用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 暑期數學題一問.....
go

暑期數學題一問..... [複製鏈接]

王國長老

請問您地點樣講解以下呢條問題...
長方形A的長度是長方形B的3倍, 長方形B的闊度是長方形A的4倍, 長方形A的面積是72平方厘米, 長方形B的面積是多少平方厘米? 請列式.

當我大女上兩個星期問我呢條點列式個陣,我
就諗左一陣,小四學左用代數計數未呢?睇番教科書又好似
無…我問大女佢地老師有冇教過,佢話無….我就諗用咩方
法佢會易明0的呢? 終於我畫圖用代數列式:
長方形A的長度是長方形B的3倍-->
假設長方形B的長度=a, so 長方形A的長度=3a
假設長方形A的闊度=b, so 長方形B的闊度=4b
i.e. 長方形A的面積=3a x b = 72平方厘米
     長方形B的面積=a x 4b = 72/3X4=96平方厘米

佢聽極都唔明 >.< 我同佢理論左好耐都係得個吉…
不過佢就問我個答案係咪96平方厘米,我問佢點計到個答案…佢初頭只係話[唔知唔知….], 我係0甘問問問….
佢諗左一陣好唔好意思0甘同我講左...原來佢係用最簡
單既數字代入方法計
假設B長1cm, so 長方形A的長度=3cm,
已知長方形A的面積是72平方厘米,就可以計出長方形A的闊度:72/3=24cm, so 就可以計出長方形B的闊度 : 24x4=96cm, 最後長方形B的面積=1cm x 24cm =96平方厘米…大女就係0甘好快計到個答案,但點解我問0甘耐佢先肯講個計法,原來佢計到答案之後又好質疑0甘諗如果用佢自己既諗法計就好唔合理,因為闊度又點可能長過長度呢??!! 最後我再用多一次代數ab講佢知,佢都係????? 我只好同佢講 [您開學記得問老師點樣列式,記得返來話過我知呀)))]

0    0    0    0
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 cookie 於 10-8-5 17:24 發表
請問您地點樣講解以下呢條問題...
長方形A的長度是長方形B的3倍, 長方形B的闊度是長方形A的4倍, 長方形A的面積是72平方厘米, 長方形B的面積是多少平方厘米? 請列式.

當我大女上兩個星期問我呢條點列式個陣,我
就諗 ...

唔知係米咁 :
如錯請提點.......

a是長
b是闊
如B圖        = a (長) x b (闊) = y (B圖面積)
則A圖面積 = 3a X  b/4 = 72
                         3a x b  = 72x4
                          3a x b = 288
                            a x b = 288/3
                            a x b = 96 sq. cm = B面積

**個人認會如用代數, a不可是1 ~  因a與b關係ratio 是4:1 或 3:1 或2:1或8:1或6:1或3:2或4:3, 因96用質數除有2,3,4多個組合, 故不可是1:4或1:3或1:2....等.
因規範"長度"數值是大於"闊度"數值.

作業model 答案題式是: 72/3 x 4 = 96 sq.cm.
反而我唔係太明72先除3後才x4的道理???

黃巴士

[quote]原帖由 黃巴士 於 10-8-6 12:59 發表

昨天臨時趕功做數, 教了囝囝另一個方法, 不知是否合用?? 囝囝明了, 但不懂列式?? 請問你們如何解釋予小朋友??

A圖面積:
2 x 2 x2 x3x3 x 3 x3 = 72
72的組合可以是 = 4X 18
                        = 9 X 8
                         = 3 X 24
                         = 12 X 6......

SUPPOSE A圖如用:長12 X 濶6 = 72
B圖長: 12/3 = 4
B圖濶  :      6X4 = 24

24 X 4 = 96 SQ CM.
但仍然不明答案為何是: 72/3X 4 - 96 SQ CM?????

另再有一題 EXERCISE 7第14題: 你們如何講解予他們呢??

13/18 + 5又6/18 - 3又?/18 = 2又2/?

THANKS!!

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題