用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院優點和缺點發表區
樓主: 三佰蚊
go

優才(楊殷有娣)書院優點和缺點發表區 [複製鏈接]

學校----我覺得啱讀就讀, 唔啱讀就唔讀, 尤其是唔介意要交學費的, 選擇就會多過唔想交學費的tim, 有那些我會考慮呢?
LxSx….程度高, 但我又嫌佢啲學生唔夠乖, 有家長(親戚)話我知啲同學個個講粗口, 話唔聽, 男校係naughty啲,
DBXX….程度高, 學生較聽話, 有家長(朋友)話我知, 程度高, 在這裏讀得完, 唔差得去邊, 因為老師會比啲深到你唔信的東西交比你, 回家要父母, 或請專人補習攪掂, 做功課做到12點.
SP…..因家裏無BENZ 同司機, 又唔想入讀而加置, 因覺得阻”訂”.
如果唔讀優才, 除咗以上三間都諗唔到想讀邊間! 雖然這三間都是我的次選, 正所謂你嬚人家, 人家都會嬚你, 這三間名校都未必收我呀!
但其實優才都唔係完美, 我一樣嬚佢名氣唔夠, 得十年多, 講出呢個”朵”唔夠這些過百年的響, 無咁威囉! 不過讀到中學, 我估就差唔多家啦, 到時個”朵”會勁好多, 要出名都要比時間人哋做嘢, 名校點會做到名校呢? 不多說啦.

這只是個人感想, 不喜勿插.

1.        養成咗一條自信嘅大懶虫…我本來就是一條大懶虫, 因為唔想晚晚做功課做到12點.

3. 今年我仔班有21人, 都肯定已有6-7個學生離校 (是自行要走, 不是不達標.) 我有和其中幾個家長交流過, 都是受不了“愉快” 的校園生活, 令小朋友完全沒有讀書的動力.
(因不滿優小而不打算升優中的同學升讀的中學名單)
1. 一個男生: SPCC
2. 兩個男生: La Salle College
3. 兩個男生: Queen’s College
4. 兩個男生: St Paul’s College (般咸道)
5. 一個男生: 香港華仁
6. 一個男生: 聖馬可
7. 一個男生: 張祝珊英文中
8. 一個男生: 保良局羅氏基金
----好開心看到這部份, 我一定要係優才讀完個小學先再諗.

4. (叻的同學是異數, 全是家長的功勞)
如果你小朋友是今年“蘋果班”同學, 我想我知那個是“異數” 同學了!!! 他真是非常勤力, 因我和他媽媽都相熟的, 而他父母亦放了很多金錢, 時間和精神在小朋友身上, 所以“異數”同學才有這好成績.----
這個唔係問題, 金錢, 時間和精神放在小朋友身上, 必然GA LA.

其它唔講咁多, 我個係乖仔, 平時有教佢, 比老師駡的機會唔多, 而且我教佢時把聲都唔細, 佢會慣的, 唔教過咗小學這個黃金時間, 就好難教, 不過我都明白子女是父母的寶貝, 就算佢點, 都唔想佢比別人”教', 會唔順氣, 這個心態.

原帖由 中天英 於 10-8-14 02:55 發表
20101101,

你講說話會唔會誇大左D啊????

就算事情真係好似寫出黎咁, 係個老師唔啱, 誤會左個同學,  ...

請不要斷章取義,我整個 statement It is totally unacceptable and so unbelievable to be happened in such an reputable school like GT.”

因為我在拜讀 GT 家長(尤其是XXX) 一路以來的留言,得到的印象是 GT 是一間完美無瑕、十全十美的 dream school,近乎神話化似的。所以深信它是一間 very reputable school。因此,聽到這件事件,好自然感到 totally unacceptable and unbelievable. 又如何誇大呀?係都係俾人以前啲「誇大」咗嘅資料誤導囉!

有人話 hxxxxxxxx 講大話,hxxxxxxxx關心 dxxxxxxxxxx囝囝,又話別有用心,咁咪仲誇張。

不過有人有免死金牌,我哋冇,發言時要步步為營。唔會咁都俾人 ban 呀!

