用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IVE 報名費
go

IVE 報名費 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請教各位mammy,

想問係半年前已經上網揀左科同比左$120 報名費.

但2/8都係要上網攞籌 (no.3xxx, 報名時間係12點), 到今日拎住呢張3xxx籌去到ive, 排左3 個幾鍾, 排到時都已經full 哂.

咁半年前點解要比果$120呢?

0    0    0    0

醒目開學勳章

IVE 係咁啦....預左....

最緊要係諗下而家點... 加油丫~ :)

醒目開學勳章

原來ive 年年都係咁?

原帖由 tabo0890 於 10-8-4 18:37 發表
IVE 係咁啦....預左....mouth:" />

最緊要係諗下而家點... 加油丫~ :)

醒目開學勳章

原帖由 pizzahut 於 10-8-4 18:46 發表
原來ive 年年都係咁?

我唔清楚...但今年太多人報....
已經講到明交左留位費都要先到先得

往年係話留左位就一定有

所以今年先會咁混亂...

我女都係鍾意傳統中六...13分...
無報IVE
唯有等星期五一早去跑學校

再再無學校收再諗其他進修學院

你小朋友諗住點丫 ?!

報名費 唔得等餘 留位費  !!
點解拿咁後的籌, 9:30後網路順了很多, 那時都係編號2XXX(11:00), 我囡取14XX, 佢同學最遲那個2XXX是11:00!!  3XXX近10點才取到籌.....      今年特別緊張, 沒辦法!!

原帖由 pizzahut 於 10-8-4 18:28 發表
請教各位mammy,

想問係半年前已經上網揀左科同比左$120 報名費.

但2/8都係要上網攞籌 (no.3xxx, 報名時間係12點), 到今日拎住呢張3xxx籌去到ive, 排左3 個幾鍾, 排到時都已經full 哂.

咁半年前點解要比果$ ...

你唔比果百二蚊籌都無得你拎囉.......我女咪無報囉,想報都要等後補呀當年,等於無得報

回復 1# pizzahut 的帖子

報名費唔等如留位費,因為你一報名,佢地就要做行政架野.如果你仍想讀IVE的課程,佢地明天(10/8)將會是最後階段收餘下學位,因有人報左名無去報到,明天是不論成績都可以去報,唔係好多人知,去你想去讀的學院交表吧!

上個星期六,係topping up階段,唔知點解唔係好多人知,有人只係完成毅進課程,得5分都收左,因為入表唔多,有10分的學生現還大有機會入讀IVE資助課程(平好多!1年學費大約17000,另外是因學位加多左,4/8後才決定),明天請早,快手有,過了明天後唔再有學位放出來!
<溫馨提示>

回復 1# pizzahut 的帖子

睇番又講,見你寫12點先上網攞籌,我諗你或你小朋友都唔係好志在IVE的學位了!如果志在一定會搭正9點即上網攞籌,我有朋友係大約9:15攞5百幾號,有遲3分攞6百幾號,有9:10攞4百幾號;如果一早睇清楚你攞籌時間,我諗我唔會有<溫馨提示>,因為時間睇出申請者有無誠意!

原帖由 Sherryko9 於 10-8-9 16:42 發表
睇番又講,見你寫12點先上網攞籌,我諗你或你小朋友都唔係好志在IVE的學位了!如果志在一定會搭正9點即上網攞籌,我有朋友係大約9:15攞5百幾號,有遲3分攞6百幾號,有9:10攞4百幾號;如果一早睇清楚你攞籌時間,我諗我唔會有 ...

You hit the bull-eye.

IVE faced difficulties in the past, offer the vacancies to the marginal best score students, most of them didn't turn up, in top up session only enrol those students with relatively poor grade.

No matter what, students only treat IVE as water floats (Like Beacon's commercial), as IVE did received many complaints from parents and students about the late announcement of the enrolment results, so they opt for direct admission scheme, up to the min. requirement, first come first serve.

I don't understand why Mr. leung didn't say the realty "parents and stduents are gods and devils". May be political correct.

我地都係比左$120買個保險, 搶籌搶到21x號, 不過最後有18分可以原校升, 所以冇去ive, 咁就冇左$120.
我個兒甥左IVE位(又係我地幫佢搶籌), 揀左科, 不過最後都搵到F6, 又放棄左ive.

老實講,有18分楂手,我都唔會讀IVE,但亦有真實的個案,我個同事,佢個仔當年亦是攞住18分,升預科,但只考到樹仁/嶺南?,唔係佢想讀的系,所以去IVE 讀HD,2年後在港再讀articulation(IVE聯繫),1年後攞左個degree,跟手出來工作;另外,我同事個仔(當年13分,聴阿媽講,唔重讀F5,直入IVE)剛完成IVE 3年制HD課程,今年9月過英國讀左1年,如果合格又攞個degree啦!
真係條條大道通羅馬,有人條路長D,有人條路短D,總之不要灰心,香港地唔怕無書讀,但都係要講$$$先!

原帖由 LittleKidult 於 10-8-12 16:22 發表
我地都係比左$120買個保險, 搶籌搶到21x號, 不過最後有18分可以原校升, 所以冇去ive, 咁就冇左$120.
我個兒甥左IVE位(又係我地幫佢搶籌), 揀左科, 不過最後都搵到F6, 又放棄左ive. ...
‹ 上一主題|下一主題