用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ireneyklo
go

2010-2011 IK1L 交流站 [複製鏈接]

想問下有無家長會參加2月12日親子旅行?

我同Daddy果日係long week要返工,所以去唔到啦!  

原帖由 CERISE 於 11-1-3 00:31 發表
想問下有無家長會參加2月12日親子旅行?

回覆 1# chun_mum 的文章

昨日check囝囝書包,發現裡面有本屋企的圖書,問佢點解擺本書係書包?佢話做"showing tell"。佢其實講得唔係太清楚,我都唔知到底係"showing tell"or"showing tale" or 其他。問佢係唔係同其他同學share及介紹這書,佢話係。

有無媽咪知道係D麥野呀!

回復 143# chun_mum 的帖子

我同爸爸都會去親子旅行,可能到時會帶埋細佬一齊去。
我冇聽Jackco講話要帶屋企圖書返學校呀,可能今次佢聽唔明老師講咩

我o地唔去親子旅行,囡囡話係"show & tell",佢話可以帶自己喜歡的物件返學校在英文堂時"show & tell" ,仲話我唔准佢帶玩具返學,同小朋友分享。
原帖由 chun_mum 於 11-1-6 12:47 發表
昨日check囝囝書包,發現裡面有本屋企的圖書,問佢點解擺本書係書包?佢話做"showing tell"。佢其實講得唔係太清楚,我都唔知到底係"showing tell"or"showing tale" or 其他。問佢係唔係同其他同學share及介紹這書,佢話係 ...

我個仔琴日話比我聽趙老師叫佢上台朗誦普通話;我見今日有普通話比賽,唔通...

是呀!琴日Candice話全班去禮堂上台朗誦(題目:娃娃的夢)。
我仲估是下星期五表現試位。

請問係邊日表演呀??

原帖由 ireneyklo 於 11-5-14 01:54 發表
是呀!琴日Candice話全班去禮堂上台朗誦(題目:娃娃的夢)。
我仲估是下星期五表現試位。

5月20日(星期五/下午4:30),在學校禮堂(祟真小小大會堂)。
其實我都唔知道係唔係表現朗誦的。

但我頭先打電話去校務處問, 又話K2以上先有得表演嘅?

如果真係有得表演, 我地有無得去睇?

依家又話做司儀要背英文句子?

真係搞到一頭霧水~

原帖由 ireneyklo 於 11-5-18 02:07 發表
5月20日(星期五/下午4:30),在學校禮堂(祟真小小大會堂)。
其實我都唔知道係唔係表現朗誦的。

sorry ! 各位,今日問了miss choi,佢話星期五沒有IK1L表現的,如果之前有報名表現的先會有份表現。 但miss choi 話琴日佢o地去了錄音,你o地問吓小朋友,因我問囡囡佢話唔記得了,我都唔知搞什麼?

係? 又話20/5去錄音嘅? 咁搞笑?!

我就聽過我囝囝話唔知咩比賽,因為佢用普通話講,頭兩個字我聽唔明。

錄音是for 6月的懇親會,有d小朋友會做小司儀,但老師早咗錄音,所以好多小朋友都背唔到,但我之前一晚我同朗朗一齊溫習背咗,所以回家後便同我認叻,話老師讚他,不過我唔之friday 會不會再錄音。
懇親會當日我地班的小朋友會表演跳舞,男女仔的表演衫都唔同嫁,同埋會唱under the sea

朗朗話老師日日都有同他們練跳舞,重話跳得好老師會請他們吃薯片,我個仔就好胃食的,他話老師有請他吃,都唔之係咪真的,幫我問下你們的阿b!

回覆 1# LHKHMum 的文章

朗朗咁叻嘅! 講咁多野比你知~Michael都有話懇親會當日佢地表演under the sea,佢話自己表演美人魚~女仔就扮flamingo,但最重要的”跳得好老師會請他們吃薯片”就無講喎~古古惑惑~

我囡囡話佢同幾個小朋友一齊去錄音,個日見到miss choi,老師讚朗皚記得曬,當時我腦海就是這樣

原來跳舞是在6月表現,囡囡都有係家跳過一次flamingo比我o地睇。

今日囡囡話睿哲要做司儀,另外Fiona, Cherry and 橙橙做小天使。

Thanks Candice 媽咪,老師寫張紙返黎係叫幫佢背幾句英文;但Michael又話佢講一句,Joseph講一句,Jeff講一句...都唔知邊句真~
原帖由 ireneyklo 於 11-5-21 17:51 發表
今日囡囡話睿哲要做司儀,另外Fiona, Cherry and 橙橙做小天使。

我問Candice錄什麼內容,佢話同另一位女同學每錄1至2句英文。但到爸爸問佢的時候,Candice唱歌&跳舞。我都唔知邊句真?
仲有你o地選了邊個校隊呀!我選
1) 朗誦隊
2) 舞蹈隊
3) 合唱團
4) 節奏樂隊
‹ 上一主題|下一主題