用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有無其他校車/保姆車公司?
樓主: errorlips
go

有無其他校車/保姆車公司? [複製鏈接]

請問有無家長知道除了學校轉介的校車公司外, 仲有其他校車/保姆車公司選擇?

可否介紹比我, 謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 poon小朋友 於 10-8-19 12:20 發表

你住邊區?

Hi poon,

I live in Mei Foo

回復 1# poon小朋友 的帖子

Hi pooh,

其實現時我係搭梗York的校車, 但我因為我覺得佢坐車時間比較長, 所以想搵過其他的, 請問你係咪有好介紹?

Thanks!

原帖由 poon小朋友 於 10-8-25 13:46 發表

我都係唔轉街車la...因為個仔搭得好開心
如果你要電話我比你問吓.我唔知佢有冇車去美孚.

謝謝先!!!

可否pm資料比我, 等我可作參考

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-6 12:35 發表
請問你mei foo 的上落車時間是幾多點? 我相信mei foo 是跟荔枝角泓景台同一路線?

我住長沙灣,唔明點解會同大角咀、奧運站等同一路線,完全唔順路。坐成個鐘,有一日阿囡放學同我講,佢坐校車好眼訓,所以自己扶住個扶手訓左, ...

我係美孚上車時間係08:05, 是美孚第3個站(頭站都係美孚, 因為淨美孚都有3個站), 但放學則係最尾站....

昨晚打了問校車ee, 學校改了上課時間之後上車時間照舊係08:05, 但放學則由12:45改了12:55

另外我們不是同荔枝角泓景台同一路線的, 上學路線會由美孚->太子->九龍城->學校, 放學則倒轉方向

至於今日的實際情況則要回家問姐姐才清楚

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-8 10:05 發表
Hi errorlips,

今早學校負責人李主任致電給我,回覆會再查看路線的安排。

我向她反映其實有很多家長也不滿意需要一個多小時才落車,我同佢提及你的case, 我話唔明點解mei foo要去埋九龍城,佢話應該只係去太子,要再查看一 ...

Hi 蚊蚊PIG,

其實我係校車試搭日前, 係babykingdom討論區上有上午班家長表示佢住係九龍城, 校車公司安排佢小朋友搭9A編號校車, 於是我向該家長confirm知道大家真的都是都一輛編號校車及同一位校車姨姨.

之後我再打電話問校車姨姨, 佢回覆只是因其他校車不方便於試搭日接載, 所以他們幫忙到九龍城接送一趟, 到真正上學時是不會的, 但在試搭日中我問校車姨姨, 她沒有直接回覆向家長表示不住九龍城.

起初我都以為美孚的學生會和昇悅居那邊的學生同一架車, 但實際又不是... 所以我都覺得校車安排上都好有問題, 專登到九龍城接一位小朋友, 為何不與其他同區的小朋友一架車, 真係摸不著頭腦????

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-8 17:16 發表
如果我地唔問清楚,校車可能以為我地會接受,佢地梗係唔想煩再調啦!

如果你唔覺得麻煩,我好想你可以向學校查詢/反映!
為左我地小朋友既切身利益,我地要act now! (學特首所講,起錨! 哈哈! )

...

Hi 蚊蚊PIG,

我打了返學校問但未能聯絡上李主任(因為李主任不是工作於約道校舍), 由校務處職員回答, 她解釋9A車路線會由美孚(3個站)->太子道西->界限街(近九龍城)->回到各學校

而九龍城區其實本身已分別有2架不同校車行駛, 另因期間會行車路線會因學生的改變而有幾會作出更改. 所以不能提供路線表供參閱

校務處職員解釋, 學校會記錄每天所有校車到達學校時間, 並指出9A車每天大約上午8:30-8:40便到達約道校舍, 只是因附近交通擠塞, 所以要排隊上落車.

學校職員指雖然到達學校, 但小朋友還未下車, 因為要排隊等落車
‹ 上一主題|下一主題