用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優小朋友的媽媽
樓主: Jamson
go

請問資優小朋友的媽媽 [複製鏈接]

ic, pls check again, thx.

原帖由 liktin 於 10-9-18 23:15 發表

Sorry, I haven't received your pm so far, may something error.

HI 請問大家
我鬥爭左幾年都冇帶小朋友去做評估, 初期都係講野既問題去左政府做過評估, 之後講野問題都可以根番同年幾既小朋友之後我就再冇理佢.
不過解決左講野問之後, 其實佢情緒一直都係唔好, 佢好有自己原則, 樣樣要順住佢既意思嚟教, 如果相反就大發皮氣,將D家具反轉晒, 打工人唔洗講, 到依家5歲, 依家日日都發顛, 次次都係為D好小既事, 例如唔刷牙, 唔食飯, 唔做功課既簡單野都會發顛, 我間屋都似比人打劫一樣, 近期我再去政府要求幫小朋友做評估, 不過不被接見, 之後我問過家庭醫生, 佢比左協康會既電話比我, 不過協康會既回答是沒有針對情緒既課程及幫助, 只有安排會見專家 , 我想請問大家,我一路都有個問題, 我的小朋友是否資優兒既特徵, 我想問吓大家點解會幫小朋友做資優評估, 而且你地去甚麼地方做評估, 請大家比D資料我帶小朋友做評估,唔洗我再估估吓 !

原帖由 emileleung 於 25-9-2010 13:03 發表
HI 請問大家
我鬥爭左幾年都冇帶小朋友去做評估, 初期都係講野既問題去左政府做過評估, 之後講野問題都可以根番同年幾既小朋友之後我就再冇理佢.
不過解決左講野問之後, 其實佢情緒一直都係唔好, 佢好有自己原則,  ...

唔好意思,我反而有一問題想問,亦希望藉此幫到一下你0拉。看來你小朋友的情緒較易波動,唔好介意,你是否需要替你囝囝去找社工協助,而並非去做什麼「資優評估」?
其實資優與否並不代表一定飛天!小兒自幼(1.5歲)亦顯出他的學習能力很強,我們一直堅持不幫他做IQ Test, 不過後來小1班主任亦說評估結果或可幫他爭取資源,才去做了。
上天是公平的通常資優也有另一方面較弱,多數如社交能力,情緒較易波動也是常有的。但如只是有情緒,而沒有其他特長,相信更不需做什麼資優評估了?
再說,尋求小朋友的健康生活,是比較9歲神童入U重要10倍了,相信大家亦同意!是嗎?

Hi,

Please PM me the name of that 國際學校

Thanks

原帖由 crystalpui 於 10-8-10 11:33 發表
會唔會讀國際學校比較好?
我以前識一個小朋友
上堂唔聽書係到玩又攪其他小朋友
原來佢係資優
上堂教既野佢已識
後來轉左去國際學校
佢開心左好多 ...

好多資優學生都有同一樣的問題. 如果學校不認識會當他行為問題. 如果得不到正面教導, 學生會走向負面. 所以要同學校合作, 支援學生的需要.

原帖由 貓貓咪 於 10-9-18 20:40 發表

由健康院轉介的,他們評出他是資優,而且亦比較活躍和認字比較弱,由於他只得5歲8個月,因此他們需繼續跟進。

好多資優學生都有同一樣的問題. 如果學校不認識會當他行為問題. 如果得不到正面教導, 學生會走向負面. 所以要同學校合作, 支援學生的需要.

原帖由 貓貓咪 於 10-9-18 20:40 發表

由健康院轉介的,他們評出他是資優,而且亦比較活躍和認字比較弱,由於他只得5歲8個月,因此他們需繼續跟進。

小女亦是資優生一名,剛剛升上小一,我近排好煩惱,好唔開心...因為佢上堂成日唔專心,亦唔會follow 老師指示,做 paper 一唔想做就唔做,成日活係自己世界入面,我唔想剛開學就比老師,同學lable><有無人可以講我知資優生係咪唔可以生存係傳統學校度?((我想同身邊人講,但係無人明白,只是覺得我好似想人贊.....其實我寜願佢係一個平平凡凡小朋友,開開心心))

有無好提議邊間o岩資優生讀小學?邊間學校多些資源教導呢班小朋友?

原帖由 wawa 於 10-11-4 17:08 發表

Jamson

我係同學校講明, 佢無心機上堂時容許佢自己睇書畫畫, 而不騷擾同學咪ok. 因為佢地一聽便入腦. 同埋安排坐位靠近老師, 這樣老師會容易控制他在課堂的秩序,同時紀錄他, 在那一堂比較不專心, 因為我仔仔係某一科係特別無趣, 不過可以係年年不同. 好睇那個老師教學方式.

