用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

考試 - 問題 [複製鏈接]

想問下學校考試, 會5會除左課內個d內容 會加 d 未教過既野 如課外既野?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

有,一定有,例如常識....好難巨體講你知,即例如課本講果個 topic,佢會出關於topic內D野,但課本係冇,係靠小朋友平時自己多觀察.

明白, 多謝你地. 好等我地有心理準備

咁數學呢? 我見課本都幾淺, 考試時又會出咩類型校外野多? thx

thx 曲曲

醒目開學勳章

學校一定會有好多練習紙同評估紙比小朋友做,個形式都係同考試差唔多,所以你到時睇返D紙就知大約會係點.
原帖由 CarMan 於 10-7-27 10:26 發表
明白, 多謝你地. 好等我地有心理準備

咁數學呢? 我見課本都幾淺, 考試時又會出咩類型校外野多? thx

醒目開學勳章

同意, 我都覺得d溫習紙很有用, 如果常識同英文都有得做就更好啦 !  不過, 明年開始改制 (2測2考 -> 3考), 唔知有無影響埋個形式就無人知啦 !

原帖由 polarbb 於 10-7-28 12:08 發表
學校一定會有好多練習紙同評估紙比小朋友做,個形式都係同考試差唔多,所以你到時睇返D紙就知大約會係點.

醒目開學勳章

英文都有架喎,重好多 tim, 係常識就冇.
3考應該都冇影響,其實考試點改都係考個D野,所以都唔係好擔心.
原帖由 Mrsleaf 於 10-7-28 15:03 發表
同意, 我都覺得d溫習紙很有用, 如果常識同英文都有得做就更好啦 !  不過, 明年開始改制 (2測2考 -> 3考), 唔知有無影響埋個形式就無人知啦 !

polarbb & 各位家長,

請問你知唔知普通話要唔要考寪音標? 定淨係考oral?  是否都有溫習紙 (因我見只得一本書for成年)?

如是"普教中"班, 請問是否其他科如常識, 數學仍是廣東話授課?  thanks!

醒目開學勳章

普通話有考試,考好多野,不過唔計分,只會用ABCD去評. 有溫習紙,同埋好小用書黎教,學校自己出教材教.
普通話我冇理個女 (因為唔計分)
原帖由 princesshk2 於 10-7-28 17:05 發表
polarbb & 各位家長,

請問你知唔知普通話要唔要考寪音標? 定淨係考oral?  是否都有溫習紙 (因我見只得一本書for成年)?

如是"普教中"班, 請問是否其他科如常識, 數學仍是廣東話授課?  thanks! ...

醒目開學勳章

你講起又係喎, 可能因為大部分都係帶回家做, 我當晒佢係功課添.  

原帖由 polarbb 於 10-7-28 16:05 發表
英文都有架喎,重好多 tim, 係常識就冇.
3考應該都冇影響,其實考試點改都係考個D野,所以都唔係好擔心.

醒目開學勳章

我同你相反,通常星期五都會有派D返黎做,但大多數都係上堂做左再派返黎要我簽名.
原帖由 Mrsleaf 於 10-7-28 21:24 發表
你講起又係喎, 可能因為大部分都係帶回家做, 我當晒佢係功課添.  
‹ 上一主題|下一主題