用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ireneyklo
go

2010-2011 IK1L 交流站 [複製鏈接]

好叻叻呀,我地搵咗好耐都冇見到我地d勞作。我地上午去,大約一點就走,都見唔到其他同學仔添 ! 我個仔都玩得好開心,不過冇你地咁多禮物呀 !

原帖由 ireneyklo 於 10-10-11 01:46 發表
我同囡囡下午兩點到學校,我仲見到我o地整個相架貼咗上壁報,還換了好多禮物(橡皮膠、原苾筆、5本圖書、間尺及1個公仔),仲見到好多同學仔,所以囡囡玩得好開心。但囡囡一出校門無耐就睡了。 ...

d勞作放在114室,有d作品都整得好靚,我囡囡仲搵同學d勞作介紹同學叫什麼名。
禮物方面可能我好遲去換禮物,所以8個印仔就可換3本圖書。
但我最失敗沒有帶Learn with Fun &大家來說普通話兩本書仔,所以無得蓋印仔。
原帖由 beegoo 於 10-10-11 09:33 發表
好叻叻呀,我地搵咗好耐都冇見到我地d勞作。我地上午去,大約一點就走,都見唔到其他同學仔添 ! 我個仔都玩得好開心,不過冇你地咁多禮物呀 !

...

Jackco咁怏就知道記女仔名是幾重要
我囡囡坐個架校車,有個k3姐姐比個電話女女,叫女女有時間放假打電話比佢。
原帖由 beegoo 於 10-10-11 09:28 發表
呀,你囡囡係咪moon組,我地星期六係門口見到佢地d相,問我個仔佢識邊個同學仔,佢組有3個女仔,佢就全部講得出3個女仔d名,但係男仔就個個都唔知 !   

...

上週小朋友收到學校借回的圖書,想請問要做親子閱讀報告呢本書or單一派發的閱讀國樂報告(藍色紙)?最後我2份都填哂,唔知啱唔啱!

我將學校借回家的圖書做在(藍色紙),而親子閱讀報告就做另一本圖書,即是看了兩本圖書。
原帖由 SiuMakFung 於 10-10-11 16:36 發表
上週小朋友收到學校借回的圖書,想請問要做親子閱讀報告呢本書or單一派發的閱讀國樂報告(藍色紙)?最後我2份都填哂,唔知啱唔啱!

aiya, 我囝囝上星期四冇返學,尋日又唔見有補返d功課,我地冇得做閱讀報告添 !
另外,有冇家長會去22號嘅talk,知唔知可唔可以父母一齊去,同埋可唔可以帶埋小朋友去 ?

原帖由 ireneyklo 於 10-10-12 01:23 發表
我將學校借回家的圖書做在(藍色紙),而親子閱讀報告就做另一本圖書,即是看了兩本圖書。

我同你一樣,不過唔知有無做錯呢?手冊又無寫~

最搞笑琴晚同囝囝睡前睇完書之際,打算瞓教 ,佢突然諗起話:要貼相呀,貼去馬騮仔本書度...
我話:吓?!
佢話:o係書包度呀~
我話:咁遲先記得有工課做架...(當時10點幾)

真係比佢激c~

之後我c6話:都唔知係咪琴日的功課,可能欠咗好耐~

原帖由 ireneyklo 於 10-10-12 01:23 發表

阿囝琴晚上床臨瞓前,又係話要貼相係馬騮仔本書(佢好鐘意這本書),結果拿拿臨搵番BB及最近影D相貼上書上。

不過今日咳得好嚴重(病左2-3日),無俾佢返學,所以都不能夠準時交到上述功課...  

原帖由 ling_piglet 於 10-10-14 09:58 發表
我同你一樣,不過唔知有無做錯呢?手冊又無寫~

最搞笑琴晚同囝囝睡前睇完書之際,打算瞓教 ,佢突然諗起話:要貼相呀,貼去馬騮仔本書度...
我話:吓?!
佢話:o係書包度呀~
我話:咁遲先記得有工課做架...(當時10點幾)

真係比 ...

