用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優小朋友的媽媽
樓主: Jamson
go

請問資優小朋友的媽媽 [複製鏈接]

回覆 1# Jamson 的文章

Very good.  As a matter of fact, this is the truth.  No one can be gifted in all areas.  It is a good attitude for the kids to know humility.

請問你仔仔去邊到學電腦呢? 可唔可以PM俾我. 謝謝!

原帖由 Jamson 於 10-8-19 16:41 發表
我 EQ 都好低架, 但就無打過佢, 唔忍心....
最近我安排仔仔去上LEGO+電腦班, 只有五人, 可能人數少, 同埋同學年紀大D,  D 嘢又好玩, 佢就無咁搗亂, 你試下比佢玩第二D 嘢, 學生人數少D, 睇下好唔好D ??

...

Pls check pm.

原帖由 Dorathy 於 10-8-20 16:43 發表
請問你仔仔去邊到學電腦呢? 可唔可以PM俾我. 謝謝!

請問點解學運動可訓練鬥心? 我囡囡如果覺得哪一樣比別人差, 便效棄. 唔做或敷衍了事. 不會說要努力贏對方.

原帖由 frenchfries 於 10-8-11 18:05 發表
我個女都係無鬥心, 請問用什麼方法改變她?

回覆 24# Jamson 的文章

Hi Jamson,
我不是資優小朋友的媽媽,因我是爸爸。
小兒跟你的小朋友很相似,他verbal performance IQ也是140+,6 歲半前去check的。除了劃晝,各方面都很強,但就是很慢熱亦不合群,那位做test的臨床心理學家說他的社交能力較弱,故拉低了整體IQ。現剛7歲,剛升P2。
不過小1後半期已有明顯改善,很多同學也主動和他玩,可能是學校選了他做多個學校校隊成員(集體),班代表,甚至是禮儀大使去接待外賓,這些大量接觸人後就改善了不少。當然現在仍不算合群,但由3分轉為6分了(10分為合格)。讓他多點接觸人的機會吧!大家仍需學習!

原帖由 frenchfries 於 10-8-29 23:54 發表
請問點解學運動可訓練鬥心? 我囡囡如果覺得哪一樣比別人差, 便效棄. 唔做或敷衍了事. 不會說要努力贏對方.

運動訓練忍耐力,用體能去挑戰每個難關,達至目標。
滿足感,成功感,優越感,呢 d 都係動力來源。
比賽緞練意志,學習冷靜,上進心,學習乘受失敗。

Hi liktin,
謝謝你的回覆, (出了個咁歧視爸爸的標題, 真不好意思)仔仔今年升小一, 昨天送他回校, 見他一個人坐, 不和別的小朋友玩, 傾計, 完全不合群, 好可憐.
老師已了打電話給我, 說他學嘢快但好主觀, 不肯接受其他人的意見, 希望上了小學會好些啦.

原帖由 liktin 於 10-9-7 12:38 發表
Hi Jamson,
我不是資優小朋友的媽媽,因我是爸爸。
小兒跟你的小朋友很相似,他verbal performance IQ也是140+,6 歲半前去check的。除了劃晝,各方面都很強,但就是很慢熱亦不合群,那位做test的臨床心理學家說他的社交能力較 ...

原帖由 Jamson 於 9-9-2010 17:34 發表
Hi liktin,
謝謝你的回覆, (出了個咁歧視爸爸的標題, 真不好意思)仔仔今年升小一, 昨天送他回校, 見他一個人坐, 不和別的小朋友玩, 傾計, 完全不合群, 好可憐.
老師已了打電話給我, 說他學嘢快但好主觀, 不肯接受其 ...

你的感受,我完全明白,對小朋友的評語大家也大同小異,仍是那句,讓他有多點接觸其他人的機會吧!

Hi all,
見到大家的留言,都身同感受!我們時時刻刻都要同佢地角力!真係少d EQ都唔得,我其實真係好多時都忍唔住,現在磨練得多已比以前好了點點!阿仔今年升小一,我自己都好緊張,只是返左學個多星期,有三天情緒失控,最失控那天唔肯上校車,結果老公車佢返學,返到仍然未肯霸休,班主任,主任,老師們齊出動搞了半個鐘有多才搞得佢掂!哎!之後同佢傾番佢又沒咩野!就來我都要睇心理醫生!
希望佢真係好似你們所講下學期會有進步!

有時我都覺得唔知點.  佢吵鬧完一輪之後, 冷靜和他談, 他說一些道理, 理由 ... 我好似傻咗咁:原來你咁諗架? 點解你識咁諗?  但係佢哋嘅思維同行為又好似唔多銜接, 好識諗, 但仍似一般小朋友好貪玩.
佢話上堂學D嘢悶, 我就教他深一些的東西, 佢又學到, 但行為就不能把他當大仔教, 教不到, 失控時, 甚至比同年齡更糟

原帖由 CrystalMok 於 10-9-11 20:18 發表
Hi all,
見到大家的留言,都身同感受!我們時時刻刻都要同佢地角力!真係少d EQ都唔得,我其實真係好多時都忍唔住,現在磨練得多已比以前好了點點!阿仔今年升小一,我自己都好緊張,只是返左學個多星期,有三天情緒失控,最失 ...

