用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院優點和缺點發表區
樓主: 三佰蚊
go

優才(楊殷有娣)書院優點和缺點發表區 [複製鏈接]

20101101,

[ It is totally unacceptable and so unbelievable to be happened in such an reputable school like GT. ]

你講說話會唔會誇大左D啊????

就算事情真係好似寫出黎咁, 係個老師唔啱, 誤會左個同學, 咁有冇嚴重倒 totally unacceptable, so unbelievable

仲有 GT 並唔係一間你所謂咁 reputable 既 school 黎既

原帖由 20101101 於 10-8-13 17:27 發表

I really hope that the case is not true, or at least 80% over-exaggerated, even people may claim that it is just one isolated case. It is totally unacceptable and so unbelievable to be happened in s ...

「都會被某些家長反駁, 甚至質疑其真確性」

如果有人對你講既野提出不同意見, 你就覺得係反駁

如果有人覺得你講既野同佢睇倒既唔同, 你就覺得係質疑其實確性

咁究竟係邊個唔接受異見???

大家對事情睇法唔一樣, 咁咪各自表述囉, 呢度又冇法官既, 冇話邊個啱邊個錯既, 公道自在人心啫, 係咪???

原帖由 mtke 於 10-8-12 18:21 發表
我是中學部的家長,多年來看到很多對優才贊賞的post,十分開心。但每有異見時,就正如happyjess說: 「都會被某些家長反駁, 甚至質疑其真確性」及如20101101 說: 「不容有些少撿討空間或言論」。 (個人十分認同happyjess 在 ...

請問你有沒有看清楚別人的發言? 還是你的理解能力有問題?

AFSL2007說: .....這活動是由天使家庭中心為優才學生主辦的暑假活動之一,通過內聯網發給家長,對象是升G3至G6學生......

而我是這樣回應: ......學校辦的活動都很失望...... 所以都不願再參加校辦活動, 每逢內聯網這些活動通告, 我都會skip 的..

起初因為我以為這些是學校辦的活動, 所以沒有信心去報名, 根本連通告都skip埋. 如果一早知道是天使家庭中心辦的活動, 我定必為我仔報名!!

原帖由 中天英 於 10-8-14 00:56 發表
有這個計劃嗎? 沒有留意啊?!
如早知道, 定必為我仔報名..

happyjess,

一時又話定必為我仔報名, 一時又話不願再參加校辨活動, 究竟邊樣先至係真

...

案發時, 我當然不在場. 但小朋友的說話或供詞, 是不可信的嗎?

G3發生那樁NET捆綁學生時件, 受害學生一直沒有向父母說出這件事, 而校方亦"好像"一直不知情. 若不是因巧遇兩星期後的親子旅行日, 而有機會讓某女同學向受害人媽媽說出來, 這件事根本石沈大海.

還有, 起初我寫出這事件時, 不都引起大部分家長質疑嗎? 直到愈來愈多家長出來証實這事時, 部分家長才 "免為其難" 地接受真相. 如前所說: 真的假不了!

一般情況下, 我個人傾向相信一班小朋友.
當然, 聽完一班小朋友述說這事後, 雖然第一時間心裡替這B同學難過, 但我當然沒有向這班小朋友說老師的不是, 而且更藉此教導他們不可對師長無禮.

但心裡一直認為, 如果這X老師真的這樣 "回信" 給B同學, 便有點兒過份.

原帖由 中天英 於 10-8-14 02:17 發表
唔好意思, 我又想講吓我既睇法, 可以嗎?

呢件事件, 你講倒繪形繪色, 好似自已身歷其境咁, 事實上你應該唔在場, 係咪???

既然你唔在場, 咁梗係聽人講啊喇, 你又有幾肯定事件既真確性呢?

我唔敢話有人講大話, 但係 ...

其實我覺得, 即使是老師誤會了同學而責罵他, 都沒有問題, 因為這同學真的是做錯了! 我都不認為是totally unacceptable.

我個人反而是執重於X老師不接受學生的道歉及"回信"這部分. 試想想, B同學真心悔改, 但得不到原諒及機會. 況且, 若真如B所說, 不知舉中指是不敬的, 他可能真的很委屈啊!

原帖由 中天英 於 10-8-14 02:55 發表
20101101,

[ It is totally unacceptable and so unbelievable to be happened in such an reputable school like GT. ]

你講說話會唔會誇大左D啊????

就算事情真係好似寫出黎咁, 係個老師唔啱, 誤會左個同學,  ...

