用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? ...
樓主: kwmeye
go

崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? [複製鏈接]

校長的答法真令樓主很失望,不過事情巳發生了,校長怎樣解釋亦很難令你減少對這事的怒氣,而你亦要顧及小朋友的感受巳很大壓力,相信你的小朋友會慢慢好過來的,希望你可以找到一間合適的學校啦!
原帖由 kwmeye 於 10-8-10 11:45 發表

我昨天已見過校長,但感到校長只聽他的同事的說法,而沒有看楚我書面的內容.
事實是走失了,而校方在走失後仍不知,反而要家長催促他協助尋回那在街上哭了30分鐘的小孩.你認為學校與我的孩子那方要公平? ...

將心比心,如果發生在你小朋友身上你會怎樣?

原帖由 offoff007 於 10-8-10 22:40 發表
唔該事主唔好張件事講到咁誇張la,如果眞係咁大件事"學校走失學生被途人發現"又報咗警,無理由即時新聞無講架!同時你唔好諗咁多la,讚成你轉校,你都對依間學校失曬信心,讀嚟都無用,到時讀咗又話間學校好對你小朋友唔好! ...

相信呢次只係個別事件, 發生咁嘅事邊個都唔想, 人誰无錯, 希望樓主能够放下執着, 別再苦苦糾纏落去了. 當務之急, 係要同囡囡揾學校, 多d陪佢令佢早日忘掉不快的經歷.

讚成(MMLAI)講法,單方面講可能係"宮心計",大家只聽事主有幾慘,但係冇人知佢講d嘢有冇誇大,就算你有報案no.又點,我哋唔通走去警處問係唔係有依單案件咩.另外我眞係唔知你係咪眞係想為此事而令別人誤會學校,而對你/孩子有好處,我哋唔知喎!而間學有幾名氣ar,扣埋學券只係俾$520一個月,冇學劵嘅學校先叫有名氣ma!算吧la,你唔like就唔like D前線教育者的工作態度,講咁多都冇用!

我覺得如果發生咗咁大件事,我第一時間報警加call報館到依間學校,然後等間學校見報,唔使係到單方面講,等全香港人都知間學校有幾唔妥,而係到講得依d嘢我唔會信眞囉,你記唔記得,有個大肚婆被人騙到假大肚婆屋企,然後劏開肚囉個bb呀!咪係係依d地方傾談,傾傾吓咪信以為眞囉!

quote]原帖由 lydia.S 於 10-8-11 00:32 發表
將心比心,如果發生在你小朋友身上你會怎樣?

[/quote]

回覆 1# offoff007 的文章

我是剛經過,對樓主小朋友的經歷深表難過,亦不同意offoff007的意見發表,就算家長現在說得如何,畢竟上學期間從學校走失,都一定是學校的錯,這個過失會導致小朋友心裡會有影響,這是任何一個家長都不想的.

樓主只是在吐苦水,當初千辛萬苦先入到這間學校,無錯,是因為他的名氣,價錢,硬件......但不知會發生這種任何幼稚園都不能犯的錯.

現在離返學的日子已經很短,再找一間心儀的學校很難.這是棲主現在的煩惱.我想,如果小朋友真的惧怕TT,就走,不是,留下試下.可能他以後會中意該校.

所以,offoff007,請真,我不知你是出自什麼心態來發表,你是否都是一個媽媽?你好像在人家傷口上洒鹽.

原帖由 offoff007 於 10-8-11 01:28 發表
我覺得如果發生咗咁大件事,我第一時間報警加call報館到依間學校,然後等間學校見報,唔使係到單方面講,等全香港人都知間學校有幾唔妥,而係到講得依d嘢我唔會信眞囉,你記唔記得,有個大肚婆被人騙到假大肚婆屋企,然後劏 ...

絕對同意, 畢竟只是單方面意見. 或許內有文章.

原本我都是九月份K1準家長, 但因為有另一間心怡的學校取錄了女兒, 最後放棄崇真,最初看到樓主報告此事都感到驚訝, 亦同情小朋友之遭遇,
看見樓主要做的事情已做了, 轉校與否亦是樓主自行決定,最重要的是學校要認真處理此事, 避免日後類同事件再次發生, 其次我個人認為樓主在此連日報導事情的進展, 實在令某些祟真家長或今年將會報讀的家長構成一定壓力, 希望祟真能夠儘快為樓主解決此事

如果樓主講既唔係真事, 相信唔會咁大膽係bk咁open既地方公開晒學校既名, 學校追究起上黎, bk真係會交樓主資料俾學校, 而且學校真係可以告樓主誹謗....... 因為呢件事都相當嚴重, 真係會影響校譽呢!!

bk有咁多tt既家長, 學校無可能唔知樓主係bk講呢件事, 而且呢件事都講左咁多日, 樓上又有mami話會問下校長事件既來龍去脈, 係假既學校無可能唔做野囉.....

原帖由 gigayan 於 10-8-11 15:46 發表
如果樓主講既唔係真事, 相信唔會咁大膽係bk咁open既地方公開晒學校既名, 學校追究起上黎, bk真係會交樓主資料俾學校, 而且學校真係可以告樓主誹謗....... 因為呢件事都相當嚴重, 真係會影響校譽呢!!

bk有咁多tt既 ...

並唔係話唔係真事, 只不過究竟係唔係全部事實, 中間又有無人誇大呢????

