用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問沙田區有沒有如此的小學?
樓主: bbkingdombb
go

請問沙田區有沒有如此的小學? [複製鏈接]

原帖由 yhk329 於 10-8-27 06:55 發表

最近有朋友同我分析過點解x基不算是英文小學
佢話如果你係x基校長,只要將音樂及體育都用英文教埋
就可以正式宣稱是英文小學,這就會係
沙田唯一一間英文小學(津校), 更可跳出沙田區了
但為何不做,相信是數學及科學 ...

請教yhk329, EDB的教學語言可否作為英文或中文小學的定義呢?

原帖由 cardidi 於 10-8-23 11:07 發表
bbkingdombb,
如你想選較輕鬆既小學, 培x應不大適合,
此校在暑假時已要求家長在家教定小朋友上學期的課程,
上學期開始學校便教下學期的課本, 功課量少, 程度高, 又能有效地愉快學習, 家長既功勞真係唔少得架 :quiet ...

Thx cardidi.

changed from 6 to 8 now!

每天平均少於8樣功課(包括改正), is it more easy to find?

王錦輝好少默書同功課的.

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-21 23:31 發表

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學雖然唔係津校, 但佢的教學語言係英文 (中文科除外).

I know that 王錦輝 and Pui Kiu has relatively less workload. But they are DSS.

I wish to search 津校. Thx.
‹ 上一主題|下一主題