用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴問題
樓主: Sweet321
go

學琴問題 [複製鏈接]

琴行就一定會,我做嗰間佢哋有內部評核,就算唔考琴試都可以加學費,我只係俾過一個學生做過,因為佢一彈就知無可能仲係一級,佢哋遲早炒我。其他唔想批評。

其實係睇老師本人工作態度。我個人意見,小朋友太細坐咁耐車學琴,好容易drop out。妳可以揾附近另一間琴行,同埋唔啱可以轉老師,妳不妨考慮下。

原帖由 曲曲 於 10-8-18 13:01 發表
我女喺琴行學了年半
老師成日請假, 遇上長假期就請假
最近一個月不斷改時間
只用一本書, 差不多學完才開新書
最後我決定學埋7月就停
最後一堂, 老師都要同我講請假

由今個星期開始我女喺新地方學琴
雖然坐車來回屋 ...

咩都假, 老師的口碑最重要。

要搵一個好ge老師真係好難,之前我有個老師,我一路彈,佢一路"合"眼訓…佢訓到個頭撞左落個門到…果時頌細,唔識話比呀媽聽…

好老師求過於供,waiting list咁長,唯有收貴啲揀學生,又唔可以好似啲補習名師咁一個教幾百個

我覺得我老師好, 我幾鐘意佢架, cv 都好勁架, 不過佢無waiting list, 學費都唔貴, 都無揀學生教

搵到個好老師仲要人地有心教你呢

我自己的話交足學費無講價, 仲要等佢地 (因為會遲到15-60分鐘), 幫佢搬椅, 私人祕書有時都做埋, 病左的話問候小不免...

真心想學好鋼琴的話俾錢唔係大哂

醒目開學勳章

原帖由 ha! 於 10-10-7 02:03 發表
想請教, 因為自己唔識彈琴, 亞仔現4歲3個月, 在tom lee的jmc讀緊, 剛完了book1, 即20堂 (有4堂absent), 其間亞仔可以
1) 自學書中新歌
2) 學完的歌, 回家就記得點弾
3) tom lee 教so fa name, 他自己唱返GABCDE 出 ...

同我阿仔當年好相似!
4歲3個月已可以單對單學琴,唔好浪費你囝囝嘅時間和天份!
Good luck!!!

家住九龍灣, 個女學左琴年多(私人教授),依家5歲,我正想著轉老師,想問有無附近的好老師介紹呢?如果有,可否PM我?

簽名被屏蔽

原帖由 ha! 於 10-10-8 08:25 發表
因為tom lee的course仲有1.5年至完, 我是為了培養興趣和耳力至選占這個2年的course, 在這時候亞仔興趣正濃離開tomlee, 實在有點兩難...其實, 待1年半後,1:1 學習在5-6歲至開始是否都一樣 ? ...

我見不少人會同時上JMC, 亦同時學單對單.
個人意見覺得6歲先學琴不算遲, 如果小朋友真的對那樂器有興趣, 不會因遲一年而失去. 如果這興趣真的冷却了, 恐怕只是三分鐘熱度. 始終學樂器是以年計, 興趣越大學得越投入.
可以讓小朋友聽多些音樂, 看演奏會的DVD, 接觸不同的樂器, 對他將來一定有好處.

原帖由 ha! 於 10-10-8 08:25 發表
因為tom lee的course仲有1.5年至完, 我是為了培養興趣和耳力至選占這個2年的course, 在這時候亞仔興趣正濃離開tomlee, 實在有點兩難...其實, 待1年半後,1:1 學習在5-6歲至開始是否都一樣 ? ...

如果妳發現小朋友有音樂天份,不妨試考演藝學院初級課程預備班,今年己開班,妳可以上佢地網站睇,每年4至5月報名,課程全面啲。

Ha!

醒目開學勳章

原帖由 ha! 於 10-10-9 21:11 發表
他算有天份嗎?我覺得他比我學得快,但有天份與否,我就不知道。

有冇天份學落先知,試吓俾佢單對單學吓!我阿仔冇上過任何音樂班,一開始學琴就係單對單!
如果學落覺得佢有天份嘅,可以試吓考APA!
APA預備生收5-8歲,2-3級或以上,每年3月就會喺佢地網頁公佈報名詳情!

原帖由 katherinelam825 於 10-8-12 00:31 發表

你都真係要學下佢, 事關問親佢教琴既野佢第一句都話"無唔好既學生, 只有唔好既老師"。不過佢既教學法show哂出黎都未必 ...

Any teacher who say"無唔好既學生, 只有唔好既老師",
is really a good and serious teacher,
as he just criticize the teacher himself, but not the student.

After I read all your post, I'm afraid you may misunderstand some important point from your teacher.
I've listened Rxxxxo's interview from radio before.
Yes, some of his students cry and get angry of him at the beginning,
but lastly they understand his meaning and change better ... maybe expect you.

Anyway, as I don't know what happen between you, please don't be angry if I'm wrong.

原帖由 ha! 於 10-10-9 21:11 發表
他算有天份嗎?我覺得他比我學得快,但有天份與否,我就不知道。

Yes! Let him try firstly as he is still young.
‹ 上一主題|下一主題