用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園定終身 - 林行止專欄
go

幼稚園定終身 - 林行止專欄 [複製鏈接]

Very inspiring~

08-05-2010

六位經濟學家(四名哈佛,柏克萊及西北大學各一)周二在哈佛學術會議上宣讀了一篇長達五十四頁的論文:〈幼稚園教室如何影響你的賺錢能力?〉(〈How does your Kindergarten Classroom Affect Your Earning?〉),通過對田納西州一項稱為「星規劃」(Project Star)的分析,他們得出就讀有優良師資的小班幼稚園(下稱「一流」)學生,未來的賺錢能力比就讀師資較差及大班的學生高!這種「發現」,引起傳媒及學界重視,皆因這是第一份把教育與收入直接掛鈎的學術論文!

田納西「星規劃」是一項「教育實驗」,它追蹤該州七十九家幼稚園一共一萬一千五百七十一名於一九七九年至八○年間出世的幼稚園學生的小學、中學及大學的學業成績及這批現今三十歲出頭的「打工仔」的收入,其結論將令幼稚園名校提高收費,但學額仍會供不應求。迄這篇論文宣讀(未經隱名學者審閱因此未正式在學報上發表)為止,社會上對「收費比大學還貴」(指本港)的幼稚園多有微言,認為它們「不值這個價錢」之說甚囂塵上;但從今而後,「微言」將成為「頌詞」!

「一流」幼稚園學生收入較多之外,尚有較少成為「單親家長」、有強烈意願進入大學、儲蓄意欲較高及注重健康以至比較有耐性、守秩序、有禮貌及做事堅持不懈等優點,這等於幼稚園教育決定了學生後半生的生活模式。這些發現並非經濟學家的假設,而是根據萬多名學生二十多年的實際經歷得出。

論文指出「小班」的人數應在十三至十七名之間,「小班」學生的「前途」(包括考試成績)比那些人數在二十二至三十五名之多的「大班」學生優秀……;而「錢途」亦然,「一流」幼稚園學生到二十七歲時,通常比非「一流」學生每年多賺一千美元!

學生間的互相影響(peer effects)極之重要,這等於說收費較昂的幼稚園學生,都來自背景相近如中產(專業)家庭,他們尤其是家長也許互相「比拚」,但大體是向上向好,總比受那些來自低下階層家庭的同學的「壞」影響為佳。
   0    0    0    0

我覺得有點本末倒置。
成功人士自然有足夠資源挑一間質素好的較好的幼稚園;悉心栽培子女;跑出機會自然大一點;
這個結果不用分析不用研究也可預見。

agree...
原帖由 oooray 於 10-8-5 13:19 發表
我覺得有點本末倒置。
成功人士自然有足夠資源挑一間質素好的較好的幼稚園;悉心栽培子女;跑出機會自然大一點;
這個結果不用分析不用研究也可預見。 ...

AGREED! 對呢篇所謂既研究報告都好多質疑! 就如今年既十優生, 狀元等, 有三幾個都唔係在富裕家庭成長, 亦唔係名牌幼稚園學生, 但一樣有嬌人成績! 有錢家庭子女即使讀唔成書, 都可用錢去栽培, 有錢怕咩會考唔得, 有錢就有書讀, 有錢就幫子女舖好晒將來條路, 咁收入自然較草根多!

原帖由 oooray 於 10-8-5 13:19 發表
我覺得有點本末倒置。
這個結果不用分析不用研究也可預見。 ...

有錢當然一路有撰擇,唔好都可以用錢買到,學校就買到最好。無錢就日日鬧仔,見到書唔明都無法,上到中學要幫手拾紙皮去買,只想早點出來搵錢。

原帖由 nc2000 於 10-8-6 00:07 發表
AGREED! 對呢篇所謂既研究報告都好多質疑! 就如今年既十優生, 狀元等, 有三幾個都唔係在富裕家庭成長, 亦唔係名牌幼稚園學生, 但一樣有嬌人成績! 有錢家庭子女即使讀唔成書, 都可用錢去栽培, 有錢怕咩會考唔得, 有錢 ...

呢d燒銀紙o既所謂研究本來用黎寫paper交功課;與民生無什關係;最弊係佢將一個原來好複雜o既社會問題過度簡化;而又好容易再簡化至"小班教學易跑出;大班教學冇前途";而唔想"失敗";怕蝕底o既家長又一湧而上。
遠o既唔好講;香港都有個"九龍塘現象" : 好似凡係地理上係九龍塘o既幼稚園都係好o既幼稚園;唔少家長好似入唔到九龍塘o既幼稚園就係人生留下遺憾。唔知又有冇人做吓research?

順帶補充:我是非常感謝樓主o既分享;只係覺得呢d"呀媽係女人"o既研究;竟然有報章專欄去討論,實在有點耐人尋味。

各位媽咪嘅意見證明佢呢份論文都幾失敗, 完全對我哋呢啲清醒嘅媽咪無影響

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 happyvalley 於 10-8-6 01:34 發表
有錢當然一路有撰擇,唔好都可以用錢買到,學校就買到最好。無錢就日日鬧仔,見到書唔明都無法,上到中學要幫手拾紙皮去買,只想早點出來搵錢。 ...

有錢就自然好辦事, HK唔得咪出國留學, 讀到個學位為止囉!

但係點解窮就 "只想早點出來搵錢"?
窮一樣可以讀到書!

我自少都家貧, 我都係一邊做part-time 一邊返學 (其實係搵d零用)

不過個人對peer group effect係肯定嘅, 所以俾得起就自然送小朋友去d好d嘅學校
恐龍家

同意你們意見.多數入幼稚園名校的家庭都是有錢和背景,加上同輩影響,比較容易在起初工作上好處,但我想講許多成功例子都不是出身在名校,他們都是依靠自己的努力.我想作為父母都會盡所能俾他讀好d嘅學校.

回覆 1# nello514 的文章

Most of university graduate are working for boss with primary level in hong kong. high education level does not mean rich.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 tsobaba 於 10-8-12 02:02 發表
Most of university graduate are working for boss with primary level in hong kong. high education level does not mean rich.

以前嗰代~ 邊有機會讀書架?!
叻嘅就自然搵到錢
但係呢代, 作為家長唔會俾"叻"嘅小朋友一早就唔讀書出嚟做嘢~
恐龍家

時移世易,
而家, 見份好工, 最少要有個"MASTER"!!

冇教育=冇"錢"途!!
大家要小心d信用卡資料, 比左人, 會好易中招!!! (click here -- 我中招全文) :-(

high education level do not means rich. but low education level probably means poor. because there are less opportunities in hk now.

原帖由 小曳人 於 10-8-12 09:38 發表

以前嗰代~ 邊有機會讀書架?!
叻嘅就自然搵到錢
但係呢代, 作為家長唔會俾"叻"嘅小朋友一早就唔讀書出嚟做嘢~

但香港九龍塘區的人氣名校,每級十幾二十班,差不多由A班數至S班,每班過40人,老師對學生的照顧有多少?要自己想想!
[url=[/url]

同意~
唔係話窮就無前途,只係有錢條路會易行d囉...
我自己都窮,但都會盡量俾最好d仔囉~

原帖由 山山 於 14-8-2010 11:38 PM 發表
時移世易,
而家, 見份好工, 最少要有個"MASTER"!!

冇教育=冇"錢"途!!
‹ 上一主題|下一主題