用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? ...
樓主: kwmeye
go

崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? [複製鏈接]

佢地星期六個d班唔係免費既咩??

原帖由 PEGGYP 於 10-8-5 12:35 發表
我小朋友剛剛都係呢度番暑期班(校外生), 佢番來都對d老師有d微言, 同唔開心, 成日問我幾時可以返番自己問學校....

但樓主呢個case 真係太過份......就算咩理由都唔可以原諒.

希望校方真係要檢討一下, 唔好只顧"牟 ...

原帖由 pandabonita 於 10-8-5 22:48 發表
亦都有可能投訴後會當你vip, 你估佢唔怕你寫信去一周刊

我唔敢講, 只不過我曾經好天真咁以為投訴有用, 最後suffer既只係我小朋友, 所以先提一提樓主.

原帖由 elmolly 於 10-8-5 23:54 發表

我唔敢講, 只不過我曾經好天真咁以為投訴有用, 最後suffer既只係我小朋友, 所以先提一提樓主.

多謝您的提醒 , 我亦十分認同此是人性 , 更相信糟糕的是孩子

原帖由 pandabonita 於 10-8-5 23:01 發表
其實學校有指引比staff唔代表shxt唔會happen,最重要management 要知到同正視問題,如不投訴主任未必會上報. 如果只比官方囘應咁就一於轉校,點都好,揾定後路safe d
...

我到現在亦未收到校長有任何回應 , 更相信真的未向上報 , 亦或者校長暫當未知 , 不過已籌劃去信及cc給有關政府部門 , 不知可以做到什麼 , 但總要為其疏忽而動身 ,
我孩子至今仍未平伏 , 情緒亦有異 , 並將會找幫手 ,
請大家記念此事

原帖由 kwmeye 於 10-8-6 08:53 發表

我到現在亦未收到校長有任何回應 , 更相信真的未向上報 , 亦或者校長暫當未知 , 不過已籌劃去信及cc給有關政府部門 , 不知可以做到什麼 , 但總要為其疏忽而動身 ,
我孩子至今仍未平伏 , 情緒亦有異 , 並將會找幫 ...

深表同情!!!!:(

希望小朋友快快平復下來!

最高收視mv-- " 福佳始終有你 "
http://plastichk.blogspot.com

你好,

我睇完你小朋友嚮崇真走失o既事件, 真係好同情, 希望小朋友快 d 忘記呢件事

我個仔今年都入讀 k1, 會番金巴倫英文幼稚園, 嚮九龍塘金巴倫道, 詳細請到 http://www.stnicholas.edu.hk/
佢番 pm class, 以我所知, pm class 應該仲有位, 你可以打電話去問下, 話佢知個情況, 佢o地都好好人,
不過佢本身星期一就開學, 所以你要早 d 問下, 星期六都有人聽, 你試一試啦!

take care!

You can try Ming Wai kinder in Prince Edward. It is a new branch but they have long history in North Point.

咁事情對小朋友影響唔小,我昨天剛剛為小女轉校到金巴倫下午班,佢地應該仲有小小位你試吓去問問......

原帖由 moominfloren 於 10-8-7 01:00 發表
你好,

我睇完你小朋友嚮崇真走失o既事件, 真係好同情, 希望小朋友快 d 忘記呢件事

我個仔今年都入讀 k1, 會番金巴倫英文幼稚園, 嚮九龍塘金巴倫道, 詳細請到 http://www.stnicholas.edu.hk/
佢番 pm class, 以我所 ...

真的多謝您的意見 , 真的感謝

原帖由 ameinahor 於 10-8-7 01:50 發表
You can try Ming Wai kinder in Prince Edward. It is a new branch but they have long history in North Point.

多謝您的意見 , 亦感到各方友好及網上朋友不斷的支持 , 多謝您們

今天已掛號去信校長 , 家教會 , 校董會及教署深水埗區
希望得到一個公平回覆及對學校的積極監察

不能接受有此事發生.原本想報明年的K1,我要同老公再相討下.

