用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sjm
go

@ [複製鏈接]

so if in P5 and P6,  成績表唔會show名次, how do they know whether they are in Band 1 ,2,3 ? How to choose the secondary school?

原帖由 Heidi媽 於 10-8-6 12:12 發表
第一階段各中學的收生方法和佔的比重也有不同, 可看看中學概覽就可清楚各學校的收生準則了. 不過, 除了學業成績外, 面試亦是相當重要的一環, 學校除了看成績, 面試表現亦很重要, 其次是課外活動之類. 如果係準校的話 ...

第一階段學校自行收生,可以揀幾多間學校?另第二階段是抽籤定計成績而派位?唔該.....

以下條link俾到information 妳.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1

原帖由 kcityma 於 10-8-6 12:41 發表

第一階段學校自行收生,可以揀幾多間學校?另第二階段是抽籤定計成績而派位?唔該.....

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-8-6 12:43 發表
以下條link俾到information 妳.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1

唔該晒...

Heidi 媽,多謝妳的熱心回答。
HF(KT)是我心儀的小學,大女下學期讀K3。不知HF(KT)的功課量多唔多呢?因我是在職媽媽,怕太功課太多,我放太夜,跟唔掂。

原帖由 Heidi媽 於 10-8-6 10:45 發表
囡囡在HF(KT)剛完成了小學階段, 覺得學校的校風相當不錯, 學習風氣亦很好.
今年的升中派位亦很不錯, 有學生派到 maryknoll, st. mary, 協恩, 上智, st.paul(藍田)等., 直資的亦有學生考到GH, spcs, spcc, 等. ...

你囡囡好叻

想請問好似你囡囡呢d精英大概有幾多%? 如果成績一般升唔上聖家中學果d學生又通常會派去邊? 唔該晒.

Hi Heidi 媽,

請問視藝科是甚麼科目. 是不是ART.

原帖由 Heidi媽 於 10-8-6 15:22 發表

P.1-P.2功課量算reasonable, 咁當然都要睇個小朋友做得快唔快, 上到P.3以上就較多, 由其P.5-P.6, 如果唔得自動自覺就會做到好夜. 不過, 好多學校都係咁. 特別要提一提係我地學校的視藝科是比較深, 需要較多的時間去 ...

醒目開學勳章

吓,你要多些泡這裡才可以
視藝科是其中一科基本科目
全名係"視覺藝術科"
所有可眼晴欣賞的也可以算
所以包括了舊時我們的美術繪畫,"努"作,電腦創作的藝術
攝影等不同也包括在內
很多時是專題式,如有一些學校會清明上河圖的理念,叫學校影/畫香港射色,合併為一幅香港突色的長畫
也可能端午節,利用廢料創作一些藝術品等等
不一定是我們舊時那樣

原帖由 ELING2004 於 10-8-6 16:35 發表
Hi Heidi 媽,

請問視藝科是甚麼科目. 是不是ART.

Hi Ziyi & Hedie Mon, thanks a lot!

原帖由 ziyi 於 10-8-6 17:24 發表
吓,你要多些泡這裡才可以
視藝科是其中一科基本科目
全名係"視覺藝術科"
所有可眼晴欣賞的也可以算
所以包括了舊時我們的美術繪畫,"努"作,電腦創作的藝術
攝影等不同也包括在內
很多時是專題式,如有一些學校會清明上 ...

I selected HF (KT) for my daughter and rejected GH as well.  Except the school ranking, I considered the location & school expectation.  My daughter is quite active, she love Gym, music and drawing.  I believe HF can provide more room for her to develop her own telent rather than pushing academic result. By the way, HF is more easy to pick up after having the after school activities.

原帖由 Heidi媽 於 10-8-6 21:39 發表
常識科曾做過自動升降機, 電鋼琴, 撓動的摩天輪等.

吓.......咁難做既,視藝科,常識科計唔計分架????

醒目開學勳章

常識科是計入呈分的,但佔的百分比卻不重
但如果有些少了解升中的(如果有錯請指正),基本上是前人種樹,後人乘涼
即係小朋友的學長學姊們攞到幾多百分比的brand 1,是代表你的小朋友只要考到這百分比內的全級名次,就代表你是否屬brand 1了,而常識跟視藝影唔影響到小朋友的全級名次,那就看學校啦

原帖由 kcityma 於 10-8-10 10:09 發表

吓.......咁難做既,視藝科,常識科計唔計分架????

唔怪得宜家D小學生做功課要做到好夜,我聽到都覺得好難,睇怕我要先去補吓習

回覆 20# jackie_lau2000 的文章

我想請教吓,HF的old girl 是不是可以兩間HF隨意選一間俾囡囡?以前得九龍城咋。唔知有冇分別呢?

‹ 上一主題|下一主題