不是啊!! 我身邊很多朋友都好羨慕我的, 都認為優才是一所 reputable school 和希望子女入讀. 每當他們談及對優才的嚮往, 我都不會說太多, 只是叫他們看清教學理念和是否合適自己的小朋友, 但每每有點有苦自己知的感受!!

原帖由 中天英 於 10-8-14 02:55 發表
仲有 GT 並唔係一間你所謂咁 reputable 既 school 黎既
  ...

http://www.youtube.com/watch?v=n4OywFlGuhc
拿走你的小鼻子
http://www.youtube.com/watch?v=wILdRr98bhg&feature=related
(這段有字幕的)
這短片雖然很好笑,但實在不雅
我家小朋友前幾天也為了想表演這片子裏的手勢,被不知情的爸爸駡了一頓,小朋友一副很無辜的樣子,我們向孩子解釋後,他才明白...做家長真是無時無刻要留意小朋友的行為

輕鬆一下
其實我們很希望家長有那麼多的負面情緒,請向校方反應,造福一下其他小朋友,這樣事情既能處理,校方也會留意到,身為初小的家長,本人無限感恩~~~每個家長處理的狀況不同,但最終都是為小朋友好的,這應該沒異見吧~~

在這希望家長能分享教小朋友的心得,不管是在功課或德育,我想這是大家比較想看到的,而不是無謂的是非....

哦, 原來係學校搞既活動就唔會去, 外面搞既先至會去, 明白曬, 唔好意思, 誤會左你, 我既理解能力真係有D問題, sorry。

不過睇真D, 就發覺你講緊大話喎

AFSL 响10-8-10 13:43 提起呢個活動, 不過當時佢係話 "透過學校" 參加呢個活動, 完全冇提過天使發展中心既

而你响 10-8-10 18:33 就話
{ 有這個計劃嗎? 沒有留意啊?!
如早知道, 定必為我仔報名.. }
即係話你當時係唔會知道係由天使發展中心主辨既

等到 10-8-11 13:19  AFSL 先提倒天使發展中心呢六個字。

除非你有未卜先知既能力, 你响10-8-10 18:33 果時, 你話{ 如早知道, 定必為我仔報名 }, 係唔會知道呢個活動係由天使發展中心搞既。

共實你何苦要講大話呢, 我只不過係好奇咁問吓啫, 冇乜大不了, 你咪唔回答囉, 有冇需要編個故事出黎啊

原帖由 happyjess 於 10-8-14 18:09 發表
請問你有沒有看清楚別人的發言? 還是你的理解能力有問題?

AFSL2007說: .....這活動是由天使家庭中心為優才學生主辦的暑假活動之一,通過內聯網發給家長,對象是升G3至G6學生......

而我是這樣回應: ......對學校辦的活 ...

原帖由 中天英 於 10-8-15 01:52 發表
哦, 原來係學校搞既活動就唔會去, 外面搞既先至會去, 明白曬, 唔好意思, 誤會左你, 我既理解能力真係有D問題, sorry。

不過睇真D, 就發覺你講緊大話喎

AFSL 响10-8-10 1 ...

我是路過的, 但見到中天英不斷針對happyjess發言,所以有點兒看不過眼, 想發表幾句。
就「透過學校報名」這幾個字,已透露該活動並非由學校舉辦,如學校搞活動就不需透過學校報名。舉例:如透過城市電腦售票網購買演唱會門票,難道你會認為城市電腦售票網是演唱會的舉辦方嗎? 所以當happyjess見到「透過學校報名」就知不是學校舉辦的活動,這是不難理解的。

RM1213,

多謝你明白我的意思, 起碼証明我的理解及表達能力沒有問題!! 至於有沒有針對存在, 相信明眼人應心中有數.

happyjess

原帖由 RM1213 於 10-8-15 03:43 發表

我是路過的, 但見到中天英不斷針對happyjess的發言,所以有點兒看不過眼, 想發表幾句。
就「透過學校報名」這幾個字,已透露該活動並非由學校舉辦,如學校搞活動就不需透過學校報名。舉例:如透過城市電腦售票網購買演唱會門 ...

王國長老

一直我都唔想再發言, 希望家長會自律, 但我好失望見到有家長扮兩面人, 有家長針鋒相對.

如果學校有問題, 最正確做法係同校方直接溝通, 而家上網對校方作出單方面指責, 校方無從回應, 而從小朋友口中聽回來, 未必是小朋友講大話, 但小朋友能夠對事情理解有幾多? 小朋友睇一件事, 只會從小眼睛去看, 未必能夠充份了解, 同大人講述, 亦只係建於佢對事情既所見, 未必係事實既全部.