小兒在別校將升讀小三,曾就讀此幼稚園三年。約入學一年始開始看bk,印象中當時看回舊發言,之前都曾發生過同類事件,途人在山下的車站發現小孩獨自一人,覺可疑問及後送回學校。呢件事我無法知道真偽,不過本人在星期六送兒子上課外活動時,因為遲走曾聽見一拿著人名表的工友,問另一工友有無見過其中一名學生,因為轉堂後無出現於應到的課室,而那工友第一句答的是:又唔見左學生!小兒就讀時都有家長提及自己兒子經常在學校內四圍走無人理。
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

記得聽講座時校長對學生要用八達通出入感到自豪,一定有card至可以出課室,我仲懷疑洗唔洗咁誇張講呢樣野,原來內有走失學生的故事,...佢學校四通八達,再唔諗辦法點可以防止學生走失,真係遲早有一日出事上頭條!

Mrs. Yellow, 你好似講緊鬼故咁, 越聽越心寒... 呢間學校真係好過份!!

原帖由 Mrs.Yellow 於 10-8-11 16:38 發表
小兒在別校將升讀小三,曾就讀此幼稚園三年。約入學一年始開始看bk,印象中當時看回舊發言,之前都曾發生過同類事件,途人在山下的車站發現小孩獨自一人,覺可疑問及後送回學校。呢件事我無法知道真偽,不過本人在星期六送兒子上 ...

昨日,其實我已經跟校長談了40分鐘有關此事的詳細。之前不說,是還想看看事態發展及樓主的言論。

其實我是學校家長教師會的其中一位委員,因此我覺得必須要幫助各家長去更了解學校。每次學校發生什麼事,我亦總會查明原因真相,再解答其他家長的問題。因此每次祟真有什麼事,也總會看到我的言論出現。而這次更是校長主動找我,因她覺得校譽真的受損了。

今次發生”走失小朋友”的事。我問了校長,小朋友是否真的走了出去校門外的馬路呢? 但校長說,小孩子只是走了到校務處附近。但校方亦已就此事於上星期五,開了一次會議,檢討了這一次事件,並馬上作出更正行動。(如有帶小朋友回校上暑假班的家長,亦應該發現分別吧)

而有一件令我覺得很費解的事,亦於前日發生了。樓主夫婦二人,於前日帶同西餅去了學校見校長。並於見面期間說,此事應該已經令到某些學生退學,因此要求學校安排國際班的學位給他們的女兒。他們是6月份才申請插班,9月入讀K2的。但因國際部沒有位,亦只可以讀主流部。

但樓主竟然一直在EK內向大家說女兒受了多少傷害的同時,會走去跟校長說要求把小朋友掉往國際部。難道進了國際部女兒會沒事嗎? 女兒不是很害怕崇真的環境嗎? 老師不是很不負責任嗎?

因此,我一直說,網友們只聽了事實,但沒有聽到事實的全部。警,是報了。但並不是小朋友走了出校門。我曾經為了樓主孩子的受驚覺得心裡不安,但原來是有人利用了此事去幫自己的孩子。真的令我非常失望。

如果尚有崇真家長對此事有任何疑問,我可以幫大家再問清楚校長,或是你們亦可發電郵給校長問清楚。校長是絕對願意為大家解答。

補充,校長已拒絕了樓主的要求。因此可能樓主說不接受他們的要求吧。

原帖由 曦彤媽媽 於 10-8-11 16:18 發表

並唔係話唔係真事, 只不過究竟係唔係全部事實, 中間又有無人誇大呢????

只要學校真係曾經有小朋友係無家長接既情況下, 離開到學校, 學校已經係有問題, 所以樓主只要講既事情係真事, 學校既保安已經藉得關注!  

其實我都要多謝樓主, 如果唔係樓主公開自己發生既不幸事, 我都唔會知道原來送左個小朋友返學會有機會唔見左佢, 宜家我會留意下小朋友學校呢方面既保安.....

樓主在BK 已好詳細報導此事, 無論是否完全屬實, 與校方解決事件純屬私人事件, 無須高姿態在此繼續報導, 樓主請考慮祟真家長或準家長的感受, 謝謝!
(本人不是祟真家長)

原帖由 silvia_ng 於 10-8-11 17:59 發表
昨日,其實我已經跟校長談了40分鐘有關此事的詳細。之前不說,是還想看看事態發展及樓主的言論。

其實我是學校家長教師會的其中一位委員,因此我覺得必須要幫助各家長去更了解學校。每次學校發生什麼事,我亦總會查明原因真 ...

原帖由 yiuyiumom 於 10-8-11 18:14 發表
樓主在BK 已好詳細報導此事, 無論是否完全屬實, 與校方解決事件純屬私人事件, 無須高姿態在此繼續報導, 樓主請考慮祟真家長或準家長的感受, 謝謝!
(本人不是祟真家長)
...

我都係講埋今次, 高姿態的不是我!

siliva_ng,

你誤會了我, 高姿態不是你, 我指是樓主, 祟真是我心愛學校之一, 儘管我放棄了祟真, 每見到其他人為此事惡意批評祟真, 我都感覺到不安, 只是希望樓主私下與校方解決此事

原帖由 silvia_ng 於 10-8-11 18:15 發表

我都係講埋今次, 高姿態的不是我!

原帖由 silvia_ng 於 10-8-11 17:59 發表

其實我是學校家長教師會的其中一位委員,因此我覺得必須要幫助各家長去更了解學校。每次學校發生什麼事,我亦總會查明原因真 ...

看了silvia的留言, 我對樓主更加同情, 更加對崇真扣哂印象分.

樓主搞左咁多事出黎, 報了警, 在bk高調投訴, 睇怕老師們已"標籤"了該位小朋友, 嫌佢家長麻煩, 再讀落去都搏唔過, 可能會有說話你聽.  一個正常家長, 又點會為左區區一個"國際班", 搞串個party, 和學校反哂面, 令校譽受損, 難道家長唔怕小朋友在未來3年無好日子過?  不合常理喎.
‹ 上一主題|下一主題