用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請net 11中西區既家長黎分享一下
go

請net 11中西區既家長黎分享一下

請問各位net11中西區既家長,如果係仔仔既話,你地會點拪揀?

原帖由 gor_gor 於 10-7-27 21:40 發表
請問各位net11中西區既家長,如果係仔仔既話,你地會點拪揀?

hi,
我個仔今年9月升k3.又係11校網.而家都問緊資料.但11校網真係很少人談論.......

原帖由 Gogojuly 於 10-7-28 21:32 發表

hi,
我個仔今年9月升k3.又係11校網.而家都問緊資料.但11校網真係很少人談論.......

梗係啦...十一網都無乜學校可揀,咪st peter, SH, SC..聖士提反女校....

原帖由 Gogojuly 於 10-7-28 21:32 發表

hi,

係呀, for 女還是很好, for 仔上中學得番 King's and St Louis.

SPCC & SP boy 是直資

而 St Joe & Raimondi 自己有小學在 net 12上 , 放出來的位很少.

Raimondi 係私校

原帖由 chunheimama 於 10-7-28 22:01 發表
而 St Joe & Raimondi 自己有小學在 net 12上 , 放出來的位很少.

醒目開學勳章

高主教小學係私校,中學係津校。小學同中學係直屬關係。

原帖由 whl3868 於 10-7-28 22:24 發表
Raimondi 係私校

醒目開學勳章

聖類斯都有自己小學喎。

不過香港大部分著名中學,都有自己小學,灣仔區名校中,都係得皇仁無直屬小學,但都有聯系小學。

原帖由 chunheimama 於 10-7-28 22:01 發表

係呀, for 女還是很好, for 仔上中學得番 King's and St Louis.

SPCC & SP boy 是直資

醒目開學勳章

或者咁講,11網男仔無得揀有直屬中學嘅小學,不過好學校仲有好多。

原帖由 Sindy 於 10-7-28 21:47 發表

梗係啦...十一網都無乜學校可揀,咪st peter, SH, SC..聖士提反女校....

net 11
(官津校)
般官小, 聖比德上/下, 李陞, 中西區聖安多尼, 基恩, 英皇同學會二, 英皇同學會一, 呂明才上/下, 聖安多尼, 聖嘉祿...

net 11
(直資/私小)
聖保羅書院小學(男)
聖類斯(男)
救恩(男女)

回覆 1# spmok1999 的文章

係,net11係無直屬中學,多數都係聯係既.我都係新黎呢區,對有關既小學並唔係太熟悉.

但都聽過朋友講,net11間間小學都几好,几平均.如以呢几間小學黎排位既話,你地會點排?

聽聞'般官'/'聖彼得'都好辛苦.但兩間聖安多尼同埋兩間英皇同學會呢,請問你地知唔知呢?

原帖由 Sindy 於 10-7-28 21:47 發表

請問SH,SC是哪一間學校呀?

醒目開學勳章

SH係聖心,SC係聖嘉勒,都係女校。

般官唔算辛苦,有聯系官中,男仔可以揀英皇金文泰等,都幾好。衰在位少,一級兩班得60個位,仲有好多細佬妹跟尾,唔易抽得中。聖彼得亦極熱門,成績好派位好,自然會辛苦少少。兩間聖安多尼聞說極多功課,操得好勁,相對易入D。

般官少位,兩間聖安多尼,  聖比德上/下, 基恩都唔易入, 如果唔係第一選擇都一定入唔到呀! 反而我聽李陞, 英皇同學會二, 英皇同學會一, 呂明才上/下放第二及三都仲有機會入到.

原帖由 traeh 於 10-7-29 14:31 發表

般官唔算辛苦,有聯系官中,男仔可以揀英皇、金文泰等,都幾好。衰在位少,一級兩班得60個位,仲有好多細佬妹跟尾,唔易抽得中。聖彼得亦極熱門,成績好派位好,自然會辛苦少少。兩間聖安多尼聞說極多 ...

