用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一條龍 vs 程度深
樓主: MoJoJoJo
go

一條龍 vs 程度深 [複製鏈接]

pls check PM

原帖由 MoJoJoJo 於 10-7-30 07:54 發表
thanks very much for your insights KK07!  it's great to hear about all the positive points about the school.  If you don't mind, I have some further questions for you and I'd like to PM u...

醒目開學勳章

原帖由 sheffield 於 10-7-30 14:59 發表
lyhv, 我知你唔係保守人黎架啦,一定比我勇於嘗試或接受挑戰,睇你亞B個髮型就知啦!如果我係街到見到個小男孩子個頭髮係咁型,我一定會睇好耐!哈哈哈哈!

...

哈哈, 唔知有無學校接受到依個髮型嘅小朋友返學呢?

不過話說回頭, 關乎個仔前途, 但如果要話轉好定唔轉好, 就咁根據樓主所提供嘅資料實在太少啦!

lyhv,

d 校風係指中學, 小學好似邊度都冇乜壞小朋友既

你講得都啱, 中學真係好長遠.  hehe 如 sheffield 講, 你'唔係保守人', so 我明白你叫我 consider option 2 既原因.  我有 d 傾向穩陣派, option 1 有個好似好 d 既 safety net 會令我考 p1 時定 d. 不過仲要好好安排課外活動, 好好追番上少左既英文堂 etc....

一定有學校收,無論係新潮嘅學校或是有少數傳統但"型"的名校都鍾意呢type咁型嘅小朋友!

原帖由 lyhv 於 10-7-30 16:41 發表

哈哈, 唔知有無學校接受到依個髮型嘅小朋友返學呢?

不過話說回頭, 關乎個仔前途, 但如果要話轉好定唔轉好, 就咁根據樓主所提供嘅資料實在太少啦! ...

原帖由 MoJoJoJo 於 10-7-30 18:16 發表
lyhv,

d 校風係指中學, 小學好似邊度都冇乜壞小朋友既

你講得都啱, 中學真係好長遠.  hehe 如 sheffield 講, 你'唔係保守人', so 我明白你叫我 consider option 2 既原因.  我有 d 傾向穩陣派, option 1  ...

樓主, 其實你既option 1係間好好既學校, 我有朋友個女啱啱今年升上小一, 見佢好乖又讀得開心, 佢媽媽對小學既評價都好好, 佢話係最唔好要比學費

> 見佢好乖又讀得開心
haha 呢個我都好希望係我個囡身上發生!!  :)

原帖由 elmolly 於 10-7-31 00:31 發表

樓主, 其實你既option 1係間好好既學校, 我有朋友個女啱啱今年升上小一, 見佢好乖又讀得開心, 佢媽媽對小學既評價都好好, 佢話係最唔好要比學費 ...

ian, sheffield,

好開心好開心! 收到 shck 電話啦!
囡囡都好開心, 因為我唔洗同佢剪頭髮啦!  

offer 係 pm, 我囡囡係早睡早起人, 要諗吓點樣係呢個月裡面 train 佢 d 時間啦!

醒目開學勳章

oh, I am so happy for you!  And so is your daughter (and her hair! bad joke, sorry!)

Ian

原帖由 MoJoJoJo 於 10-8-2 22:02 發表

offer 係 pm, 我囡囡係早睡早起人, 要諗吓點樣係呢個月裡面 train 佢 d 時間啦! ...

醒目開學勳章

原帖由 MoJoJoJo 於 10-8-2 22:02 發表

offer 係 pm, 我囡囡係早睡早起人, 要諗吓點樣係呢個月裡面 train 佢 d 時間啦! ...

恭喜哂你~~

haha thanks ian!  

原帖由 iantsang 於 10-8-2 23:54 發表
oh, I am so happy for you!  And so is your daughter (and her hair! bad joke, sorry!)

Ian

thanks lyhv! :)

原帖由 lyhv 於 10-8-3 01:05 發表

恭喜哂你~~

恭喜哂!

KK07,
Thanks for all your info & encouragement too!

原帖由 KK07 於 10-8-3 13:12 發表
恭喜哂!

咁!去左玩幾日冇上黎,一上黎就見到你個好消息!非常恭喜呀!希望其他媽媽都好似你咁,一個一個收到好消息!!

回覆 26# KK07 的文章

N班開心唔等於K1開心,程度高唔等於唔開心但應該無甘開心,N班上K1要適應新環境,K3上P1又要適應新環境,P6上F1又要適應新環境,你話邊個Transaction影響大人同小朋友最小?如果由K1至中學畢業都係果間學校,果個校園,果個操場,果班老師,果班校工,果部飲水器,果部氣水機,睇住自已播嘅種變成一棵小樹,所以一般一條龍學校嘅舊生會都好大好成功,依D就係歸屬感,所以我為小女選了一條龍,不過以上意見沒有考慮讀書成績,因為唔知你講邊間一條龍,同理讀書成績好睇個家長同小朋友自己。
‹ 上一主題|下一主題