用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Grade 8 鋼琴考試
go

Grade 8 鋼琴考試 [複製鏈接]

計劃亞女2011報, 唔知報新定舊的syllabus, 老師話新的較深, 可以比d建議嗎.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 kiwaiwong 於 10-7-30 16:36 發表
計劃亞女2011報, 唔知報新定舊的syllabus, 老師話新的較深, 可以比d建議嗎.

最緊要選得啱阿女既style.

係.  因為2011年轉新syllabus, 如果佢唔pass, 就真係好頭痛.  grade 8 係唔係好難 ?

醒目開學勳章

原帖由 kiwaiwong 於 10-7-30 17:50 發表
係.  因為2011年轉新syllabus, 如果佢唔pass, 就真係好頭痛.  grade 8 係唔係好難 ?

我女8月尾考8級其他樂器, 我都唔知如何介定難唔難, 不過考得8級都要有一定基楚, 要用多d時間準備, 老師既協助都是功不可沒!

in my opinion, the current syllable is more difficult.

醒目開學勳章

我阿仔都係2011報考,用新syllabus,預防唔合格都可以考多次!
原帖由 kiwaiwong 於 10-7-30 16:36 發表

新舊 syllabus 都好深

最重要是選適合果d pieces 比你小朋友

選唔0岩,彈唔好

我都係考慮到,唔pass就麻煩。老師就非常建議佢考舊的,報兩次,通常都pass。你仔仔開始準備未?
原帖由 fcbttkw 於 10-7-31 16:47 發表
我阿仔都係2011報考,用新syllabus,預防唔合格都可以考多次!

我覺得2個syllabus各有"辣"的地方。

不如請老師讓你囡囡每首都彈一小段試試,稍稍分析一下樂曲,然後再選曲。

由她選擇自己喜歡的,應該會更有趣吧!
喜歡真正享受音樂

呢個提議真係唔錯, 以往老師都係自己選歌.

快D考到唔等於可以搞掂...如果咁急有張8級,根基會很差的,實際上都冇8級程度,你係要張CERT呀?定係想小朋友學好D音樂?

原帖由 JuiceMum 於 10-8-3 11:14 發表
請問你地既小朋友既多歲?
我既小朋友係考二, 五級. 我想佢明年十月考八級, 唔知可唔可行. 有d朋友話OK, 有d話急進佐. 因佢有兩種樂器, 所以想快d搞掂一種, 可以專注另一種

各位mammies, 請賜教!! ...

醒目開學勳章

原帖由 kiwaiwong 於 10-8-1 19:42 發表
我都係考慮到,唔pass就麻煩。老師就非常建議佢考舊的,報兩次,通常都pass。你仔仔開始準備未?

阿仔練緊scales,歌唔會咁快開,因為佢好快彈熟!

在香港, 學樂器的人多,但學音樂的人卻少!

醒目開學勳章

原帖由 小伊 於 10-8-3 15:12 發表

絕對認同!你講出我心嗰句。

原帖由 小伊 於 10-8-3 15:12 發表

呢啲可能係「速食文化」,兩年考5級,五年考8級。小朋友學樂器要使好多錢,考試費唔平,又難怪家長想快啲考完了咗件事。所謂「台上3分鐘,台下10年功」,而家有無人有咁多時間和耐性去做好一件事?可能有但唔多,香港係ABRSM最大market,但整體文化藝術就比唔上鄰近國家,我哋做老師都好無奈,有時想教啲要時間練歌,學生要應付學校各式各樣評核同補習,無辦法抽時間練我都會體諒。

原帖由 JuiceMum 於 10-8-3 11:14 發表
請問你地既小朋友既多歲?
我既小朋友係考二, 五級. 我想佢明年十月考八級, 唔知可唔可行. 有d朋友話OK, 有d話急進佐. 因佢有兩種樂器, 所以想快d搞掂一種, 可以專注另一種

各位mammies, 請賜教!! ...

對唔住JuiceMum,我可能比較長氣,有一個真實例子想同妳分享,我有一個新生兩年考咗5級,佢條件好但無興趣練琴,佢爸爸都好頭痛。我無安排佢繼續考試,只係將佢應該識教番佢,反而佢自動練,亦彈得好好。佢以前就係學得太快,只注重考試結果,忽略彈琴過程,錯過咗自己enjoy音樂機會,好比一個人3分鐘「吞」完個飯盒,你問佢好唔好味佢答唔到,因為無仔細品嚐,又點知咩味道,所以好多人考完8級好似做完一份project,可能以後唔會再彈。

如果同時學兩種樂器唔係學校要求,何不俾小朋友揀一樣,當佢可以放慢腳步,先可以有充裕時間領略音樂樂趣,我相信呢個亦係妳想小朋友學音樂原因。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-7 19:31 發表

對唔住JuiceMum,我可能比較長氣,有一個真實例子想同妳分享,我有一個新生兩年考咗5級,佢條件好但無興趣練琴,佢爸爸都好頭痛。我無安排佢繼續考試,只係將佢應該識教番佢,反而佢自動練,亦彈得好好。佢以前就係學得太快,只注 ...

非常同意, 好多家長往往就係睇CERT, 咁樣學音樂同死讀書真係無分別 (唔好意思, 我並非話版主, 只係真係有感而發)

十分同意。好多grade 8 連什麼是音樂都唔知。我知有人pass 左grade 8。但咁多年咩skill 都無學。只知點數拍子, 大細聲。
咁學琴對我來說好痛苦lor
‹ 上一主題|下一主題