我後來嘗試用"讚", 好多人也試過, 但覺得唔work.
我覺得只是他們未夠耐心 (也包括我和我太太), 我不單止是用"讚", 而是"只有讚", 即是不罵, 任何情況也不罵(盡量0拉),不停咁搵位去稱讚,好無里頭咁讚, 例如小兒無放手指入口..."讚",、去完廁所有洗手 ... "讚"、睇書有足夠30cm距離...也 "讚", 當然如是大事情更 大"讚"了, 兩星期後你會見到奇績出現了。

吓? 讚~~~???

我就試過佢食完龜苓膏要扭食雪糕, 我好冷靜咁同佢講:好呀!宜家就去食雪糕, 跟住順便去埋醫院先.
佢問點解, 我話:還掂一陣實肚痛咯, 去急症室排定隊先, 急症室要等嘛!
佢即刻話:咁唔食喇! (半句也不扭了)

佢完全明白因和果的道理, 只是行為好小朋友

原帖由 liktin 於 10-9-14 14:01 發表
我後來嘗試用"讚", 好多人也試過, 但覺得唔work.
我覺得只是他們未夠耐心 (也包括我和我太太), 我不單止是用"讚", 而是"只有讚", 即是不罵, 任何情況也不罵(盡量0拉),不停咁搵位去稱讚,好無里頭咁讚, 例如小兒無放手 ...

回覆 1# Jamson 的文章

6歲了, 不用是資優也當然明白"因和果"的了。事實上不是小朋友"明白"與否, 而是"願意"與否!你說是嗎?小朋友自願去做, 去學, 比我們求他去學,或只解釋給他們學習後能成才等因果好得多了。
我深覺資優只是起跑較早,學習較別人容易和快,直至他日大學畢業外出工作又與世人平等了,大家相爭的反而是持久力, 待人處事等。
我用"稱讚"只是希望他們能增強"自我做好"和"自我學習"的興趣。人係喜歡被人稱讚的,就算是假的!
而小朋友的行為當然是好小朋友的啦, 只不過我們見到他知識較其他同齡的人豐富,就以為他是大人咁去教,但其實佢內心仲係bb仔。(小兒2-6歲時我就常犯此毛病)。

thx. pls check pm.

原帖由 liktin 於 10-9-15 15:27 發表
6歲了, 不用是資優也當然明白"因和果"的了。事實上不是小朋友"明白"與否, 而是"願意"與否!你說是嗎?小朋友自願去做, 去學, 比我們求他去學,或只解釋給他們學習後能成才等因果好得多了。
我深覺資優只是起跑較早,學習較別 ...

我仔仔剛升小一,在8月中時,政府評估中心話佢係資優生。開學後,煩惱不斷來,冇心上堂,不寫家課冊,又唔知做什麼功課,已經同學校傾這問題,但學校話剛開學,要遲一些才可處理。昨日教育處d姑娘來看他,他話上堂好悶,d野又淺,又不段重覆,都唔知可以做d什麼幫佢

原帖由 貓貓咪 於 10-9-17 12:36 發表
我仔仔剛升小一,在8月中時,政府評估中心話佢係資優生。開學後,煩惱不斷來,冇心上堂,不寫家課冊,又唔知做什麼功課,已經同學校傾這問題,但學校話剛開學,要遲一些才可處理。昨日教育處d姑娘來看他,他話上堂好悶,d野又淺,又不段重覆, ...

乜政府有評估中心和跟進的!

我仔仔情況同你仔仔一樣, 學校似乎只想保住課室秩序, 無咩幫到佢

原帖由 貓貓咪 於 10-9-17 12:36 發表
我仔仔剛升小一,在8月中時,政府評估中心話佢係資優生。開學後,煩惱不斷來,冇心上堂,不寫家課冊,又唔知做什麼功課,已經同學校傾這問題,但學校話剛開學,要遲一些才可處理。昨日教育處d姑娘來看他,他話上堂好悶,d野又淺,又不段重覆, ...

原帖由 happyvalley 於 10-9-17 21:09 發表

乜政府有評估中心和跟進的!

由健康院轉介的,他們評出他是資優,而且亦比較活躍和認字比較弱,由於他只得5歲8個月,因此他們需繼續跟進。

原帖由 Jamson 於 16-9-2010 09:08 發表
thx. pls check pm.

Sorry, I haven't received your pm so far, may something error.

原帖由 貓貓咪 於 10-9-18 20:40 發表

由健康院轉介的,他們評出他是資優,而且亦比較活躍和認字比較弱,由於他只得5歲8個月,因此他們需繼續跟進。

等佢大 d,應該會改善!
‹ 上一主題|下一主題