用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ireneyklo
go

2010-2011 IK1L 交流站 [複製鏈接]

囡囡鯉魚門村口 12:35pm上車,放學下車5:30pm。
原帖由 UKCB 於 10-9-5 16:18 發表
請問各位住油塘的媽咪, 若小朋友返學, 上午班的話, 要幾點上車, 下午班的話, 又要幾點上車呢? 多謝回覆

我報咗中華小墨寶(一)。

大家好 ,我囝囝叫Michael,住荃灣~我之前都係住東涌的,就係因為佢暑假搬咗出荃灣~

回覆 2# ireneyklo 的文章

我打算下一期先報興趣班,等佢適應下先~

Ms Deborah唔係第一年教架,以前我搭巴士返工同佢同埋一個叫Hesketh的男老師一架車~佢都係住東涌的~
原帖由 khakimiu 於 10-8-28 14:25 發表
我個女都係今年讀IK1L班, group B ,住油塘多多指教~
K1要開始認真學習唔同N班, 我讚成老師嚴D較好~
但Ms Deborah(english speaking class teacher ) 係第1年在TT執教, 見她介紹自己都比較緊張, 我就有些少擔心& 保留 ...

大家有無睇褓姆廾小册子?我見到佢寫他們無安全帶的,因有可能3個小朋友坐2座位~我好擔心呀,因為Michael搭車好多時都會瞓教的~咁細個又唔知扶唔扶得實...

十分同意,昨日工人姐姐接Marcus時,他亦是瞓了教...

我也有睇那本小冊子,好像是因為成本原因,讓3個小朋友坐2座位,故不設安全帶,實在很不安全!!!我地小朋友咁細個,無安全帶,真係好令人擔心....

原帖由 ling_piglet 於 10-9-7 13:41 發表
大家有無睇褓姆廾小册子?我見到佢寫他們無安全帶的,因有可能3個小朋友坐2座位~我好擔心呀,因為Michael搭車好多時都會瞓教的~咁細個又唔知扶唔扶得實... ...

hi
我囝囝叫Jackco, 我都諗住遲d先比佢上課外活動,不過都唔知到時點安排午餐比佢。
miss choi 都有提過搭校車時,k1小朋友會坐中間,有其他哥哥姐姐坐旁邊,我仲以為係3坐位添 ! 我地通常搭巴士都係抱住佢,我都驚佢自己坐校車唔識扶實。

我見囡囡返學&放學都是一人一座,有沒有扣安全帶就睇唔到。返學囡囡同一個k1小朋友座,放學我估應該是小學生,因囡囡話是個大哥哥。但我就見到真是有幾個小朋友睡了。
另外你o地小朋友是什麼組呀,囡囡是彩虹組,問佢幾多人一組佢話6個人,唔知真定假。有同我講兩日都有2個小朋友哭(男女各一個)。今日出了操場玩呼拉圈,囡囡話好好玩。

我囝囝話昨日出去sir滑梯,茶點食蘋果同蘋果汁?都唔知係唔係~至於分組佢無講喎,等我今晚問下佢先~
原帖由 ireneyklo 於 10-9-8 03:54 發表
我見囡囡返學&放學都是一人一座,有沒有扣安全帶就睇唔到。返學囡囡同一個k1小朋友座,放學我估應該是小學生,因囡囡話是個大哥哥。但我就見到真是有幾個小朋友睡了。
另外你o地小朋友是什麼組呀,囡囡是彩虹組,問佢幾多人一 ...

回覆 1# ireneyklo 的文章

我姐姐話見到架褓姆車有安全帶同係一人一個位...但
尋日囡囡返嚟話我知,佢係校車比一個坐係隔離大哥哥"搣", 我見"搣"到手背損,有傷口
個男仔實在好曳, 今早已打比老師...
做爸爸媽媽見到返學受傷真係好心痛同好

哎呀,poor Cerise~ 聽到都心痛呀~
原帖由 CERISE 於 10-9-8 09:57 發表
我姐姐話見到架褓姆車有安全帶同係一人一個位...但
尋日囡囡返嚟話我知,佢係校車比一個坐係隔離大哥哥"搣", 我見"搣"到手背損,有傷口
個男仔實在好曳, 今早已打比老師...
做爸爸媽媽見到返學受傷真係好心痛 ...

我囝囝係moon 組,不過唔係佢話我知,係因為我呢幾日同佢返學先知道。佢都冇同我地講有出去操場玩,只係我地問佢茶點食咩,佢就答係食apple,我仲以為佢求其答添 !
今日放學第一次坐校車,都ok,只係遲咗10分鐘。
吓 ! 比d哥哥蝦 !老師仲話坐隔離嘅哥哥姐姐會照顧k1小朋友添 !

今日囡囡話佢轉組去了星星組,茶點吃牛油麵包。
而放學校車原本5:30pm下車,現在改為5:45pm下車。個校車叔叔同ee都好有禮貌。
另外給小朋友”蝦”就真是要同老師和校車ee講,因會影響小朋友返學情緒。

我囝囝都係Moon組呀!

原帖由 beegoo 於 10-9-8 18:06 發表
我囝囝係moon 組,不過唔係佢話我知,係因為我呢幾日同佢返學先知道。佢都冇同我地講有出去操場玩,只係我地問佢茶點食咩,佢就答係食apple,我仲以為佢求其答添 !
今日放學第一次坐校車,都ok,只係遲咗10分鐘。
吓 ! 比d哥哥蝦 ! ...

Hello! 我囝囝叫Willis, 多多指教。 呀囝第2日返學, 就攞錯其他小朋友的水樽返屋企。 唔知係老師幫佢入落書包定佢自己攞左人哋既, 相信開頭都好混亂。

囝囝返到屋企成日唱"我的座位在哪兒",好好笑 !
今日返嚟唔見佢張八達通,唔知係咪跌咗。問佢係咪老師攞咗,佢話係,唔知真定假。

我囡囡張八達通無唔見到,記得打去問老師。
我囡囡就要我同d公仔做學生,佢就做老師,要我用普通話講(龔老師午安),一時上中文堂攞住布偶公仔講公仔個名叫"山山"。一時就講故事,一時就排隊話唔知去邊。總之就比佢玩死

咁打邊個電話可以搵到蔡老師 ?

原帖由 ireneyklo 於 10-9-10 02:56 發表
我囡囡張八達通無唔見到,記得打去問老師。
我囡囡就要我同d公仔做學生,佢就做老師,要我用普通話講(龔老師午安),一時上中文堂攞住布偶公仔講公仔個名叫"山山"。一時就講故事,一時就排隊話唔知去邊。總之就比佢玩死:igiveup ...

Michael 都係 moon組喎,咁啱嘅~
原帖由 chun_mum 於 10-9-9 09:39 發表
我囝囝都係Moon組呀!
‹ 上一主題|下一主題