用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK&SH收唔收細b呢?
go

SPK&SH收唔收細b呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

bb係0810細b, 想報spk, 機會係咪好微呢?
另外SH收唔收細b呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

點解冇人覆嘅?

根據近呢幾年經驗, SPK你可以照報, 但報名費就當買咗入場卷去参觀校舍, 最好不要有任何期望比較好一點, 無謂失望.

SHCK 就有較多細B, 九月、十月、十一月嘅多的是, 因為出生月份並不是面試時主要的考慮條件 (如無記錯, 老師面試時唔會揸住份表, 所以唔知出生月份在先, 以免受影響).

其實, 呢兩間幼稚園嘅收生標準好唔同, 前者喜歡較成熟及情緒穩定嘅小朋友, 所以大B有優勢是理所當然.  後者較關心小朋友和家長的親子關係, 在面試時能表現出來, 所以大B與否, 並無特別關係罷了.

原帖由 bbbingo 於 10-7-30 16:49 發表
bb係0810細b, 想報spk, 機會係咪好微呢?
另外SH收唔收細b呢?

三十蚊報名費, 其實試下都可以的, 唔理大b定細b, 總之佢地係會收合付佢地要求o既小朋友, 至於點先至附合要求就要問返細稚園方面啦!
不過以過往數字統計來講, spk 收細b的數目係非常少, 但唔係冇, 唔知有冇d係靠關係的?

至於sh收細b的數目係較 spk 為多, 但好肯定收大b的數目會較細b多...

總括來講收細b的機會率 sh 係比 spk 大, 不過最終都係要試過先知道的 ...

醒目開學勳章

I think there probably won't be a kindergarten where there are more small B than big B (small B: Sept to Dec, only 4 months)!

原帖由 spmok1999 於 10-8-2 16:16 發表
三十蚊報名費, 其實試下都可以的, 唔理大b定細b, 總之佢地係會收合付佢地要求o既小朋友, 至於點先至附合要求就要問返細稚園方面啦!
不過以過往數字統計來講, spk 收細b的數目係非常少, 但唔係冇, 唔知有冇d係靠關係 ...

照你咁講如果收生平均的話應該比例係:
3(大b):1(細b)
但實際情況我諗唔係咁o羅, 我覺得應該至少 SH 係 5:1 至 10:1 之間, 而 SPK 應該至少係 >20:1...

醒目開學勳章

sorry to disappoint you, but when I say a lot, I really do mean it that way in a reasonable manner.

The ratio is indeed around 3(大b):1(細b) (about 20% are small B).  That's why SHCK parents usually would say it takes more small Bs than other KG, because they really do.  Not such small ratio as you assumed.

原帖由 spmok1999 於 10-8-5 10:32 發表
照你咁講如果收生平均的話應該比例係:
3(大b):1(細b)
但實際情況我諗唔係咁o羅, 我覺得應該至少 SH 係 5:1 至 10:1 之間, 而 SPK 應該至少係 >20:1...
mouth:" />mouth:" />mouth:" />

20%細b咁即係話約 4(大b) :1 (細b), 咁我都相信shck收細b比例係可能比其他出名幼稚園高, 不過都係要視乎當年o既出生率同報名人數...
假設今年報名人數1000, 收生比例可能真係 約4:1, 但若來年報名人數係1500的話我相信比例可能有所改變呢!
哈哈~ 如果你方便的話可唔可以做個簡單o既統計呢? 問下9至12月搞生日會小朋友o既人數大約就知道...
*不過會否有d收細b存在o既未明因素會響比例o既數字呢? e.g. 家姐o係度讀緊, 相同宗教信仰, 同幼稚園某些教職員的關係等等... 其實這些都有所影響的?

唔好意思, shck 是什麼? skp 真的咁渺茫? 有冇細b今年得咗呀? 謝謝!

原帖由 spmok1999 於 10-8-5 13:13 發表
20%細b咁即係話約 4(大b) :1 (細b), 咁我都相信shck收細b比例係可能比其他出名幼稚園高, 不過都係要視乎當年o既出生率同報名人數...
假設今年報名人數1000, 收生比例可能真係 約4:1, 但若來年報名人數係1500的話我相 ...

醒目開學勳章

Actually the 20% I mentioned is already a conservative number.  I was going to say more originally so that's why I said 3 to 1 ratio is about right.  There just plenty of photos under those Aug/Sept and Oct/Nov (not big B) birthday group on the board inside the classroom.  The higher chance there will be big B is December baby.

At the end, no need to be too analytical.  Of course we all know the birth rate is increasing so there is nothing we can guarantee what will happen the coming year.

I guess I stop here since I guess the parents would have enough information about the situation already.  Nice sharing!
原帖由 spmok1999 於 10-8-5 13:13 發表
假設今年報名人數1000, 收生比例可能真係 約4:1, 但若來年報名人數係1500的話我相 ...
‹ 上一主題|下一主題