用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 成功入學的你,請想教..
go

成功入學的你,請想教.. [複製鏈接]

小兒是2011年小一生,想請教準備面試要注意什麼?
當時你們為小朋友準備什麼故事書?應該選擇什麼類型的故事書才正確?

請賜教!謝謝!
   12    0    0    0

林校長講過話係帶"小朋友(即考生)喜歡的書"

Any story book that he likes, he can manage, he knows.

原帖由 mickychow 於 10-7-28 15:14 發表
當時你們為小朋友準備什麼故事書?應該選擇什麼類型的故事書才正確?

請賜教!謝謝!

請問多唔多「根德園」學生入到英華小學?

好多,不過每年根德園既出品都唔少,唔知個比率係幾多啦.
原帖由 yellowyan 於 10-8-1 17:36 發表
請問多唔多「根德園」學生入到英華小學?

http://era-central.blogspot.com/

請問唔知每年有無20個根德園學生入到英華小學呢?

請指教上年你地小朋友見校長時, 係讀還是講故事書

愈簡單愈好當年我囝囝取了本K!書去"Look at me"

請問見老師的interview, 會考咩? 請指教。

那他是逐句讀出來嗎?

原帖由 kcau 於 10-8-4 13:16 發表
愈簡單愈好當年我囝囝取了本K!書去"Look at me"

原帖由 mackyfungng 於 10-8-4 21:19 發表
那他是逐句讀出來嗎?

係呀!成本書得4頁呀囝話讀左兩頁就ok,等見校長時其它家長幫小朋友熟讀圖書,我見好多人本書成寸厚背到好熟,校長不是要收死讀書學生。

多謝你

原帖由 kcau 於 10-8-5 09:05 發表

係呀!成本書得4頁呀囝話讀左兩頁就ok,等見校長時其它家長幫小朋友熟讀圖書,我見好多人本書成寸厚背到好熟,校長不是要收死讀書學生。

你好

面試是需要見家長嗎?而且會問咩?請你分享一下

回覆 13# tanoshi127 的文章

Last year, the parents of the final 300 candidates needed to meet with the principal at the final interview.  We were asked what was our son's personality and why we chose Ying Wa.

如果中文書, 講故事ok嗎?

其實咩書都無所謂,至緊要係阿仔平時真係有睇開。切忌買本全新書,因為林校長主要是睇下仔仔平時有無閱讀習慣,所以無論中英都可以,至緊要流暢有heart! 同埋除咗諗書/講故仔外,小朋友重要有D任務要做,小心聽住林校長嘅指令,唔好爭 !! 只要任務正確完成就得。記住期間校長的問題、房內的擺設及在塲人士,因為當進入最後300強(Final Interview)林校長會問番仔仔。詳細暫時唔講住,入咗Final再問。
原帖由 mickychow 於 10-7-28 15:14 發表

請賜教!謝謝!
Fonnie

I think the prepration should be started since the kid was in K1, especially building up a good relation with the family, reading habit, learning everyday events and news......

原帖由 fonnie226 於 6-9-2010 23:04 發表
其實咩書都無所謂,至緊要係阿仔平時真係有睇開。切忌買本全新書,因為林校長主要是睇下仔仔平時有無閱讀習慣,所以無論中英都可以,至緊要流暢有heart! 同埋除咗諗書/講故仔外,小朋友重要有D任務要做,小心聽住林校長嘅指令,唔 ...

有事請教,今天已公佈消息,見到約有350小朋友通過了第二次面試,進入final。請問第三次的面試,校長與家長見面的形式是怎樣的呢?我細仔有幸參與,故希望知道詳情。謝!

上年小朋友見校長時, 係有讀還有講故事書, 有中文和英文.
‹ 上一主題|下一主題