可否講下詳細的事發經過呀? 謝

係咪九龍大埔道果間呀?

原帖由 sandy928 於 10-8-7 16:31 發表
係咪九龍大埔道果間呀?

是的 , 正是大埔道那間

原帖由 kwmeye 於 10-8-6 08:53 發表

我孩子至今仍未平伏 , 情緒亦有異 , 並將會找幫 ...

校長唔係香港呀! 下星期二我又要帶女女返學校, 到時睇下有冇人知校長幾時返黎呀! 以我所知, 校長家人係加拿大架, 每年暑假都要返過去既。
希望小朋友快D冇事啦! 同小朋友搵到學校未呀? 我想他轉了新環境後一定好快就冇事啦!

原帖由 kwmeye 於 10-8-5 17:37 發表

這就真好,lock哂才安全.
但我孩子每當提起"崇真"就說唔返崇真.這兩晚多次在睡夢中大叫.而睡前反應亦有異,平時愛的牛奶及卡通節目,亦不要.
今天,老師再次來電關心,我都有點安慰,但佢好似唔係好明問題是什麼?佢叫我 ...

其實平時都LOCK架, 不過而家暑假學校有工程, D工友叔叔成日都要走圍走取物件, 我唸因為咁先冇LOCK。而且個個小朋友返去都唔需要著校服, 你小朋友又新轉校, 工友姐姐可能都唔認得小朋友呢。
不過無論咩原因發生都好, 最受害都係小朋友。希望過多一兩日就冇事, 你同佢講以後都唔去崇真啦。

原帖由 giant_japan 於 10-8-7 14:26 發表
可否講下詳細的事發經過呀? 謝

我的孩子在課堂轉班中 , 相信是被人誤帶往放學 , 但其實仍要上課 , 後亦不知為何無人理會 , 什至最後在街上哭亦無人理 , 最後有途人見到 , 替孩子至電家人 , 再由家人通知學校 , 學校才知到有人失蹤 , 學校才不慌不忙的去找 , 找到後亦無通知我們 , 更沒有細查及沒有完整的交代 , 害得四歲女兒半小時在街上

原帖由 silvia_ng 於 10-8-7 17:42 發表

校長唔係香港呀! 下星期二我又要帶女女返學校, 到時睇下有冇人知校長幾時返黎呀! 以我所知, 校長家人係加拿大架, 每年暑假都要返過去既。
希望小朋友快D冇事啦! 同小朋友搵到學校未呀? 我想他轉了新環境後一定好快 ...

多謝您的關心 , 感謝

原帖由 silvia_ng 於 10-8-7 17:46 發表

其實平時都LOCK架, 不過而家暑假學校有工程, D工友叔叔成日都要走圍走取物件, 我唸因為咁先冇LOCK。而且個個小朋友返去都唔需要著校服, 你小朋友又新轉校, 工友姐姐可能都唔認得小朋友呢。
不過無論咩原因發生都好 ...

其實都不只這樣 , 此事發生前兩周的暑假班 , 我每次叫孩子向老師說早晨 , 他們都是冷冷的 , 而每次接放學 , 沒有核查身份外 , 更要我們主動向老師說再見 , 來提醒老師 , 讓他們知道有家長來了 , 什至才關注到有人來接 , 此事 , 亦不只我們遇到 , 後便至電學校反映所見及所擔心的 , 學校便在投訴當日的放學時 , 才在課室內公報放學的規則 , 及叮囑老師核准家長身份才放學 , 是的 , 不論什麼原因 , 都不能有此無heart的表現  
更不能接受任何籍口 , 令我孩子受了此可怕的遭遇 , 什至當日我到學校找女兒時 , 到了孩子要上課的三個班房 , 亦無一位老師知道我的孩子失了
‹ 上一主題|下一主題