上優才呢一版三年, 本來好開心, 唔想見到咁, 我亦難於處理家長之間既糾紛, 我會向其他超級版主提出交由冇利害關係既佢地去處理.

edea

我想講一個故事,真人真事,有一個小朋友有一天哭着回家,向媽媽投訴在學校被人欺凌,給小朋友用波扔,好痛。媽媽馬上發火,炮轟老師及學校,後來老師告訴媽媽為何同學向他扔波,因為是他先向人扔波,同學以為佢同佢地玩。小朋友佢係講事實,但係選擇性,做家長都係了解整件事才下判決。

醒目開學勳章 王國長老

各位家長好,
超版edea已表示過如家長認為學校有不是,最好的做法是直接向學校查詢事件,如只是在網上單方面回應或指摘校方,只會令這裡演變成罵戰的場地,相信各家長亦不會想見到這樣吧?

希望各家長在討論時都能互相尊重及只針對事件而不要有針對他人的行為,另外一提,如發現有人利用分身在同一主題內發表,會被禁言或封戶而不會再作任何通知.
多謝合作!

Red2008

由于我既言論, 而引起咁多纷爭, 小弟深感抱歉。

對于有人話我" 針對人", 我唔同意, 因為:
1) 對于H君既言論, 我無錯係提出好多我既意見, 但都係基于H君既言論而黎既, 我只不過係回應佢啫
2) 既然係要回應, 咁梗係要回應比當事人喇, 唔會比第三者既
3) 我發言既內容都係環繞大家正在談論既議題
4) 我冇對H君作出人身攻擊, 我話佢"講大話", 只係根據已發表既言論而黎, 我覺得係發言有可疑, 都有事實根據, 並非無中生有
5) 我既言論, 冇涉及H君既個人生活, 亦冇提及佢既性格問題
6) 我冇用低俗既用詞

RM1213,

多謝你既意見, 不過我覺得你用既例子, 並唔恰當。

城市電腦售票網係一個代人賣飛既公司, 好客易就理解倒佢既中介性質。

但係學校係一個辨學實体, 會自已搞好多活動, 咁{ 透過學校報名 }, 就唔容易理解成經由外面團体既活動。

我舉一個類似既例子,

{ 透過班主任既幫助, 小明終于明白了課文 }

你認為係班主任幫小明, 定係班主任再揾其他人幫小明???

原帖由 RM1213 於 10-8-15 03:43 發表

我是路過的, 但見到中天英不斷針對happyjess的發言,所以有點兒看不過眼, 想發表幾句。
就「透過學校報名」這幾個字,已透露該活動並非由學校舉辦,如學校搞活動就不需透過學校報名。舉例:如透過城市電腦售票網購買演唱會門 ...

原帖由 中天英 於 10-8-16 01:15 發表
RM1213,

多謝你既意見, 不過我覺得你用既例子, 並唔恰當。

城市電腦售票網係一個代人賣飛既公司, 好客易就理解倒佢既中介性質。

但係學校係一個辨學實体, 會自已搞好多活動, 咁{ 透過學校報名 }, 就唔容易理解成 ...

首先,在你的例子裡,你所帶出的只是誰幫助小明,即誰是中介人。而將你的推論放到我的例子裡來說,即是只帶出誰賣票給我,没有帶出關於演唱會主辦單位的任何資訊;亦即是說,你的例子根本就没有意義。

而誠如我之前所講,非學校自己舉辦的活動才需要「透過學校(的幫忙去)報名」,如果學校舉辦的活動就會寫:「透過學校活動」,你可明白箇中不同之處?

另外,你說是有事實根據才去懷疑,但你可曾想過這些所謂的「事實根據」,是你在理解問題時所產生的誤解呢?

我相信有很多已報讀或對優才有興趣的家長在此版都是想瞭解學校多一些,以幫助自己替子女選擇最適合的學校,但很失望這裏的發言很多時只有不斷的互相質疑和猜度.懇請各位回歸正題,客觀討論優才的優點和缺點,謝謝!
(本人子女今年報讀優才)

我本來不想再就這個post發言, 但是看見很多歪理-好事說成壞事, 小事變成大事; 澄清被定性為激動地針對”; 表示不同意見被定性為不接納異見”, 實在令我忍不住作最後一次發言(就這個post, 不是這topic)

純爭論的不想評論了, 我只是希望把被指是缺點總結起來, 就讓看官自行解讀, 引用hquote陳生的名句:真的假不了,假的真不了。留意我所說的真/假未必是指事件是否真的發生, 而是提出的人的演繹方式及結論。

