用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立小學轉官津/直資中學是否很難?
go

私立小學轉官津/直資中學是否很難? [複製鏈接]

如果小學沒有呈分試,將來要轉官准中學或其他直資中學是否很難?   程序怎樣?
Thanks!!
   0    0    0    0

如是官津,有沒有限報名的學校次數?  如是直資,是否無數目限制?

醒目開學勳章 王國長老

呢個係我理解:
如果無呈分, 即係無BANDING, 想考官津校都只可以跟政府派位(一次過中央處理), 咁第一輪只可以用校內成績俾中學睇, 有無得INTERVIEW就睇中學決定; 第2輪大抽獎, 由於無BANDING, 亦無得參加; 之後叩門就自己黎喇

直資就比較易攪, 因為收生自由度較大, 你可以申請晒咁多間你心儀既中學, 佢地覺得OK, 就會安排INTERVIEW同取錄, 同私校一樣

原帖由 fatgoat 於 10-7-29 07:14 PM 發表
如果小學沒有呈分試,將來要轉官准中學或其他直資中學是否很難?   程序怎樣?
Thanks!!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-30 14:28 發表
呢個係我理解:
如果無呈分, 即係無BANDING, 想考官津校都只可以跟政府派位(一次過中央處理), 咁第一輪只可以用校內成績俾中學睇, 有無得INTERVIEW就睇中學決定; 第2輪大抽獎, 由於無BANDING, 亦無得參加; 之後叩門就 ...

嘩........有些私校會沒有呈分試的嗎?
咁咪只好直上私立中學了?

請問哪些港島區的私小沒有呈分試呢?
‹ 上一主題|下一主題