用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 加入香港女童軍總會 (小蜜蜂隊), 值得嗎? ...
go

加入香港女童軍總會 (小蜜蜂隊), 值得嗎? [複製鏈接]

大家好,
小囡今年9月入k2,
早幾天收到在一年前入form申請入加入小童軍 (小蜜蜂隊)的confirmed letter.

想向有經驗的家長請教,
貴子女加入小童軍 (小蜜蜂隊)有沒有什麼特別的得著?
or 值吾值得用一個寶貴的時間去參加長期的集會??
(因為小女星期六的行程好密集呢!)

請幫手分享一下, 萬分感激!!

1    0    0    0

其實真係冇咩野玩,只不過希望佢認識多D朋友.

appleycma :
非常感謝你的回覆,
我都知道無咩特別野學到,
不過識多d朋友仔, 學識 團結精神, 同人合作的重要性,
都係好事.

請你的小朋友係吾係成員?
除了一星期一次集會外, 其他活動多嗎???

謝.

我小朋友係成員,逢星期六一次集會沒有其他活動.只有一次旅行.我在總會集會,你呢?

醒目開學勳章 王國長老

其實要睇下果隊d領袖有無心機攪, 我細個o係剩坊福利會玩, 悶到抽筋! 從此之後對呢d童軍/女童軍有介心
前年, 我女受同學"邀請"一齊出去join童軍(7-12歲幼童軍), 老實講, 我見佢平(幾百蚊玩成年)佢又可以同朋友仔一齊, 就ok啦, 結果真係唔錯wor, 淨講今個暑假, 我女已經有射箭, 模擬飛行器(?), swimming test, 考章, 獨木舟, 遊戲日
之前試過camp, 遠足, 去澳門考察, join大型活動, bbq, xmas party, 小組比賽等, 9 月又去camp喇
唔怪得可以得到"優異旅團"稱號(童軍就有呢樣野, 女童軍我就唔知有無喇)
原帖由 3X 於 10-8-4 10:53 AM 發表
大家好,
小囡今年9月入k2,
早幾天收到在一年前入form申請入加入小童軍 (小蜜蜂隊)的confirmed letter.

想向有經驗的家長請教,
or 值吾值得用一個寶貴的時間去參 ...

Hi 3X, (pls check PM)
我都收到小蜜蜂既信, 我都諗緊參唔參加.
不過識多d朋友, 學 團結, 合作都好既.
唔知佢會唔會好有系統咁train 小朋友既呢?

原帖由 3X 於 10-8-4 10:53 發表
大家好,
小囡今年9月入k2,

想向有經驗的家長請教,
or 值吾值得用一個寶貴的時間去參 ...

謝謝大家的回應^^

appleycma :
hi, 我地如果join, 集會地點會係九龍塘對衡道方方~
吾知呢個集會地點好吾好呢?

Charlotte_Mom:
我都係0甘諗, 價錢又平, 又近屋企, 行都行到過去,
又有機會參予下d戶外活動,
好多活動平時根本無機會提供佢去(如螢火bbq會等).
幾個因素加埋, 我估我會玩一年再算.
吾該晒你寶貴的意見!!!

回覆 3# Charlotte_mom 的文章

Charlotte_mom, 請問如果小朋友6歲可以 join 嗎?  同埋, 係吾係可以自己揀係邊度集會架?  tks!

醒目開學勳章 王國長老

童軍/女童軍都有好多旅(隊)架, 有D公開(例如社區中心旅), 有D唔公開(例如學校旅)
你join邊旅, 咪去邊度集會lor, 你唔會今個月join第123旅活動, 下個月又去左456旅活動架嘛(應該可以轉旅但唔係好流動咁轉lor)
有d旅雖然係公開, 但好多人想join所以waitlist都一大條唔接受新申請(例如小童群益會), 好多時d學校旅都要抽籤, 有時想join都唔係咁易, 我又聽過有d interview揀人tim
(我女果旅可能山卡啦, 所以收人就簡單d, 有人refer已經可以)
至於年紀有規定架, 其實夠歲數, 童軍就要"升班", 例如夠11歲(?)就要升童軍, 唔再係幼童軍, 幼童軍正式黎講要夠7.5歲至可以join, 玩到11(?)歲, 而太大個, 童軍領袖又可能覺得小朋友唔夠時間學晒d野, 又唔岩收, 例如10歲至join幼童軍, 可能又唔太適合喇, 正如2歲都唔可以join小蜜蜂咁解
原帖由 luiling 於 10-8-5 12:46 PM 發表
Charlotte_mom, 請問如果小朋友6歲可以 join 嗎?  同埋, 係吾係可以自己揀係邊度集會架?  tks!

集會地點會係九龍塘對衡道方方~,我自己覺得唔好,果到唔留得,附近冇地方比我地大人休息,要去到又一城,同埋成兩個鐘.不過住附近就OK.

醒目開學勳章 王國長老

咁小蜜蜂係FOR幼稚園生架嘛, 小女童軍係FOR小學生, 女童軍係FOR中學生, 16歲以上就深資女童軍, 有年齡限制架
又咁講, 好多人都話公開既童軍/女童軍會比學校好玩 , 因為假日老師會休息, 好多公開活動未必會JOIN, 而且學校攪活動又要符合師生比例等要求, 麻煩D架
原帖由 anna_ho 於 10-8-5 03:50 PM 發表
老實說....比小朋友跟學校果D小女童軍仲多野玩

原帖由 appleycma 於 10-8-5 15:35 發表
集會地點會係九龍塘對衡道方方~,我自己覺得唔好,果到唔留得,附近冇地方比我地大人休息,要去到又一城,同埋成兩個鐘.不過住附近就OK.

hi! 都係煩0架..
個度周圍真係無咩比家長等0既地方......
番屋企一陣, 可能又要動身出去接.

不過我封信寫集會時間是 9:00 - 10:30(1.5小時),
原來你個集會時間有成2小時?
可能間間不同的地點, 有不同時間?!?
‹ 上一主題|下一主題