原帖由 Jamson 於 10-7-29 09:16 發表
幼稚園老師日日見佢, 就知佢脾性, 食得住佢, 一般興趣班老師一星期才見一次, 次次投訴佢自己做自己想做的事, e.g. 周圍行, 不聽指令, 畫自己想畫的東西, 但問返佢老師講咩, 佢可以一五一十說返出來.  佢都說過可以不 ...

原帖由 Jamson 於 10-9-18 10:15 發表
我仔仔情況同你仔仔一樣, 學校似乎只想保住課室秩序, 無咩幫到佢
我個仔三年級啦~都係一樣. 學校無野做到. 老師只想保住課室秩序, 一係寫手冊, 叫家長注意,  教佢上堂要做既事. 要教既都教左, 佢唔做真無符.

好煩啊~真係唔知可以點做先岩. 上堂完全唔聽書, 做自己野, 考試又唔識, 又無能力負擔國際學校. 操行又唔好.

[url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 小新媽媽 於 10-11-5 18:13 發表
我個仔三年級啦~都係一樣. 學校無野做到. 老師只想保住課室秩序, 一係寫手冊, 叫家長注意,  教佢上堂要做既事. 要教既都教左, 佢唔做真無符.

好煩啊~真係唔知可以點做先岩. 上堂完全唔聽書, 做自己野, 考試又唔識, ...

我就好 d,我自己教,係學校的學習是接近 0,學校只是 Output 及遊樂場 及學習捱下比人鬧,屋企先係 Input。

我個囡如果搞掂到中文作文,睇怕都可以去準備考中學文憑試 lu。

我個女都是資優,好在沒有入傳統學校,入左直資,價錢不太貴。佢在讀幼稚園時,已經有很多問題,後來check左,先知佢唔單是資優,仲有少少阿士保加,立即想辦法幫佢,而家在學校成績名列前矛,佢讀書又開心,所以最重要是找一間適合的學校,父母也要針對佢的問題幫佢。希望天下間所有小朋友都喜歡返學。

原帖由 happyvalley 於 10-11-5 22:25 發表

我就好 d,我自己教,係學校的學習是接近 0,學校只是 Output 及遊樂場 及學習捱下比人鬧,屋企先係 Input。

我個囡如果搞掂到中文作文,睇怕都可以去準備考中學文憑試 lu。 ...

wawa,

係呀, 我早為仔仔選了一所非傳統小學, 仲話好擅長訓練資優嘅, 但我之前未同學校詳細講, 開了學一個月, 呀仔一如過往, 坐不定, 學校就要見家長, 訓導主任仲語帶恐嚇要停佢課, 話佢會騷擾其他同學, (佢無攪人, 但會煽動其他人曳) 要同其他家長交代云云....我真係好興, 同其他資優媽媽傾也說學校過份, 我便同個社工大控訴, 我問:"呢d就係你哋對資優嘅策略? Interview時校長說你哋係 expertise in training gifted, 依家就下下恐嚇要停佢課, 停課唔係問題, 但你好似無話我知之後有咩跟進, 咁對小朋友根本無幫助... 如果你哋無呢d經驗嘅, 老老實實話我知, 我再諗辦法" 再係咁只好轉校, 學校馬上開會再傾, 社工, 心理學家, 老師一干人等再詳談跟進, 現在總算過渡了, 大家(我, 仔, 學校)也開心d, 所以家長一定要出聲, 我唔係鼓勵大家大吵大鬧, 但係小朋友在校"有苦自己知", 佢會比人 label 和誤解, 我明白訓導主任嘅難處, 但係你學校既然話得自己係 expertise in training gifted, 唔該你哋都上吓有關課程配合一下, 我在家也會教小朋友要 conform the norms, 但唔好恐嚇我哋

原帖由 wawa 於 10-11-5 09:34 發表
Jamson

我係同學校講明, 佢無心機上堂時容許佢自己睇書畫畫, 而不騷擾同學咪ok. 因為佢地一聽便入腦. 同埋安排坐位靠近老師, 這樣老師會容易控制他在課堂的秩序,同時紀錄他, 在那一堂比較不專心, 因為我仔仔係某一 ...

原帖由 Jamson 於 10-11-8 10:52 發表
wawa,

係呀, 我早為仔仔選了一所非傳統小學, 仲話好擅長訓練資優嘅, 但我之前未同學校詳細講, 開了學一個月, 呀仔一如過往, 坐不定, 學校就要見家長, 訓導主任仲語帶恐嚇要停佢課, 話佢會騷擾其他同學, (佢無攪人,  ...
唉.....講同現實係有距離既~我囝果間夠話有資優支援啦~其實得個吉. 我追問之下, 學校都承認資源都係比左去"支援"特別需要既小朋友. 資優既只有自求多福.

