用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有關專注力不足問題
go

有關專注力不足問題 [複製鏈接]

各位有經驗媽咪 :

我囡囡今年四歲多d, 升K.2, 我囡囡學咗琴大半年, 近日佢話唔想學, 我問佢原因, 佢話老師話佢彈琴時彈錯手指位, 我同囡囡講咁你練習多d咪唔會彈錯囉, 咁昨日同彈琴個老師傾開, 佢話亞囡專注力不足, 每次學琴半小時, 亞囡維持到最多25分鐘就開始心散, 好難會完成到30分鐘喎!
同埋, 佢學其他野有時都有出現咁既情況, 如學普通話時一開始唱唱跳跳佢就好開心跟到足, 之後十多分鐘後到正式靜下來教詞彙時, 佢就開始發吽逗, 有時要老師叫幾聲佢先如夢初醒咁, 所以想問下大家, 亞囡既情況係咪專注力不足定係佢地咁既年齡係咁樣呢!
今年年頭同亞囡同我自己做咗皮紋測試, 其中有一項係左右腦平衡, 結果顯示亞囡左右腦都有5%以上不平衡, 而我自己仲去到10%以上潻, 個分析師話越大差距, 就代表遊魂情況越犀利, 佢話我係個種聽聽下野都會離咗魂個d, 不過事實我真係咁樣, 由細到大都係, 會無端端會腦一片空白咁, 唔知咁樣同專注力不足有無關連呢!
如果真係專注力不足, 有什麼方法可以改善?
   0    0    0    0

做多啲左右腦協調運動會好好多!
如: 健腦操

tissue0522 : 唔該哂你呀!  

我剛剛上網找了d有關健腦操既示範, 希望幫到有需要既家長啦!

http://www.happysir.com/a&v.htm

原帖由 tissue0522 於 10-8-3 11:01 發表
做多啲左右腦協調運動會好好多!
如: 健腦操

請問帶小朋友去做紋分析要簽署同意分析員錄取小朋友的紋嗎?分析後有關資料會被存檔還是冊除?事關紋是「生物特徵」,即屬個人資料,若資料被洩露或轉售,可以有多種後果。

原帖由 stephanielum 於 10-8-3 10:59 發表
各位有經驗媽咪 :

我囡囡今年四歲多d, 升K.2, 我囡囡學咗琴大半年, 近日佢話唔想學, 我問佢原因, 佢話老師話佢彈琴時彈錯手指位, 我同囡囡講咁你練習多d咪唔會彈錯囉, 咁昨日同彈琴個老師傾開, 佢話亞囡專注力不足, ...
‹ 上一主題|下一主題