用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? ...
樓主: kwmeye
go

崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? [複製鏈接]

原帖由 vvmon 於 10-8-4 21:11 發表
我個細女係崇真都有不愉快經歷;記得上年暑假,我比個細女返暑期班,亞女返了二天都就唔肯返,問佢發生咩事,佢,話英文老師"鬧"佢,起初我都不意為義,第三天照比佢上車,點知就出事,返黎個女不停喊,話英文老師"鬧"佢,重唔只一次;我立即打 ...

多謝您的分享 , 其實每一天看到老師及他們的同工們 , 總給人一種欠熱誠的感覺 , 面對家長是這樣 , 那麼上課會如何 , 我小朋友 , 在發生此事故前 , 已表示不愛上學 , 但我們為學校及孩子說了很多開心的事及引導孩子去想開心的學習 , 後來便平和上學 , 真用了很多功夫 , 但遇到此事後 , 孩子今天仍只好暫留身邊

原帖由 ck07hk 於 10-8-4 22:25 發表
其實呢d錯誤一次都嫌多! 一次就夠啦!  如果今次真係唔好彩有咩事點算呀?? 唔好再諗啦, 一於轉校!!!  我地支持你!

是的 , 真的一次都不能有 , 多謝您的支持

樓主.....我想問下你小朋友係邊個位置俾人搵返呀??

佢係9月準備讀K1??

原帖由 kwmeye 於 10-8-5 08:51 發表

多謝關心及意見的提供 , 我們會以書面向校方投訴 , 謝謝您

樓主, 除非你真係會轉校, 否則就要take a risk唔知投訴後學校將來會點樣對你小朋友. 從學校既處理手法黎睇, 佢地既management唔似係開明大方, 三思.

我相信以一間基督教學校黎講...佢地唔會因為lee既事特別針對對你小朋友, 反而我係擔心你小朋友有陰影..唔鐘意lee間學校返學唔開心.

希望佢快快忘記..重拾信心. 將來係邊間學校都一樣開心

原帖由 elmolly 於 10-8-5 10:33 發表

樓主, 除非你真係會轉校, 否則就要take a risk唔知投訴後學校將來會點樣對你小朋友. 從學校既處理手法黎睇, 佢地既management唔似係開明大方, 三思.

如學校認真道歉都話啫,嘩!咁態度,我想爆,讀落去小朋友會吾會加重陰影?大人又會吾會放心?我都會轉校!

原帖由 kwmeye 於 10-8-4 17:28 發表
老師最初說"無理由的,有人帶他們轉班的,是否你小朋友周圍走?"
我立即說:絕對不可能,我個小朋友平日唔會自己走開.
我再把細節為老師作出分析及整理,最終他們才承認是學校失當(真諷刺,居然要我為他們找出當中的問題及 ...

原帖由 kwmeye 於 10-8-5 08:49 發表

我相信不是老師或個人的問題 , 而是其校的指引與監察的不足 , 更重要的是教育前線對孩子們的投入 , 不論是老師或嬸嬸 , 上下同工的心 , 而要在上位有明確的指引 及 前線人員的工作意識 , 但不論如何 , 最重要的是 ...

今日返到學校, 見到兩邊校門都LOCK哂, 我唸已經即時改正過來了。

如果小朋友已留有陰影, 那再繼續留係度讀書都冇意思了, 而且家長都會留有陰影, 成日提心吊膽, 倒不如轉校好了....

由這件事令我反醒唔好盲目, 一定要知道間學校老師質素如何, 如果連最基本既愛心同責任感都冇, 那怕再多net都唔會對小朋友有好處!

樓主都係搵下其他學校轉吧...

真的厚顏無恥,大部份小朋友都會周圍走,否則,老師何需照顧他們呢?其實轉班時應該需要最少2個老師(頭及尾包圍著他們),如超過20-30學生,則需要3個老師.
可能小朋友隋後了,便會走失..

原帖由 kwmeye 於 10-8-4 17:28 發表
老師最初說"無理由的,有人帶他們轉班的,是否你小朋友周圍走?"
我立即說:絕對不可能,我個小朋友平日唔會自己走開.
我再把細節為老師作出分析及整理,最終他們才承認是學校失當(真諷刺,居然要我為他們找出當中的問題及 ...

我小朋友剛剛都係呢度番暑期班(校外生), 佢番來都對d老師有d微言, 同唔開心, 成日問我幾時可以返番自己問學校....

但樓主呢個case 真係太過份......就算咩理由都唔可以原諒.

希望校方真係要檢討一下, 唔好只顧"牟利", 教學係要有heat 同熱誠, 而且一間備有宗教背景既學校, 不是要多一份"主愛"嗎??

這一點都是我所憂慮的 , 是一分憂慮的 , 所以我正在搜尋其他途徑 , 多謝您的意見

原帖由 PEGGYP 於 10-8-5 12:35 發表
我小朋友剛剛都係呢度番暑期班(校外生), 佢番來都對d老師有d微言, 同唔開心, 成日問我幾時可以返番自己問學校....

但樓主呢個case 真係太過份......就算咩理由都唔可以原諒.

希望校方真係要檢討一下, 唔好只顧"牟 ...

這亦都是我小朋友的感受及我們親身的見到的事
多謝您的分享

我想問下學校外, 即係個位置俾人搵返呀??

原帖由 silvia_ng 於 10-8-5 11:49 發表

今日返到學校, 見到兩邊校門都LOCK哂, 我唸已經即時改正過來了。

這就真好,lock哂才安全.
但我孩子每當提起"崇真"就說唔返崇真.這兩晚多次在睡夢中大叫.而睡前反應亦有異,平時愛的牛奶及卡通節目,亦不要.
今天,老師再次來電關心,我都有點安慰,但佢好似唔係好明問題是什麼?佢叫我安慰孩子父母會常在他身邊,給他多一些安全感,但當我告訴老師,孩子是對"崇真"無安全感,希望他們明白真正原因.

原帖由 leunter 於 10-8-5 14:45 發表
我想問下學校外, 即係個位置俾人搵返呀??

助我們找回小朋友的好心人是在校舍的馬路找到孩子

我諗樓主大概都不會退學, 是嗎??

請留意PM!!
最高收視mv-- " 福佳始終有你 "
http://plastichk.blogspot.com

請大家估下投訴學校有冇用??
最高收視mv-- " 福佳始終有你 "
http://plastichk.blogspot.com

亦都有可能投訴後會當你vip, 你估佢唔怕你寫信去一周刊

其實學校有指引比staff唔代表shxt唔會happen,最重要management 要知到同正視問題,如不投訴主任未必會上報. 如果只比官方囘應咁就一於轉校,點都好,揾定後路safe d
原帖由 C99 於 10-8-5 17:51 發表

請大家估下投訴學校有冇用??
‹ 上一主題|下一主題