用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴問題
樓主: Sweet321
go

學琴問題 [複製鏈接]

http://club3.kdnet.net/dispbbs.asp?boardid=1&id=3521291

原帖由 katherinelam825 於 10-8-12 15:50 發表

唔知wor, 尾係o字, 睇完話我知學左d咩

好嘢!估中咗,不過無獎。佢好識宣傳囉,信者得救。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-12 19:24 發表

好嘢!估中咗,不過無獎。佢好識宣傳囉,信者得救。

係呀, 一定要學生跟佢果套。我睇法同佢唔同佢就會話我亂話佢。表面話就唔mind 人同佢有唔同ge想法叫我可以隨便批評, 其實我話佢mind到爆。佢試過o係我面前好認真話佢一個學生"佢傻嫁, 成日o係出面亂話我"

呢個老師怪怪地, 我覺得佢唔知係咪個教會唔係咁好。我小學, 中學都係基督教學校, 大學好多老師同學都係基督徒。可能我見得基督徒少lor, 我未見過一個基督徒好似佢咁。

一係就受鋼琴家蔡老師ge影響

原帖由 katherinelam825 於 10-8-12 19:53 發表

係呀, 我睇法同佢唔同佢就會話我亂話佢。表面話就唔mind 人同佢有唔同ge想法叫我可以隨便批評, 其實我話佢mind到爆。佢試過o係我面前好認真話佢一個學生"佢傻嫁, 成日o係出面亂話我"

呢個老師怪怪地, 我覺得佢唔 ...

我覺得佢個人問題多啲,聖經教人要愛你仇人。小心眼人又點會彈出好音樂

原帖由 音樂人長老 於 10-8-12 20:07 發表

我覺得佢個人問題多啲,聖經教人要愛你仇人。小心眼人又點會彈出好音樂

不過算啦, 一個咁既人其實都幾可憐。o係心理學上 bb果時係一張白紙, 性格大部份都係後天影響, 佢成長環境一定缺少一d野e.g. 無條件的愛等等。要有人俾到佢無條件的愛, 信任同支持佢先會慢慢改變。

基督教我覺得都唔係咁幫到佢

請問有冇人知道TomLee 的 “Yamaha兒童鋼琴課程” 同 “鋼琴課程” 兩者有甚麼分別?
Thanks!

原來大家講緊個搶板,從資料看好似唔系好入流喔!

原帖由 小伊 於 10-8-13 02:27 發表

搶板?? 唔係話緊呀 yau sir 呀

原帖由 katherinelam825 於 10-8-13 12:04 發表

搶板?? 唔係話緊呀 yau sir 呀

唔係,R字頭o字尾中文翻繹先係搶板。唔同人嚟。

原帖由 小伊 於 10-8-13 02:27 發表

小伊, 你認識呢個搶板??

唔識!只是跟據網上資料.

wahaha, 我呢個門外漢都搵到 r 頭 o 尾, 等我都學下野至得,好玄咁~~

蔡崇力係呢個老師個鋼琴老師。呢個老師好受佢影響

我想問蔡生係咪上堂成日講個心純唔純同個心正唔正。佢話郎朗個心彈極都就無李雲迪咁純...佢對佢d學生都係成日講個心點點點....

佢話鋼琴係隨心之音, 個人係點彈出黎ge音都係點。佢好笑,...佢會話我彈得某地方唔好係因為小器, 跟住彈我听, 問我佢彈果個係咪好心空廣闊。 心諗頂 , 你係唔係想讚係大方??

跟住佢話佢教ge係"藝術派鋼琴", 無dynamics, 只有光暗, 仲要o係"心"度發出

蔡祟力唔係咁嫁??

原帖由 katherinelam825 於 10-8-14 08:26 發表
蔡崇力係呢個老師個鋼琴老師。呢個老師好受佢影響

我想問蔡生係咪上堂成日講個心純唔純同個心正唔正。佢話郎朗個心彈極都就無李雲迪咁純...佢對佢d學生都係成日講個心點點點....

佢話鋼琴係隨心之音, 個人係點彈出 ...

吓,佢咪應該講心唔講金,有無收妳平啲?

原帖由 音樂人長老 於 10-8-14 09:05 發表

吓,佢咪應該講心唔講金,有無收妳平啲?

我唔覺有收平, 不過佢話收平左喇wor, 學費係睇學生家境收wor~佢話佢d學費貴在有服侍人ge心。

我話佢講心右講金, 扮到好清高咁, 其實同普通人一樣

仲話自己係鋼琴家, 人品好好, 普通我地有佢3成(including 人品)可以坐佢個位。:;pppp:

原帖由 katherinelam825 於 10-8-14 13:00 發表

我唔覺有收平, 不過佢話收平左喇wor, 學費係睇學生家境收wor~佢話佢d學費貴在有服侍人ge心。

我話佢講心右講金, 扮到好清高咁, 其實同普通人一樣

仲話自己係鋼琴家, 人品好好, 普通我地有佢3成(including 人品) ...

歪理變成真理,點解咁似寶藥黨。我真係甘拜下風,學唔嚟。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-14 18:40 發表

歪理變成真理,點解咁似寶藥黨。我真係甘拜下風,學唔嚟。

係喎~ 我都真係唔明。我都唔明點解佢個個學生都勁respect佢, 就連學生既學生都一樣超級respect佢。我知佢有個學生o係佢個choir 當中博左佢一句, 走既時候就俾佢學生個學生話"我覺得你唔似幼稚園老師, 就算係都係會虐待小朋友既老師。" 原因係佢博左搶板一句

俾佢班學生知我咁數佢, 我sure佢地會圍攻我。個老師呢就會話我心術不正,人品唔好, 成日講佢壞話, 屈佢。

我呢d佢地叫做大亦不敬

我頭幾堂已經唔信呢個老師個人, 感覺佢經常sell自己, 急於得到人信任, 帶住好多假面具示人, 而且好有野心, 好想控制別人....所以對佢有d防備。可能因為咁所以佢會咁話我啦....

原帖由 katherinelam825 於 10-8-14 19:08 發表

係喎~ 我都真係唔明。我都唔明點解佢個個學生都勁respect佢, 就連學生既學生都一樣超級respect佢。我知佢有個學生o係佢個choir 當中博左佢一句, 走既時候就俾佢學生個學生話"我覺得你唔似幼稚園老師, 就算係都係會 ...

哎呀,妳一早講我就打死都唔估佢係邊個,而家連唔學琴都知道佢啲野,死梗啦 ,都係自己衰,早知PM問妳啦。唔知樓主可唔可以刪去我啲留言?我仲想喺度同大家Chat,鳴鳴

原帖由 音樂人長老 於 10-8-14 19:41 發表

哎呀,妳一早講我就打死都唔估佢係邊個,而家連唔學琴都知道佢啲野,死梗啦 ,都係自己衰,早知PM問妳啦。唔知樓主可唔可以刪去我啲留言?我仲想喺度同大家Chat,鳴鳴。 ...

放心啦,佢只會記在心...佢要做個有修養既人丫ma, 佢唔會同我地計

佢話果個專有名稱要黎警剔自己做個有修養既人

佢唔會嬲, 嬲都係嬲自己收學生唔小心收錯人
‹ 上一主題|下一主題