哎呀,希望chun chun快d好番啦~

原帖由 chun_mum 於 10-10-14 11:21 發表
阿囝琴晚上床臨瞓前,又係話要貼相係馬騮仔本書(佢好鐘意這本書),結果拿拿臨搵番BB及最近影D相貼上書上。

不過今日咳得好嚴重(病左2-3日),無俾佢返學,所以都不能夠準時交到上述功課...  

...

candice放學就叫我搵相貼在馬騮本書上,其實佢o地咁細就記得要做功課,我覺得好開心,因有d小朋友回家後什麼都不記得,我覺得佢o地好叻仔叻囡
另外希望chun chun 快d康復。
原帖由 chun_mum 於 10-10-14 11:21 發表

...

係呀,我都好開心佢知道要做功課,證明佢都明白老師講咩(我諗老師都會係用普通話講)。不過我地比較麻煩,d相一向都冇曬出來,我話聽日比佢都唔得,喊曬話而家要 。好在記得公公有佢D BB相,夜一夜都要過去攞相,好在公公住喺附近。 大個仔嘅相就只有貼返張學生相囉 !

原帖由 ireneyklo 於 10-10-14 16:26 發表
candice放學就叫我搵相貼在馬騮本書上,其實佢o地咁細就記得要做功課,我覺得好開心,因有d小朋友回家後什麼都不記得,我覺得佢o地好叻仔叻囡
...

多謝Candice媽及Michael媽的關心,我都希望Chun Chun快D好番,可以快D返學!!   

原帖由 ireneyklo 於 10-10-14 16:26 發表
...

係呀,我都好開心佢地記得要做功課,真係叻仔叻女~
...

我囡囡放學回來同我講,老師用佢d相和同學仔分享,所以囡囡好開心。 而且發現幼稚園原來要用好多相,所以今日專程去曬多d相(由bb至現在和家庭相)。
另外,蔡老師昨晚致電給我,講吓囡囡d學校情況。我覺得老師真的幾好。

蔡老師主動打電話比你講吓你囡囡係學校d情況?? 點解佢冇打比我講吓我都好想知道....
我囡囡都3日冇返學,我囡囡話上星期有好多同學仔都冇返學校呀。

原帖由 ireneyklo 於 10-10-16 01:19 發表
我囡囡放學回來同我講,老師用佢d相和同學仔分享,所以囡囡好開心。 而且發現幼稚園原來要用好多相,所以今日專程去曬多d相(由bb至現在和家庭相)。
另外,蔡老師昨晚致電給我,講吓囡囡d學校情況。我覺得老師真的幾好。 ...

收到通告話由今日開始,個個小朋友都要戴口罩返學呀,佢話好多人流感喎~
原帖由 MMLAI 於 10-10-18 09:35 發表
蔡老師主動打電話比你講吓你囡囡係學校d情況?? 點解佢冇打比我講吓我都好想知道....
我囡囡都3日冇返學,我囡囡話上星期有好多同學仔都冇返學校呀。

...

回覆 11# beegoo 的文章

http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... 1011_1284791694.pdf

我後尾都上去tt網頁搵到啦,唔該曬

我諗蔡老師會陸續打電話比家長,我都好想佢快d打比我呀。上次我個仔冇返兩日學,佢打比我時我順便同佢傾咗兩句,因為當時只係開咗學幾日。而家我就想知多d我個仔上堂嘅情況,同d同學仔相處成點。

原帖由 MMLAI 於 10-10-18 09:35 發表

...

佢平時去睇醫生戴住口罩都成日要除,唔知佢肯唔肯戴,希望個個同學仔戴,佢都會照做啦。

原帖由 ling_piglet 於 10-10-18 09:49 發表
收到通告話由今日開始,個個小朋友都要戴口罩返學呀,佢話好多人流感喎~
‹ 上一主題|下一主題