其實資優既小朋友都係有"特別需要", 佢地係某一方面都會弱d.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

最攪笑係有個咩輔導老師話:佢上堂唔專心, 咪學唔到嘢囉, 你唔知佢d老本(已有知識)可以食到幾時家嘛?.....

我心想:
1)資優仔, 最大特點係, 看似 absent-minded, 走來走去, 但實質已聽到老師的每一句說話
2) Interview 時, 校長說得很好: 呢d 小朋友, 你唔駛担心佢學嘢, 佢要學, 你"咁"都"咁"唔到, 反而要担心佢d人際關係.....

我非常同意校長之說法, 亦證明佢真係有培育資優嘅經驗同心得, 但睇呢d輔導老師, 訓導主任, 唔得囉!佢哋完全get 唔到校長果套理念, 只係沿用傳統式手法去"馴服"資優.

by the way, 我必須要clarify, 其實學校的老師, 社工, 心理學家等等都好錫小兒, 又會特別比好多玩具佢砌, 都係果句, 家長自己要多留意及提出意見, 資優小朋友的而且確係帶比學校好多麻煩, 但若大家有心去教, 是教得好的, 教育本身就是要"有教無類", "因材施教"的嘛!資優與否都一樣.

原帖由 小新媽媽 於 10-11-8 23:55 發表
唉.....講同現實係有距離既~我囝果間夠話有資優支援啦~其實得個吉. 我追問之下, 學校都承認資源都係比左去"支援"特別需要既小朋友. 資優既只有自求多福.

其實資優既小朋友都係有"特別需要", 佢地係某一方 ...

原帖由 happyvalley 於 10-11-5 22:25 發表

我個囡如果搞掂到中文作文,睇怕都可以去準備考中學文憑試 lu。 ...

你就好啦識自己教,我b成日問我問題有d我已唔識答,點做好?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-9 12:05 發表

你就好啦識自己教,我b成日問我問題有d我已唔識答,點做好?

我唔會正面回答,因為如果只得一個答案,好難會多次思考。通常會講笑回答佢,叫佢自己講下自己的見解,因為都係五、六歲小朋友,合理咪得。

佢地的學習能力,係一日學會彈一隻歌,還有只是用每五分鐘的休息時間來學習。

好認同你呢句"資優小朋友的而且確係帶比學校好多麻煩, 但若大家有心去教, 是教得好的, 教育本身就是要"有教無類", "因材施教"的嘛!資優與否都一樣."但係我地真係點去選一間合適佢地學校呢?

原帖由 Jamson 於 10-11-9 09:53 發表
最攪笑係有個咩輔導老師話:佢上堂唔專心, 咪學唔到嘢囉, 你唔知佢d老本(已有知識)可以食到幾時家嘛?.....

我心想:
1)資優仔, 最大特點係, 看似 absent-minded, 走來走去, 但實質已聽到老師的每一句說話
2) Intervi ...

呢層我都唔敢講, 因小兒由 9 月入學以來, 我和學校都在忙攪好佢嘅 discipline, 未有想他學業上的事宜, (但我在家和日常生活會教他深 d 嘅嘢)現在 discipline 攪定了一點, 佢就說上堂悶了, 我從不告訴他自己是資優, 但他還是知道自己比人叻(學業上), 無計, 目前只睇下佢上堂開不開心先, 首先唔好令佢討厭上學, 否則做什麼也沒用.

學校上, 講真, 認同 happyvalley, 唔好太依賴學校, 即使學校比孩子跳班, 佢未必跟得上孩子不同嘅進度, 相對而言, 孩子也未必科科也跟得上大圍,  我哋唔能夠要求學校只服侍我孩子一人, 為佢tailor-made 太多, 不過, 學習群體就一定要上學, 不能紙上談兵.  而且人夾學校, 我認為只要孩子開心便行, 學校只要 fair, 不妄然 label 我孩子曳或罰佢, 已是福氣, 能比到 extra support, 我認為係 bonus, 賺了.

原帖由 busy_mom 於 10-11-10 15:36 發表
好認同你呢句"資優小朋友的而且確係帶比學校好多麻煩, 但若大家有心去教, 是教得好的, 教育本身就是要"有教無類", "因材施教"的嘛!資優與否都一樣."但係我地真係點去選一間合適佢地學校呢?

...
‹ 上一主題|下一主題