原帖由 traeh 於 10-7-29 14:31 發表

般官唔算辛苦,有聯系官中,男仔可以揀英皇、金文泰等,都幾好。衰在位少,一級兩班得60個位,仲有好多細佬妹跟尾,唔易抽得中。聖彼得亦極熱門,成績好派位好,自然會辛苦少少。兩間聖安多尼聞說極多 ...

O.....我家的是男孩,真係很少選擇了.

我見聖類斯中學,高主教書院及聖若瑟英文書院都是中西區的津貼學校,英皇書院是官校.
請問是否小孩不論在中西區的任何一間小學讀書,只要其成績保持在學校的頭20名內.便有機會考入以上的中學呢?

原帖由 Gogojuly 於 10-7-29 21:35 發表

O.....我家的是男孩,真係很少選擇了.

我見聖類斯中學,高主教書院及聖若瑟英文書院都是中西區的津貼學校,英皇書院是官校.
請問是否小孩不論在中西區的任何一間小學讀書,只要其成績保持在學校的頭20名內.便有機會考 ...

男仔仲頭赤.......所以我仔係無諗過中西區

請問囡囡又點排呢?聖士提反女校還是聖心好?校風、學術、升中vs壓力?

按小學阿sir講, 只要保持響全級頭廿名內, 派到好學校基本上冇大問題了, 當然亦好視乎家長選校既策略同埋果年出生率係點啦...

另呂明才已轉全日制, 因為佢用漸進方法轉制, 所以現只欠5~6年級仲有分上下午, 待5~6年級畢業後, 就會全校都係全日制

除左一d年年收生都麻麻既, 會怕佢有殺校可能, 基本上程度分別真係唔太大....

唉,我都想揾灣仔區啦,仔仔既話好多選擇.我本來住南區,咪仲少,諗住中西區會好d ma,點知都係煩.

我聽d媽媽講,李陞同般官少可以有机會入皇仁ma,其它雖然無但都唔差lor.

我知聖彼得係好谷既,但兩間聖安多尼都係就真係唔知勒.

我都想入聖類斯,起碼到時中學唔洗煩.但我想問吓呢d叩門既學校,0係到時第一同埋第二輪既填表時,係咪唔需要填入去架,而係需要自己去學校到攞表同交profile就得勒.

聽聞有d學校如果唔填佢地0係第一或二選擇既時候,佢地都唔會比机會架.

聖類斯小學係私校, 要考既~~
你報左佢都一樣可以照參加政府派位, 如果第一&二 round都填心儀學校, 叩門時點都好d, 但其實好視乎學校有幾多學位, 有幾爆~~

個人經驗係, 好谷又怕佢地會好辛苦, 唔谷又怕佢地唔夠人FIGHT, 結果係入左D唔谷既學校, 家長就響外面報好多COURSE俾小朋友, 或自己買好多練習俾小朋友做, 補番個底, 因為成日形住學校唔谷怕佢唔夠人FIGHT, 入左谷既學校家長小朋友都會辛苦D, 其實兩者最後小朋友都係日日係咁做練習, 分別係做學校既功課定街外既練習...

除非家長真係對成績分數好睇得開啦...

原帖由 gor_gor 於 10-7-30 13:43 發表
唉,我都想揾灣仔區啦,仔仔既話好多選擇.我本來住南區,咪仲少,諗住中西區會好d ma,點知都係煩.

我聽d媽媽講,李陞同般官少可以有机會入皇仁ma,其它雖然無但都唔差lor.

我知聖彼得係好谷既,但兩間聖安多尼都係就真係 ...

原帖由 Octopusma 於 10-7-30 10:50 發表
按小學阿sir講, 只要保持響全級頭廿名內, 派到好學校基本上冇大問題了, 當然亦好視乎家長選校既策略同埋果年出生率係點啦...

另呂明才已轉全日制, 因為佢用漸進方法轉制, 所以現只欠5~6年級仲有分上下午, 待5~6年級 ...

請問呂明才跟舊聖安多尼相比,那一間較好呢?如學校環境,學術水平,校風,師資等相比較