用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010升小五加油站 [複製鏈接]

升小五了, 你地做左今年的暑期功課未?  烏冬冬小姐話已經完成初稿, 不過話再去圖書館借多幾本書再充實吓內容.

暫時我對升上中學部沒有甚麼資料, 例如: 成績要求, 操行要求, 有無同學仔家姐係小學部升中學部可以報料?
   0    0    0    0

hi all,

8月1-10日要去中國工商銀行交9月份學費.

時光飛逝, 轉眼我們的囡囡又五年級了, 回想起當年大家一起互相扶持, 和女兒一起渡過初小的學習經歷, 真是苦樂參半, 現在又開始進入另一 階段為升中部署.

我記得小四開學時,校長在家長會說過 五年級的成績,會轉交給中學部作收生參考. 還會有另一家長會講解升中事宜.
我也希望了解更多升中的詳情.

原帖由 AM 於 10-7-30 15:24 發表
升小五了, 你地做左今年的暑期功課未?  烏冬冬小姐話已經完成初稿, 不過話再去圖書館借多幾本書再充實吓內容.

暫時我對升上中學部沒有甚麼資料, 例如: 成績要求, 操行要求, 有無同學仔家姐係小學部升中學部可以報 ...
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

hi all,

又開學了

Dear all,

小女 5C班, 請同班家長一起交談啦

hi,

我囡都係5C.

原帖由 waishuen 於 10-9-3 11:40 發表
Dear all,

小女 5C班, 請同班家長一起交談啦

小女係 kristy. 9月16日, AM你参加家長會?
原帖由 AM 於 10-9-4 00:07 發表
hi,

我囡都係5C.

大家好, 我囡囡都是5c, 昨天回來說, 今年暑假, 學校可能舉辦英國倫敦遊學團, 你們的小朋友會參加嗎?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

hi, 5C 媽媽

我都想女兒一起参加, 希望可以选到.

原帖由 fionwong2707 於 10-9-8 15:51 發表
大家好, 我囡囡都是5c, 昨天回來說, 今年暑假, 學校可能舉辦英國倫敦遊學團, 你們的小朋友會參加嗎?

家長會我會出席.  你呢?

pls check PM.

原帖由 waishuen 於 10-9-7 13:15 發表
小女係 kristy. 9月16日, AM你参加家長會?

遊學團我囡都話想去, 我都唔清楚內容.

班裏已開始選人參加校際朗誦節,  參加了嗎?

原帖由 waishuen 於 10-9-9 10:22 發表
hi, 5C 媽媽

我都想女兒一起参加, 希望可以选到.

引用:
原帖由 fionwong2707 於 10-9-8 15:51 發表

過去2年小息, 烏冬冬最愛到圖書館做管理員, 幫手之餘又可以順便借心頭好,  原來圖書館管理員由3,4年級同學負責, 今年無份參加了.

由舊校禮堂臨時圖書角到舊年搬進又大又靚的圖書館,  佢好想繼續做呀!

已有参加面試但只選3位, 小女選不中

原帖由 AM 於 10-9-9 15:00 發表

引用:原帖由 fionwong2707 於 10-9-8 15:51 發表
大家好, 我囡囡都是5c, ...

遊學團囡囡原本很興奮,很想和老師同學們一起去遊學, 但想起要和爸爸媽媽短暫分離!見她雙眼通紅(總是長不大啊), 我說明年暑假還有一段時間, 到時再決定. 現在還是要用心讀書.

囡囡性格內向慢熱, 沒有參加校際朗誦節.

原帖由 AM 於 10-9-9 15:00 發表

引用:原帖由 fionwong2707 於 10-9-8 15:51 發表
大家好, 我囡囡都是5c, ...

請問你們的女兒是誰呢我今年5B

我囡貪玩, 樣樣都想試, 但凡學校舉辦的活動都大大力支持,
月中的校內水運會, 佢游水唔叻都去參加.  

每年的校際朗誦, 圖書館管理員, 唔理老師係咪選佢都第一時間報名.  

我估佢有幸去遊學, 唔駛俾媽咪管住晒, 佢不知幾開心, 哈哈.

原帖由 fionwong2707 於 10-9-14 12:54 發表
遊學團囡囡原本很興奮,很想和老師同學們一起去遊學, 但想起要和爸爸媽媽短暫分離!見她雙眼通紅(總是長不大啊), 我說明年暑假還有一段時間, 到時再決定. 現在還是要用心讀書.

囡囡性格內向慢熱, 沒有參加校際朗誦節. ...

烏冬冬求職

早排見佢寫左封信俾校長申請做prefect,  被選中了,  烏冬冬說好多人申請, 好難入選的, 佢個好朋友就落選了.

我女兒真係吾進取. 她不想参加做風紀, 理由是小息冇時間玩~

原帖由 AM 於 10-9-30 23:43 發表
烏冬冬求職

早排見佢寫左封信俾校長申請做prefect,  被選中了,  烏冬冬說好多人申請, 好難入選的, 佢個好朋友就落選了.

我想問下其實圖書管理員是否老師選, 每班幾人, 是否每個小息及lunch hour都要去做, 是否做足一年呢?  點先至可以被選中, 因為我個女是二年班, 佢都知三, 四有得做, 佢好想做, 一二年班有清潔小天使, 一年班時做過, 二年班無得做, 選唔中, 好失望.  點解做prefect 要寫信比sister??

唔該晒, 咁多問題!

9月初會有招募通告貼係圖書館, 3-4年級同學可自由參加, 如人數太多就要由老師選出入圍名單.  

在圖書館當值會發現很多不同類別書籍, 我囡參加了2年圖書館管理員工作, 最大得益係睇左好多唔同題材既書.

原帖由 Schoolbus26 於 10-10-7 10:40 發表
我想問下其實圖書管理員是否老師選, 每班幾人, 是否每個小息及lunch hour都要去做, 是否做足一年呢?  點先至可以被選中, 因為我個女是二年班, 佢都知三, 四有得做, 佢好想做, 一二年班有清潔小天使, 一年班時做過,  ...
‹ 上一主題|下一主題