10個字, e.g. 媽媽, 爸爸, 婆婆, 波 etc..
想同佢做評估及/或上堂, 不同的朋友都熱心介紹, 但我不知如何選擇, 請分享, 謝謝!
1) HKU 的 言語治療診所
2)小童群益會
3) 新一頁學習及發展 ...

我係去香港社區言語治療中心
都ok.
其實除左好唔好之外,最配時間好0的, 小朋友又唔使咁辛苦, 有時間仲可以同佢去公園, 行商埸, 約朋友0的小朋友, 其實去公園or可以接觸到同齡既小朋友溝通係最好既地方, 如果太遠, 將時間用哂係車程度, 蹝左一日.

Thanks for your information. Could you PM the tutor's name to me?

原帖由 ttlucky0303 於 10-8-12 16:33 發表
我係去香港社區言語治療中心
都ok.
其實除左好唔好之外,最配時間好0的, 小朋友又唔使咁辛苦, 有時間仲可以同佢去公園, 行商埸, 約朋友0的小朋友, 其實去公園or可以接觸到同齡既小朋友溝通係最好既地方, 如果太遠, 將 ...

多謝你的資料!

原帖由 happyST 於 10-8-13 00:58 發表
其實上言語治療最大的目的是讓家長知道在家如何訓練小朋友
我成日都話,家長是小朋友最好的訓練者
我係blog度有好多教小朋友講野的方法,希望對你地有用
http://hk.myblog.yahoo.com/carley_chan ...

Just PM 左.  Thanks!

原帖由 helenli 於 10-8-11 17:59 發表
我知道以上其中一間機構的言語治療師, 好有愛心和耐性, 她是上門做評估和訓練的, 收費亦不貴, 有興趣可PM我.

pls pm me. thx

原帖由 jellomama 於 10-8-7 15:50 發表
You can try STEP. My daughter had assessment there at the age of 2 yrs 8 months old. I think Miss Chu and Miss Wong's assessment & observation were very accurate.

chingching8888, 我pm左你呀, 你俾d 資料我, tks

可以PM比我嗎?

原帖由 helenli 於 10-8-11 17:59 發表

PM 給我好嗎? 我個兩歲六個月都唔講嘢, 謝!

我的女兒都需要接言語治療,可否pm資料給我嗎?

Great thanks!

回覆 6# helenli 的文章

PM ME PLS~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

pm me pls~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

如果想找上門服務的ST資料可PM我

回覆 19# applesandy 的文章

已PM你了~~ THX
‹ 上一主題|下一主題