用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野既細 B - K1 interview
go

未識講野既細 B - K1 interview [複製鏈接]

我呀 b 2008 年 11月尾出世, 今年要報 2011/2012 年既 K1, 但佢仲未識講野, 我想問下各位媽咪, 係咪一定吾會有好既學校收架啦?
   0    0    0    0

basically, popular schools usually have interviews as a way to select the admission. if your baby still cannot speak, then I think you rather wait one more year.

Still have few months to go..let wait and see, he may speak single words soon and progress agressively....you cannot imagine how fast he will grow.

Mine is a super small B (end of Dec 2007), he started to speak single words in mid Oct 2009 and then spoke completed sentence in Dec.

He even didn't speak during some of the interviews but he could do some of the requested actions.

Hope is always here!

Hi Kinyee125, which one do you choose finally??

原帖由 kinyee125 於 10-8-5 14:25 發表
Still have few months to go..let wait and see, he may speak single words soon and progress agressively....you cannot imagine how fast he will grow.

Mine is a super small B (end of Dec 2007), he start ...

我個B係大B都唔識講

EFJ3,
In order not to distort the question under this thread, let me be excused here.

What I really want to say (to 版主), you can still try some this year...just gain experience for next year.

My boy is in fact not a clever one, but he is a good listener (to me), he could do what I asked him to do during the interview.....and always with smile.

Parent's participation/answer is impantant to a certain extent.
原帖由 EFJ3 於 10-8-5 14:36 發表
Hi Kinyee125, which one do you choose finally??

其實就面試來講用心特訓幾條問題

1. 你叫咩名
2. 你幾多歲
3. 要識紅,藍,黃 (唔識講都要識拎比老師)
4. 要識apple, orange, banana (唔識講都要識拎比老師)
5. 今日同邊個黎 (daddy / mami)
6. thank you
7. good bye

一日問一次..仲有幾個月.比心機

真係吾該晒各位媽既既意見同支持呀, 都仲有幾個月我同呀 b 都會比心機架啦...

原帖由 ChristinaH 於 10-8-6 10:59 發表
真係吾該晒各位媽既既意見同支持呀, 都仲有幾個月我同呀 b 都會比心機架啦...

唔洗驚架
我仔上年8月都係講單字
仲要唔敢膽望人
番左n1就進步左好多喇
我地日日問佢2次以上問題. 番n老師教埋佢起身推番好張chair
到面試時佢地既表現可能係我地想像唔到既
加油啦

呀 b 9 月都返 N1 呀, 咁到面試既時候可能又進步少少, 好緊張呀..

原帖由 NICOLE123 於 10-8-6 11:04 發表

唔洗驚架
我仔上年8月都係講單字
仲要唔敢膽望人
番左n1就進步左好多喇
我地日日問佢2次以上問題. 番n老師教埋佢起身推番好張chair
到面試時佢地既表現可能係我地想像唔到既
加油啦 ...

my BB also 仲未識講野, so worry !

我仔0808都係講單字, 而家見新朋友重..要唔敢膽望人, 唔明, 係唔係到2歲就會咁, 已前細個唔怕望人,又會叫人...

Hi Nicole123, 我個b係0810, 教左佢好多次都分唔到顏色, 有時答對, 有時答錯. 都唔知佢真識定亂撞. 唔知你有無方法可以傳授下呢?

原帖由 NICOLE123 於 10-8-6 10:24 發表

1. 你叫咩名
2. 你幾多歲
4. 要識apple, orange, banana (唔識講都要識拎比老師)
7. good  ...

原帖由 calbee6 於 10-8-6 16:14 發表
Hi Nicole123, 我個b係0810, 教左佢好多次都分唔到顏色, 有時答對, 有時答錯. 都唔知佢真識定亂撞. 唔知你有無方法可以傳授下呢?

問題不在於答錯/對
最緊要係有答

我個都是細B, 現在都未識單字, 只識講爹爹和媽, 其他單字都未識, 都有d擔心.

原帖由 NICOLE123 於 10-8-6 10:24 發表

1. 你叫咩名
2. 你幾多歲
7. good  ...

請問KV + SC係咪都係咁問架?

MAMAMEEE ,

ST CAT
分2part / 3part

1. 先分組入房玩玩具(lego), 家長坐另一邊睇住. 老師會行埋去同小朋友傾幾.再比分..夠鐘要肯走. 走要拉chair

2.去另一間房同老師傾幾 (因為我係英普班同選擇英語interview, 老師係外籍人士). 父/母同小朋友一齊坐. 會問小朋友名, 比唔同color 既積木問紅黃藍.有圖片係飛機,船,車叫小朋友併番係岩既地方,有牙刷.湯匙(同另一件唔記得)問刷牙用邊件.叫小朋友拎比老師. 有一件玩具係扣黎既要小朋友try扣番好佢 (我仔仔扣唔到.不過好乖咁係度try) 老師話唔得唔緊要.最緊要係肯乖乖咁try.
老師會問家長平時帶小朋友去邊度玩. 點解要選擇 st cat

3. 因為係英普班所以要去另一間房in 普通話. 老師會比張圖入面有狗,香蕉...etc(忘記了) 老師讀一次.小朋友跟住邊.
跟住老師拎一個apple同另一樣野 (忘記了) 講媽咪好肚餓 你比咩媽咪食呀 ? 會問小朋友你今日同邊個黎呀
老師會問家長, 平時係屋企用咩語言,點解要入英普班

MAMAMEEE ,

kv

入到去先分男仔同女仔分別interview
我唔知男女有咩分別, 我只講男仔:

入到去交表, 等叫名.
父/母同小朋友一齊坐係一張table 有2位老師
有一位老師會問家長問題
另一位問小朋友問題同埋同小朋友玩
因為我掛住答老師問題唔太肯定老師問左小朋友咩
大至有玩積木, 併圖, color, 玩車仔
問家長: 識唔識有人係kv讀, 點解要入Kv, 平時同小朋友去邊度多.  一日有幾多時間照顧小朋友.
最後老師會叫小朋友唱一首歌.小朋友自己決定唱咩歌. 老師會陪小朋友一齊唱..
最後老師會比張表叫家長同小朋友起身一齊拎出去比門口既主任. 要好小心呢個主任.佢好可能係關鍵人物
個主任會收表 同埋叫小朋友拎一粒糖. 又可能會再問小朋友問題......
有家長事後講留意到自己張表有個三角型mark左係度 咁主任就會再問問題. 我無留意.主任都無問我小朋友問題

我估計..有三角型可能係叫主任再作決定都唔定

之後就可以走人了

原帖由 NICOLE123 於 10-8-10 09:25 發表
MAMAMEEE ,

kv

入到去先分男仔同女仔分別interview
我唔知男女有咩分別, 我只講男仔:

入到去交表, 等叫名.
父/母同小朋友一齊坐係一張table 有2位老師
有一位老師會問家長問題
另一位問小朋友問題同埋同小朋友玩 ...

補充少少,小朋友o個 part 仲有一幅圖畫,小朋友要識回答關於圖中的某些事物。另外老師會俾個陀螺小朋友,老師示範轉陀螺之後要小朋友跟住照做

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-10 10:18 發表

補充少少,小朋友o個 part 仲有一幅圖畫,小朋友要識回答關於圖中的某些事物。另外老師會俾個陀螺小朋友,老師示範轉陀螺之後要小朋友跟住照做 ...

係喎我記得張圖好似有鴨仔,狗仔..
我仔見到隻鴨仲話係bird
‹ 上一主題|下一主題