用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野既細 B - K1 interview
樓主: ChristinaH
go

未識講野既細 B - K1 interview [複製鏈接]

回復 8# NICOLE123 的帖子

NICOLE,
培正會收細仔嘛?你個小朋友係唔係細仔?

回復 100# 仔仔錫錫你 的帖子

may i know which kg that your son attending now?

醒目開學勳章

回復 13# boboT 的帖子

其實d kg interview &  出result 日期間間唔同, 我舊年報5間都比左4間留位費
st nic , 9月2x in, 好快知收左, 因唔知其他收唔收, 比左 $
st cat, 收左, kv waiting, 所以 st cat 又比$
st rosa, 12月先in, 1月出result, 又比, 因佢有學卷 ..

最後4月尾 kv waiting 收左
甘之前比左果d $$ 咪係甘先lor ...

回復 5# boboT 的帖子

我地覺得值得. 無人擔保2年後小朋友會有咩表現.今次IN K1 多多小小靠父母,靠屋企.到考P1就真係要見真章. 我地搬2次屋.從新界大西北等機會先搬到而家既屋企. 為的都係入培正. 我仔而家日日都講要番培正. 難得一間學校小孩同我地都喜愛佢自己仲為左入到培正而好自豪.我覺得已經足夠了.
而且我地唔係咩有錢家庭. 只希望小朋友開心同可以乖乖地做一個好人.
入咩DBS , LS 唔係我地杯茶.

我地住呢度好多培正學生. 佢地真係好直正有禮.家長都好親切有禮. 可以比小朋友係呢個環境長大我覺得好足夠
培正中學係中文中學.不過英文不比其他學校差(當然你唔可以用最TOP果幾間比啦). 未來既日子..中文同英文可以講係平起平坐. 係培正中,數都一定好. 英文又唔差.學習氣氛好.....我為咩要放棄呢個機會. 2年之後再等運到...

回復 4# chikkee 的帖子

我仔唔係細仔係4月B 呀

我個仔係0807, 到今個月先開始講多少少野, 但就點都唔肯講自己個名, 用乜野引誘佢, 佢最多都係講自己個姓.
而家望就望佢9月開始返pre-nursery, 會好快講多d野, 仲有大約兩 個月先開始interview, 應該到時好d卦~

To Nicole123,

很喜欢你的回应,以前看你其他的thread, 看得出来你是真心想要帮助别人。谢谢你
原帖由 NICOLE123 於 10-8-21 16:08 發表
我地覺得值得. 無人擔保2年後小朋友會有咩表現.今次IN K1 多多小小靠父母,靠屋企.到考P1就真係要見真章. 我地搬2次屋.從新界大西北等機會先搬到而家既屋企. 為的都係入培正. 我仔而家日日都講要番培正. 難得一間學校 ...

我都抵唔住頸:要十卜一下NICOLE123

查實NICOLE123以前已經係好多條thread都講左佢個仔仔考左邊間, 點考, 點同個仔講要考pc, 搬屋呀等等等..... 有爬下文都會知d.....

而家又不嚴其煩再"打"一次, 其實算好"老皮"啦...anyway, thankyou vvvv much

我都好想個仔入pc, 希望個仔生性啦

我地都會為左個仔搬(都係由新界)

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-12 10:32 發表
sc 當然唔易考啦,咁多人爭喎。不過我覺得 sc 算係幾公平的一間幼稚園。

我同我個 friend 的小朋友(同是10月細b) 舊年都有去考 sc。我地住同一座 building,讀同一間中學的。我兩公婆係公司小職員,我 friend 係大學的 as ...

佢張application form上面家長要填中、小學係邊畢業,大學唔使填,o甘你話有幾公平?有朋友係DGS old girls,個女in in吓扭計訓地一樣照收。

當然佢地每年收600幾人,實有位留俾非名校既人去爭:loveliness:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 Catsa 於 10-8-23 13:50 發表
我個仔係0807, 到今個月先開始講多少少野, 但就點都唔肯講自己個名, 用乜野引誘佢, 佢最多都係講自己個姓.
而家望就望佢9月開始返pre-nursery, 會好快講多d野, 仲有大約兩 個月先開始interview, 應該到時好d卦 ...

一到2歲就開始多嘢講,一、兩個月已好唔同,放心!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 陳皮爸媽 於 10-8-31 13:29 發表
我都好想個仔入pc, 希望個仔生性啦

我地都會為左個仔搬(都係由新界)

祝你成功. 加油!!
有時間多D同小朋友行去培正
講多幾次入面有好多野玩

原帖由 NICOLE123 於 10-8-21 16:08 發表
我地覺得值得. 無人擔保2年後小朋友會有咩表現.今次IN K1 多多小小靠父母,靠屋企.到考P1就真係要見真章. 我地搬2次屋.從新界大西北等機會先搬到而家既屋企. 為的都係入培正. 我仔而家日日都講要番培正. 難得一間學校 ...

請問培正學生一般黎講家境富裕嗎? 除咗學費, 會唔會好多雜費或活動費用?

原帖由 tantanmama 於 10-9-1 10:26 發表

請問培正學生一般黎講家境富裕嗎? 除咗學費, 會唔會好多雜費或活動費用?

哈哈
我真係唔知人地屋企係唔係富裕喎
不過我估係中產多囉 唔多見一身名牌既家長.
培正出左名咩都平 平 平 校服 $68/套 書包 $20/個
好多書都係佢地自己編制

不過培小就唔係免費教育. 要交學費

原帖由 NICOLE123 於 10-9-1 10:45 發表

哈哈
我真係唔知人地屋企係唔係富裕喎
不過我估係中產多囉 唔多見一身名牌既家長.
培正出左名咩都平 平 平 校服 $68/套 書包 $20/個
好多書都係佢地

不過培小就唔係免費教育. 要交學費 ...

thx.
我個女係0812, 快要開始報出年嘅k1. 最近開始有點經濟壓力, 除學費外, 仲要諗埋其他開支. 苦惱中.

見大家小朋友都咁多好學校取錄, 好羡慕呀! 最驚到時唔係肯唔肯比 660 而係有無機會比呢 660咋.
st.cat 早過 kv 出 result 架? 兩者 time line 大約幾時 in, 幾時出 result, 幾時 call waiting, 幾時交留位費呢?
請問 kv waiting 有無寫信或者點樣做才有機會入呀? wait list 小朋友幾時知結果呢?
唔好意思, 好多問題.
原帖由 zoesychan 於 10-8-21 15:51 發表
其實d kg interview &  出result 日期間間唔同, 我舊年報5間都比左4間留位費
st nic , 9月2x in, 好快知收左, 因唔知其他收唔收, 比左 $
st cat, 收左, kv waiting, 所以 st cat 又比$
st rosa, 12月先in, 1月出res ...
‹ 上一主題|下一主題