超級版主

請大家針對標題「優才(楊殷有娣)書院優點和缺點發表區」討論,而不是針對會員的言論爭辯是與非。

另如各優才家長對學校有任何意見或批評,應直接向校方反映,學校各方面才會有改善或進步。

本人不是優才家長,只是教育王國的版主之一,但也不希望在任何一個版區見到會員互相惡意針鋒相對。一間學校的優劣,家長的素質也是要點之一,相信各優才家長都關心自己的孩子各方面成長,希望各家長可團結一致,多互相溝通,一起貫徹實行家校合作,讓孩子擁有充實美好的校園生活。

如仍有會員堅持刻意針對他人,以分身支持自己論點,或作出任何版主認為帶有惡意及挑釁性的言論。版主不排除將上述有關會員禁言,亦會將主題關閉或移走,敬希各位保持網絡禮儀。多謝合作!

原帖由 leahchang 於 10-8-6 11:44 發表

我淨係對有九位同學要走感驚訝....
但很好奇的是有幾位老師包括校長自己的仔女都讀優才,係咩原因??唔通偷偷去補習?????我捻這個機會好細,或者自己係屋企不停幫小朋友温習???? 實在唔明,如果自己小朋友真係要出 ...
真係好多位校長,老師的仔女讀返優才,好多哥哥,家姐讀緊細佬妹都跟住讀,包括我自已。我睇返呢度講問題,我當時不在場不能代當事人解釋,但試想下,老師都係人,成間學校中小學一齊有幾十,甚至過百個教職員工,真是不能排除當中有人的處事方法與學校的理念不大一致。用電線綁學生雙手的已被學校解僱,都好明顯證明校方並不容許此類事情發生。

同其他每間學校一樣,優才都會有優點及缺點吧。

今日下午,我地約左幾家同學仔一齊去探兩年前的班主任,佢幾個月前生左個BB。我同一位子女入讀某名校的朋友講我地去探老師,佢話點解你地會去探老師咁好?我地唔知老師住邊,唔知佢屋企有咩人,更加唔會約埋去探訪。

以我所知,佢地學校只會有事時才約見老師/家長,彼此間是純粹的老師與家長的關系,多句都無。不過講到成績,我估我地真係唔及佢地,佢地某些同學現時每日仲要返去學校,由Sister睇住來溫書。日操夜操,暑假都唔放過, P2 only, 將來考試成積好我一點也不會覺得意外

回覆 1# 軍魁星 的文章

係呀! 上兩星期我地四個家庭總動員,包括父母及仔女, 已經探咗BB啦! BB好得意呀! (唔好意思! 離咗題...)

如若本人之前認為某些老師態度可改善的言論觸發今次火藥味討論 本人實在對不起&致歉。

我想說的是 有某些老師態度真的有很大進步空間 會員中天英說的其實也十分中肯 優才大大大大大部分的老師眼見都是用心有品德愛鍚學生的 如我之前言論有誤實在對不起了

沒錯優才的名氣是尚未算十分大 但已他們的理念 我認為已達到七八成了 畢竟他們投入的資源教材教師等其實都是有用心培養資優學生的

最後 我還是想補充一樣
各花入各眼 不同學校有不同特色與其優缺點
倘若說優才是無瑕的 但是不可能
但亦不是要一面倒地批評
有些會員對優才不持正面感覺 只是他們不欣賞這一套而已 最緊要就是自己的囝囝囡囡欣賞對嗎? 要知道他們學習得開心愉快 他們的學習意欲也才能更高不是嗎

以上。

見到優才呢個forum..覺得有些家長真的有點過份, 作為優才家長係呢個pubic forum咁互相指責..對罵咁, 想優才呢間學校好都難啦.成日話其他名校點好點好.at least, 人地d家長無好似優才d家長咁互數不是..坐埋一條船, 係咪應該互相幫助..人都唔會有完美啦..有不是, 就向學校反應吧, 反應不理, 就說是學校不對, 人都會做錯事la.. 最緊要係知錯能改, 咪下機會人lor,  優才係自己選..選完又係到話, 唉.....

Hello! Can we change the topic?

Dear Parents,

As our kids are studing at this school, can we change the topic as shown below? Thanks.

Positive recommendations for GT to futher improve the GT students' academic and other areas' standards/levels.

Although GT will have the final right to decide whether to accept our recommendations, we (GT and parents) can still establish a good communication channel to make benefits to our kids.

Cheers,
MauChai
‹ 上一主題|下一主題