全部內容是copy作者的原文, 括號的交字是以我的理解指出重點, 如有懷疑我的解釋有偏差, 請看回原文自行分解

1. 養成咗一條自信嘅大懶虫

2. D無讀書氣氛都無

3. 今年我仔班有21, 都肯定已有6-7個學生離校 (是自行要走, 不是不達標.) 我有和其中幾個家長交流過, 都是受不了愉快的校園生活, 令小朋友完全沒有讀書的動力.
(因不滿優小而不打算升優中的同學升讀的中學名單)
1. 一個男生: SPCC
2. 兩個男生: La Salle College
3. 兩個男生: Queen’s College
4. 兩個男生: St Paul’s College (般咸道)
5. 一個男生: 香港華仁
6. 一個男生: 聖馬可
7. 一個男生: 張祝珊英文中
8. 一個男生: 保良局羅氏基金

4. (叻的同學是異數, 全是家長的功勞)
如果你小朋友是今年蘋果班同學, 我想我知那個是異數同學了!!! 他真是非常勤力, 因我和他媽媽都相熟的, 而他父母亦放了很多金錢, 時間和精神在小朋友身上, 所以異數同學才有這好成績.

5. 學生閱讀課外書風氣好, 不等於學習態度好吧!!!
很多同學仔都喜歡看課外書如老鼠記者, harry potter , 但都不願認真看課本.

6. (同學被老師在走廊訓話=不尊重學生)
一名G10男同學被體育科主任「訓話」了二課堂時間。同學被「訓話」至淚流滿面。地點是在走廊
è
身為主任級的
老師 也不懂得尊重學生,真是令人痛心、失望

7. 四年前G3一位同學被NET用一條mic線捆綁的事件

8. (老師 不許同學飾演他=不懂尊重學生)
劇本構思中, 同學們想把一位平時沒甚人緣的CH老師 一角放入話劇中, 但具體細節還沒有出來……但當這構思傳到CH老師 耳中, 他下令要同學們先把劇本交給他過目, 確保內容沒有醜化他, 才批給同學演出. 由於劇本還沒有弄出來, CH老師 便索性不允許同學飾演他………為什麼老師 不懂尊重學生?

9. (老師責罵同學向他/她做不雅手勢是摧毀別人自尊; 另小朋友的說話一定是真的)
體育堂上, A同學弄傷了手指, 痛楚非常. B同學情急下, X老師 舉起中指, A同學弄傷手指. X老師 一看見B同學的動作, 以為是對他做出不文手勢. 二話不說, 不問因由, 大聲責罵B十多分鐘, 連體育堂都沒繼續上. 一些目擊同學說, X老師 像瘋了一樣狂罵, 然後B失控地大哭……這做法是摧毀別人自尊, 同學何以建立自信…….. 一般情況下, 我個人傾向相信一班小朋友

10. (同學若真心悔改, 老師不可以不即刻原諒他)
X老師 不接受學生的道歉及"回信"這部分. 試想想, B同學真心悔改, 但得不到原諒及機會. 況且, 若真如B所說, 不知舉中指是不敬的, 他可能真的很委屈啊!

想不到只是數天,這裡的火葯氣氛持續升温,令以前一向平和地帶火速變天,作為優才家長,心感難過和可惜!

在我的人生觀裡(可能灰了點),世事從沒完美,有得必有失。一間學校,其優點或缺點,在不同人身上,也發揮不同的效果,甚致變成相反!我曾感疑惑,一個較外向如小兒的小朋友,究竟入一間全統學校去被受管,以防日後萬一變得沒自制能力,或是入一間活動教學學校,以防日後萬一變得討厭學習?最後我始終選了後者。

作為父母,全是希望為小朋友作最好安排,但最好的定義,對不同小朋友也是不同的;隨着他們長大,可能也要作出改變。

在優才三年,雖然對校方編排偶有不滿,我暫也沒後悔自己的選擇。我的結論,是從做學校家長義工,參予學校早會,與老師接觸,與其他不同年級學生和家長閒談,發生在小兒身上的事情所作出的。

原帖由 jasonmami 於 10-8-16 09:44 發表
我相信有很多已報讀或對優才有興趣的家長在此版都是想瞭解學校多一些,以幫助自己替子女選擇最適合的學校,但很失望這裏的發言很多時只有不斷的互相質疑和猜度.懇請各位回歸正題,客觀討論優才的優點和缺點,謝謝!
(本人 ...

‹ 上一主題|下一主題