用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘聖家vs陳瑞祺(喇沙)
go

九龍塘聖家vs陳瑞祺(喇沙)

九龍塘聖家, 陳瑞祺(喇沙) 邊間好d呀 ?

原帖由 Chincco 於 10-7-28 11:53 發表
九龍塘聖家, 陳瑞祺(喇沙) 邊間好d呀 ?

陳瑞祺好似沒有一條龍, 對嗎 ? 你有沒有細仔?

原帖由 jackie_lau2000 於 10-7-28 12:42 發表

陳瑞祺好似沒有一條龍, 對嗎 ? 你有沒有細仔?

九龍塘聖家 同中學都唔係一條龍.  兩間都係聯繫

有細仔去陳瑞祺

兩個女ge 去聖家

原帖由 wensi 於 10-7-28 12:49 發表

九龍塘聖家 同中學都唔係一條龍.  兩間都係聯繫

有細仔去陳瑞祺

兩個女ge 去聖家
聖家係直屬,陳瑞祺係聯繫...

原帖由 Unclejt 於 10-7-28 12:58 發表

直屬,聯繫分別係?????唔該

直屬中學經校方扣除重讀生及自行分配學位數目後,可為直屬小學最多保留餘額百分之八十五的學位。一個就讀於直屬學校的小六學生,如果他/她以直屬中學作為第一選擇學校,而他/她的派位組別為第一或第二組別時,該生便有資格獲派保留學位(註:中學亦可選擇全收三個組別的學生),然而是否獲派則需視乎有關中學能提供的學位,按派位組別及隨機編號依次分配。聯繫學校制度和直屬學校制度大致相同,惟保留學額則為百分之二十五。

原帖由 Unclejt 於 10-7-28 12:58 發表

SORRY!
直屬中學,會留85%給小學...........兩間小學分我問過係度讀ge, 話舊校上中學ge 人多d.

陳瑞祺聯繫中學,會留30%給小學........但中學男校. 年年都係收左2x個小學生.

我都有朋友問過, 現讀九龍塘, 因4班小六, 有3班上中學... 所以變成了75%, 這樣對嗎?

而最top的同學就多數再上一層樓了.

原帖由 wensi 於 10-7-28 15:08 發表

SORRY!
直屬中學,會留85%給小學...........兩間小學分我問過係度讀ge, 話舊校上中學ge 人多d.

陳瑞祺聯繫中學,會留30%給小學........但中學男校. 年年都係收左2x個小學生. ...

聖家有直屬中學, 咁即係好大機會可以直上中學,我兩個都係囡囡.
咁請問邊間啲程度好D呢?

sorry, I remember your younger one is in HY K2 coming year, right? You still live in TW? Or you are planning to move 34/41 net? I will move near HY soon for K1, I think Holy family (KLN Tong) is a good choice for your 2 girls. Some friends just joined the P.1 lottery game this year, some lucky one got MCS, and some get offer from Holy family even only filled 2nd choice. 41 seems better for girls, and your younger one can still have the 3rd round for HY.

I have a younger son, dare not to try LS as chance is really low, moreover, no $$ live in 41.
原帖由 Chincco 於 10-7-28 19:50 發表
聖家有直屬中學, 咁即係好大機會可以直上中學,我兩個都係囡囡.
咁請問邊間啲程度好D呢?

原帖由 eggmama 於 10-7-28 21:17 發表
sorry, I remember your younger one is in HY K2 coming year, right? You still live in TW? Or you are planning to move 34/41 net? I will move near HY soon for K1, I think Holy family (KLN Tong) is a goo ...

係呀,我細囡今年向HY升K2啦。我有幾個朋友今年都係抽34區,可惜都係派得好差,而且協小就只有協幼啲小朋友可以叩門,所以我無打算搬屋啦。
我只係幫大囡報左跨區啲3間,自己個區一間都無報,因為當時已經有間唔錯啲私校收左大囡,家吓幫家姐叩津校,都係為左細囡舖路。所以希望為大囡揾間較合適啲小學。

I see, hope you get good news from Holy family then. Of course you can think about 插HY for elder sister, great challenge!

BTW, some said small BB (年尾) need to work really hard in HYK in order to survive, true?
原帖由 Chincco 於 10-7-28 23:02 發表

係呀,我細囡今年向HY升K2啦。我有幾個朋友今年都係抽34區,可惜都係派得好差,而且協小就只有協幼啲小朋友可以叩門,所以我無打算搬屋啦。
我只係幫大囡報左跨區啲3間,自己個區一間都無報,因為當時已經有間唔錯啲私校收左大囡,家吓 ...

原帖由 eggmama 於 10-7-29 07:33 發表
I see, hope you get good news from Holy family then. Of course you can think about 插HY for elder sister, great challenge!

BTW, some said small BB (年尾) need to work really hard in HYK in order to s ...

