用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴問題
go

學琴問題 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 Sweet321 於 10-8-4 19:00 發表
我o係某forum見到有老師教學生彈琴手腕要轉。但我小朋友的老師無咁講過, 夠竟邊個岩?? 如果長時間手腕轉, 唔怕會學壞手勢咩??

仲有老師話一個grade 的琴書10-20本,未彈哂都唔可以輕易升級, 唔係ar ma??

...

對唔住唔明手腕要轉點解,個forum 有無講幾時或咩情況下轉?

我有個轉來學學生兩年考咗Grade 5,照咁講佢應該彈咗50-100本琴書,但事實就無囉,除咗考試書外,佢彈咗唔超過10本書(包括初學用),而家要幫佢補底。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-4 23:51 發表

對唔住唔明手腕要轉點解,個forum 有無講幾時或咩情況下轉?

我有個轉來學學生兩年考咗Grade 5,照咁講佢應該彈咗50-100本琴書,但事實就無囉,除咗考試書外,佢彈咗唔超過10本書(包括初學用),而家要幫佢補底。 ...

同意

一般學生所彈的書太少

接手教的老師有良心的話,就要同佢補底

1. 彈鋼琴係有「扭」手腕呢個動作, 當然要配合歌曲既需要同埋小朋友手的大小是否合適用這個技巧。

2. 真的有老師是不知道有扭手腕呢個動作的。

3. 老師會睇學生既程度同目標作出課書調整, 每個人都有唔同既一套教學方法。

原帖由 pianomusicroom 於 10-8-5 01:03 發表

同意

一般學生所彈的書太少

接手教的老師有良心的話,就要同佢補底

我覺得同良心無關。佢係我學生我就會咁做。這是做老師的責任。

你所說的老師是英文名是一個音樂專有名詞?? 我認識他, 亦曾跟過他學琴。他較藝術家脾氣, 自負, 唔理學生感受, 不太接受和他相反的看法, 急住迫學生進步沒有給時間學生enjoy音樂, d野講d唔講d(e.g. 鋼琴可通協五臟六腑), 叫少聲" 老師"就係無禮貌唔尊重佢( 有幾多大人學生堂堂第一仵事是叫"老師"?)。唔計這些 , 他都可說是一個好老師

他是首首歌都要學生手腕轉。開頭要十分誇張地轉。目的是令學生手腕放鬆, 琴音音色優美。 grade 2-3就要學生學喇。

"鋼琴可通協五臟六腑" 據他說是和鋼琴醫學有關。 不過無
講點解

"彈琴不可個人主義" 他說平時都唔可以個人主義同埋要"無我"tim, 不過"sai"氣啦, 佢自己咪一樣做唔到"無我"

至於你話預備 exam用4個月唔好信佢啦。呢方面佢有自己一套教學方法。不過什麼方法都同"勤力"有關

網上仲有流傳好多呢個老師自己寫既教學類文章 有d教人點搵有質素ge老師...等等。佢跟本就係照住自己點教人ge去寫。有質素的definition都係照自己點做老師去寫
有人challenge過佢啦, 唔professional唔好扮professional, 佢話有人專"done" 開幾個account黎屈佢wor

你應該信自己老師, 呢個唔識ge老師唔好信佢喇

回復 6# katherinelam825 的帖子

我有個疑問,如果每首歌都係誇張地轉,唔會肌肉疲勞咩,仲點放鬆呢?

原帖由 音樂人長老 於 10-8-10 00:19 發表
我有個疑問,如果每首歌都係誇張地轉,唔會肌肉疲勞咩,仲點放鬆呢?

唔會,,,不過要先領晤什麼是"無意識地彈琴", 用少d手指力, 用手腕令手指彈。手指要全部合埋...初學時有d位俾佢地休息。放鬆仲要唔好用個腦控制隻手wor(叫個讀science ge人咁做), 用個心

不過話時話, 我都覺得會學壞手勢, 所以無教佢地轉。

我建議你可以參考一些大師級鋼琴家如 Horowitz 之錄影,就知正確手勢喺點:

http://www.youtube.com/watch?v=KZGi49Bnghs&feature=related

回復 8# katherinelam825 的帖子

你個老師好特別,可能要瞓覺時練最好,因為嗰時個腦最無意識。其實人行路時手腕會放鬆,搞咁多嘢我覺得仲唔自然啦,純粹我個人意見,請大家見諒。

"特別" ?? 我都未講到戲肉。佢都預左佢ge教學法話左俾人知人地會鬧佢or 批評佢。佢都預左我一定會周圍challenge佢, 講佢"壞話"。同埋佢已經唔係我老師。

我只可以話這個是個abnormal的老師(同多數人唔同)。

至於, 點解我唔會俾面呢個老師or同佢之間發生左咩事, 我唔想o係度太公開。

原帖由 katherinelam825 於 10-8-10 11:11 發表
"特別" ?? 我都未講到戲肉。佢都預左佢ge教學法話左俾人知人地會鬧佢or 批評佢。佢都預左我一定會周圍challenge佢, 講佢"壞話"。同埋佢已經唔係我老師。

我只可以話這個是個abnormal的老師(同多數人唔同)。

至於, ...

Sorry ,我寫錯咗應該寫以前老師至啱,大人有大量,請原諒我一時大意。

傻啦! 我都唔係真係咁小器既 。況且, 我o係度講得佢, 我覺得係對事唔係對人。 係事實就唔怕講啦!上yahoo仲見到人問點先可以跟佢學琴

原帖由 katherinelam825 於 10-8-10 21:28 發表
傻啦! 我都唔係真係咁小器既 。況且, 我o係度講得佢, 我覺得係對事唔係對人。 係事實就唔怕講啦!上yahoo仲見到人問點先可以跟佢學琴

多謝哂,我想問喺Yahoo邊度可以睇到,我都想學吓嘢

ummm....abrsm呢 part b 首pieces 經常出現一個音樂專有名詞既。你打果個字就搵到佢d教學文章

你都真係要學下佢, 事關問親佢教琴既野佢第一句都話"無唔好既學生, 只有唔好既老師"。不過佢既教學法show哂出黎都未必學到

原帖由 katherinelam825 於 10-8-12 00:31 發表
ummm....abrsm呢 part b 首pieces 經常出現一個音樂專有名詞既。你打果個字就搵到佢d教學文章

你都真係要學下佢, 事關問親佢教琴既野佢第一句都話"無唔好既學生, 只有唔好既老師"。不過佢既教學法show哂出黎都未必 ...

係咪R字頭?話自己唔得閒可以跟佢啲學生學嗰個?

原帖由 音樂人長老 於 10-8-12 15:28 發表

係咪R字頭?話自己唔得閒可以跟佢啲學生學嗰個?

唔知wor, 尾係o字, 睇完話我知學左d咩

想問個老師係咪講緊邱xx鋼琴藝術中心, 我噚日先同個仔見佢, Grade 8 $950 per hour

原帖由 eunice1015 於 10-8-12 16:08 發表
想問個老師係咪講緊邱xx鋼琴藝術中心, 我噚日先同個仔見佢, Grade 8 $950 per hour

不是你說的那一位。
不過多口幾句, 你見的那一位亦是受批評的一位老師, 而且學費可與香港頂級鋼琴家相比。為什麼不約見佢地呢?如果佢地收你既小朋友, 學費都係$1000 per hour。不過質素就有保證得多

網上亦搵到佢地既contact 嫁, 你照住apa 個list 搵就可以

邱xx, 系未呢段呢?
‹ 上一主題|下一主題