用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野既細 B - K1 interview
樓主: ChristinaH
go

未識講野既細 B - K1 interview [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 vic6 於 10-8-19 16:16 發表
NICOLE123,
Sorry to waste your time. If you don't have time or patience, pls don't reply me anyway. I want to ask for the people who like to reply me, if you are not the one, pls don't make such comme ...

唔駛動氣喎~
呢度大把post石沈大海, 因為d人唔識得問問題
有做過功課嘅.. 問d make sense嘅問題, 多數有人答嘅~

親手比定係寄掛號

原帖由 NICOLE123 於 10-8-19 16:57 發表

再提下你一樣野可以做既
就係in 完即時第2天寄thank you letter 比校長
要親手寫 會有用的

原帖由 Siupak222 於 10-8-19 17:13 發表
親手比定係寄掛號

.....呢個問題.....我只係普通寄
而且只係寄左去kv 一間

我覺得係你小朋友聰明,未必關封 Thank You Letter 事。但係聽你禁講,好想一試呢 !

原帖由 NICOLE123 於 10-8-19 17:17 發表

.....呢個問題.....我只係普通寄
而且只係寄左去kv 一間

醒目開學勳章

十卜十卜 ...
可能人地知唔知乜野叫身教 ....

原帖由 NICOLE123 於 10-8-19 16:30 發表

hi vic6

我唔同意 "As we know that, BK is the place for us ask ask ask....and even keep asking."

如果人人都係keep on asking 真係有無人不厭其煩不停回答問題.
你既問題我係呢個topic 已經講過 . 而你同 ...

原帖由 kerkermui 於 10-8-19 17:07 發表

其實~ 有d小朋友識講嘢, 但臨場都啞哂架!
所以.. 我真係覺得無乜問題, 俾到反應就ok

又講我地! 識講野真係唔代表d乜, 仲要擰轉埋身, 真係曉飛都無用

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-19 16:38 發表
其實我都讚同 nicole123 所講

如果大家能做到先刨文後發問,成個 forum 的功效會好好多。

當然大定會認為邊有時間刨咁多文,其實正正就係因為好多人都唔願意花點時間去刨文,一入來就發問,令到個 forum 有好多不斷重複發 ...

同意呀, 其實只要click落兩頁, 又或者起search到打兩個字(一定快過出post), 好快已經搵到好多資料兼可以知多d之前既情況, 有好多有用既thread, 我會bookmark埋方便自己. 見好多媽媽連好多真係簡單到不得了既問題都要問好多次, 我都已經放棄左唔答好耐

Support NICOLE123 and elmolly, they are really knowledgeable but there are a great deal of information in BK already...

原帖由 elmolly 於 10-8-19 18:07 發表

同意呀, 其實只要click落兩頁, 又或者起search到打兩個字(一定快過出post), 好快已經搵到好多資料兼可以知多d之前既情況, 有好多有用既thread, 我會bookmark埋方便自己. 見好多媽媽連好多真係簡單到不得了既問題都 ...

hi NICOLE123,

Thanks for your response.
I think you mislead my point, I just said keep asking (not for the same question)for different question, in order to communicate with other mums & get more information from BK. I know you are informated, it's good for you.

Last time, I only did a bit reading through others. I just think & said. That's why....??? I hope you understand. Pls forgive my straight point of view in this afternoon, & accept my apology for the interuption.

原帖由 NICOLE123 於 10-8-19 16:30 發表

hi vic6

我唔同意 "As we know that, BK is the place for us ask ask ask....and even keep asking."

如果人人都係keep on asking 真係有無人不厭其煩不停回答問題.
你既問題我係呢個topic 已經講過 . 而你同 ...

好多謝各位分享. 舊年報 pn 一塌糊塗. 收左又無留位, 錯過左先嚟後悔...

今年報 k1 壓力更大, 心儀果啲又唔第一間考, 其他學校的喜好程度都有分先後, 但出 result 次序又係大兜亂, 對於呢種情況, 大家又會限自己交幾多間留位費呢?

原帖由 boboT 於 10-8-19 23:26 發表
好多謝各位分享. 舊年報 pn 一塌糊塗. 收左又無留位, 錯過左先嚟後悔...

今年報 k1 壓力更大, 心儀果啲又唔第一間考, 其他學校的喜好程度都有分先後, 但出 result 次序又係大兜亂, 對於呢種情況, 大家又會限自己交 ...

你呢個問題好多人都面對.我舊年比左食留位費 跟先後次序有
1. 中心幼稚園 (小兒係果度讀n1 一開學3星期已經叫我地交)
2. york
3. 祟真
4. kv (同st cat 同期比我 放棄左st cat)
5. 民生
6. 培正

$660 / 間 足足比左差不多4千大元

回覆 91# NICOLE123 的文章

我好你少少,俾o左三間,不過三間都係白俾。

我相信大家報幼稚園時,應該心中有個心水 ranking 的,邊間第一、二、三........

因為我的第二、三心水學校收o左,所以往後其他收的學校都無俾留位費,亦都有 d 心水排位幾高的學校因為較遲舉行 interview 而索性唔去,甚至唔報名。

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-20 10:01 發表
我好你少少,俾o左三間,不過三間都係白俾。

我相信大家報幼稚園時,應該心中有個心水 ranking 的,邊間第一、二、三........

因為我的第二、三心水學校收o左,所以往後其他收的學校都無俾留位費,亦都有 d 心水排位幾高的 ...

B.B.BaBa

你睇我比留位費既次序都睇到係一間比一間好...點可能唔
最後點知後面果d收唔收..唔收都要買個保險
第一間 (n1果間)擺明係當保護費. 番左學3wk點敢咁快話我k1一定唔留係度架喇

回覆 93# NICOLE123 的文章

我當然知你有 ranking 啦,我係覺得我比你幸運而已,同埋想講俾提問o個位 mama 知。

請問你們最後揀邊間呢?

原帖由 boboT 於 10-8-20 12:39 發表
請問你們最後揀邊間呢?

你係唔係問我 ?
我讀最後果間囉 (培正)

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 10-8-19 17:45 發表

又講我地! 識講野真係唔代表d乜, 仲要擰轉埋身, 真係曉飛都無用

你個嘢~ 無處不在
講親你都俾你見到!

原帖由 kerkermui 於 10-8-20 14:27 發表

你個嘢~ 無處不在
講親你都俾你見到!

7月呀, 唔好亂咁講人

又或者比返d版權費我

回覆 96# NICOLE123 的文章

對培正認識不深, 聽講培正英文很普通, 真有其事嗎? 課程如何呢?
放棄 kv 入培正, 為升小學, 值得嗎?

回復 99# boboT 的帖子

無話值唔值得!  最緊要係自己鍾意又覺得係合適.  st joseph & pc 都係出名好又難入的kg, 阿仔考到我都一樣放棄, 因為阿仔起尼家kg 讀得好開心, 我自己又好鍾意尼家kg.
‹ 上一主題|下一主題