剛剛通知陳瑞祺喇沙, 我哋放棄入讀.  Holy Family已經收左我囡囡架啦,但一時間唔知應該選擇邊間好.
我兩個囡囡都係超細女,大女仲係全班最細啲一個.細女向HY讀得好開心,雖然佢係細B,但學習上一D問題都無.如果大女可以插到班入HY就最好啦,但都吾係一件易事囉!
大家一齊加油啦 !
再一次多謝咁多位寶貴啲意見,Thank you very much !

原帖由 Chincco 於 10-7-29 10:15 發表

剛剛通知陳瑞祺喇沙, 我哋放棄入讀.  Holy Family已經收左我囡囡架啦,但一時間唔知應該選擇邊間好.
我兩個囡囡都係超細女,大女仲係全班最細啲一個.細女向HY讀得好開心,雖然佢係細B,但學習上一D問題都無.如果大女可以插到班入HY ...

恊恩中學會轉做值資, 有變數睇定d.  佢地同小學家長講掂數邊年開始cut聯繫就轉.

你好好人唔會拖到8月先放個位出黎!

原帖由 Chincco 於 10-7-29 10:15 發表

我兩個囡囡都係超細女,大女仲係全班最細啲一個.細女向HY讀得好開心,雖然佢係細B,但學習上一D問題都無.如果大女可以插到班入HY ...

csk 收妳個囡囡, 即係佢非常叻, 因為 csk 好少叩門位 wor. 所以如果妳個囡囡想插協小, 都有機呀.

醒目開學勳章

Hi Chincco :

你記吾記得我 .. 我上年起開心阿女入倒協恩...
你女女好勁 , 考到Holy Family , 我都話YorkD小朋友個個到得 ..吾洗煩 ..細女可同家姐一齊...
我囡囡有個朋友仔,上年又係孝入Holy Family ,今年孝全級第3名 , 所以想插入HY ,但吾O.K . 因今年得2-3個位,而孝試要孝3個小時 ,另全英對答校長問題 .( 我覺得有D過份 ) .如你真的想入HY,一定要比D時間幫吓..
如你想知任何HYD事,你PM我

原帖由 rebeccalo 於 10-7-29 16:51 發表

Hi Chincco :

你記吾記得我 .. 我上年起開心阿女入倒協恩...
你女女好勁 , 考到Holy Family , 我都話YorkD小朋友個個到得 ..吾洗煩 ..細女可同家姐一齊...
我囡囡有個朋友仔,上年又係孝入Holy Family ,今年孝全級 ...

我記得你呀, 好耐無聯絡啦 !

我都有幫大囡叩門考另一間學校, 都係考成3個鈡, 大囡話只有一條數學題唔識, 其他都識晒喎, 但家吓仲等緊消息.
另外有一間waiting list. 真係好担心幫大囡選錯學校, 因為細囡萬 一入唔返協小, 就要讀家姐個間, 所以一定唔可以選擇錯誤呀 !

今日通知陳瑞祺喇沙放棄入讀啲時候, 無那那有種好可惜啲感覺, 唉 !!!!! 至於Holy Family ,今日終於安排埋校車啲事, 因為之前車校一直話無位比我囡囡, 我不知幾担心呀 !

原帖由 Gar 於 10-7-29 12:59 發表

csk 收妳個囡囡, 即係佢非常叻, 因為 csk 好少叩門位 wor. 所以如果妳個囡囡想插協小, 都有機呀.

多謝你啲誇獎 ! 我真係好想大囡可以入協小架, 可惜我跨區又抽唔到, 我又太誠實無虛報地址, 家吓希望細女可以以協幼生啲身份叩門入到協小啦, 咁當然最好係大囡可以入到先啦, 咁細囡就唔洗煩啦 !

原帖由 wensi 於 10-7-29 11:54 發表

恊恩中學會轉做值資, 有變數睇定d.  佢地同小學家長講掂數邊年開始cut聯繫就轉.

你好好人唔會拖到8月先放個位出黎!

我只係做返自己啲本份, 我真係好希望各位家長可以盡快幫佢哋啲小朋友考到心儀啲學校, 等小朋友同家長都可以開開心心放暑假.
我真係好唔捨得架, 因為我契哥個女都叩門入左陳瑞祺喇沙, 所以我都好想囡囡讀架, 但.....

醒目開學勳章

原帖由 Chincco 於 10-7-29 17:07 發表

我記得你呀, 好耐無聯絡啦 !

我都有幫大囡叩門考另一間學校, 都係考成3個鈡, 大囡話只有一條數學題唔識, 其他都識晒喎, 但家吓仲等緊消息.
另外有一間waiting list. 真係好担心幫大囡選錯學校, 因為細囡萬 一入唔 ...

比我都會放棄CSK,希望你選倒心意小學 !