用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 E位與I位的選擇
go

E位與I位的選擇 [複製鏈接]

本人的女兒被評為發展遲緩, 智齡落後1年, , I 位派到, but want to study half day K1 with E位.

Are E位 training , resource  and effectiveness less than I 位?

0    0    0    0

醒目開學勳章

I think E位 training is better for the child who did not have any training before.
I位 is more suitable for the children who have mild delay or just like my boy who attended S位 and now back to normal school with more special care.
E位 actually is much more個別training than I 位。
只係要考慮到小朋友要兩邊走嘅問題。
你嘅情况, delay1年, E位or位似乎啱啲!

回覆 2# Anpanmama 的文章

I seat have 20 mins everyday. Total 100 mins a week. Mostly  1 to 1 training.

E seat 50 mins one time. I don't know they will give 1 or 2 times training a week.

Some of my friend said everyday traing is better than once or twice a week.

Will E seat has more chance to be trained by 3T than I seat? Or mostly trained by SCCW? Or depends on how serious the child is?

How to choose???  Please give more comment!!

我小囡有言語 delay , 私人ST 曾經同我傾計講過, 如果政府有 services , 最好排E 位(當然首要條件, 係要父母是但一個有時間帶小朋友去上堂)。

佢主要原因係 :

1)上E 位堂, 其實係 train 埋家長, 因為家長要陪上堂, 可以加強埋家居訓練;

2)可以繼續喺心儀嘅幼稚園讀書, 唔駛轉校;

3)因為家長可以參與, 清楚了解小朋友進度 , training 會配合到小朋友嘅強弱項;

E 位唯一嘅缺點係大人細路都要搭車騰來騰去 ~

讀I 位, 家長好難了解小朋友嘅進度, 又唔知喺屋企可以點配合做家居訓練; 亦唔知I 位老師質素如何、同自己小朋友夾唔夾到; 最重要嘅係, I 位幼稚園嘅資源, 一定唔夠E 位足夠(單睇上 OT 堂, I 位幼稚園難以提供足夠OT 器材、教材) ~

醒目開學勳章

Yes,
I位你要準備其他配套,for e.g.
我自己自費隔週响協康上個別OT, 另有自費ST, 再加政府跟PT......總之唔靠哂I位學校。
E位你洗費反而可以慳咗, 中心會跟哂。

我係路過架....
嘩,原來I位每日得20MINS 1對1? (唔好意思,我乜都唔識)
我亞BE準備9月要番全日I位呀...佢懷疑有自傾+言語&理解DELAY 1年....咁我係咪應該要另外再比佢去私人度做TRAINING呢? 出面D COURSE好貴呀! 我應該比乜佢?

我個女而日家都讀緊I位,1個月得2次ST,每次40分鐘,佢係social方面delay半年,佢讀咗1年進步唔少,可能個I位miss好有heart
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

多數都1對1,幾個月先一次小組
原帖由 BeBe媽媽 於 10-7-27 09:34 發表
我係路過架....
嘩,原來I位每日得20MINS 1對1? (唔好意思,我乜都唔識)
我亞BE準備9月要番全日I位呀...佢懷疑有自傾+言語&理解DELAY 1年....咁我係咪應該要另外再比佢去私人度做TRAINING呢? 出面D COURSE好貴呀! 我應 ...
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

噢...睇嚟 I 位對懷疑自傾既小朋友唔足夠喎! 係咪要響出面再被D training? 請問大家可唔可以比下意見我呀?

Thanks all of you for giving your comment.
‹ 上一主題|下一主題