用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純屬假設: 擔心小學定中學
go

純屬假設: 擔心小學定中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

假如你有一個大女及細仔

你大女派了St Mary一條龍的小學, 但叩門拔萃小學又收了你, 你的選擇會是:

1. 讀St Mary不用擔心女兒升中問題 (當然係當成績OK, 不會俾學校趕走啦), 但細佬就要煩小學

2. 選拔萃小學, 兒子就是必收, 但就要煩兩個的中學

係為家長, 你的怎樣選擇呢? 我只係想知道大家會覺得應為家姐, 定係為細佬呢? 所以只是假設用了這兩間出名的學校來作比喻!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

如果是我,我會想一下以下的(雖然我只有一個小朋友)

1. 你覺唔覺"棄生"了家姊
2. St. Mary 跟拔小是否程度相差很大很大

俾我的話,如果第2點是否定的話,那第一點將也是否定,
結果是...

這是我想的

但如果你在以上的2條裡,第1點答是的話,那那不要想細那個了

原帖由 安安太太 於 10-7-25 11:02 發表
假如你有一個大女及細仔

你大女派了St Mary一條龍的小學, 但叩門拔萃小學又收了你, 你的選擇會是:

1. 讀St Mary不用擔心女兒升中問題 (當然係當成績OK, 不會俾學校趕走啦), 但細佬就要煩小學

2. 選拔萃小學, 兒子 ...

醒目開學勳章 王國長老

我識個人, 小一為左細佬, 搵左間唔差既小學等第2時細佬可以直入
過左一年, 佢覺得讀果間學校side左個女(個個都係咁講), 於是安排(亦攪掂左)插班協恩, 個仔.........再唸!
原帖由 ziyi 於 10-7-25 11:27 AM 發表
如果是我,我會想一下以下的(雖然我只有一個小朋友)

1. 你覺唔覺"棄生"了家姊
2. St. Mary 跟拔小是否程度相差很大很大

俾我的話,如果第2點是否定的話,那第一點將也是否定,
結果是...

這是我想的

但如果你在以上 ...

我們其實剛剛經歷了妳說的情況, 有好一條龍, 又有好的男女校可以任選.

其實, 妳問誰人, 方向只得兩個: 1. 會否有[side]了大女/大哥?  或2. 細佬/細妹會否找不到好的學校?

我們最終選擇男女校, 因為大女是沙士後不久出生, 出生率十分低, 少人爭學位, 故此大女自幼稚園至選小學的成功率都接近百分百.  然而, 細佬一考姐姐以往曾讀的幼兒園便失敗了, 原因是現時的出生率遠遠高於沙士時候.  人數多了, 競爭固然大了.  因此, 我們決定姐姐幫細佬,  我們認為那所津校名氣不差, 而且不用交學費, 我們可以用慳回來的錢, 加強姐姐的學業基礎, 我們深信這樣同樣可以有相同效果.

假如你有一個大女及細仔

如果我係我阿媽年代既人,我一定會叫家姐就個細佬,但如果我個女考到間好私校(女校),我一定唔會放棄,去就個細佬,在我個人角度,幾時都應該比最好既選擇佢

如果當日抽得St Mary, 即係果時都無諗過要個家姐幫細佬入學啦!?係咪?咁即係自己都比左個答案自己啦!
其實如果係我,我應該唔會放棄St Mary,St Mary有好多人想入都入唔到!
至於細佬,可以同佢轉去D one drangon kinder, e.g.mansung.... 又或者,到時再算!
補充:比我抽到St Mary都唔會再叩門!

假如你有一個大女及細仔

大家有冇諗下大既讀到細果個係咪都一定讀到呢!係咪兩個性格都一樣呢?!?!?!你還你,我還我,WHY要"棄生"大果個,幾年後個學制都無人會保証到變成點啦!正如做父母都保証唔到個小朋友讀書如何啦!
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

"純屬假設", 點俾意見?

我care邊間大學, 讀邊科多d.

我都係咁話.  唔好咁傻啦.  st mary真係好難入, 拔小你仲有叩門位, 但st mary係無架.

原帖由 muichujamie 於 10-7-26 00:53 發表
如果當日抽得St Mary, 即係果時都無諗過要個家姐幫細佬入學啦!?係咪?咁即係自己都比左個答案自己啦!
其實如果係我,我應該唔會放棄St Mary,St Mary有好多人想入都入唔到!
至於細佬,可以同佢轉去D one drangon kinder, e.g ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章

看到這裡, 我有少少混淆:

大女派了St Mary --------->(女校)
叩門拔萃小學又收了------->(女拔? =女校)

男 / 女 (大拔) 都係齋校
咁與細仔有何相干???????

原帖由 安安太太 於 10-7-24 22:02 發表
假如你有一個大女及細仔

醒目開學勳章

拔萃小學係男女校!

其實我只係用兩間比較多人識的學校來作比喻, 睇下究竟應選一條龍為家姐定係男女小學為細佬, 絶對不係將這兩間學校比較, 請大家不要誤會啊!

當然如果有幸有一天我有這個決擇, 都會非常開心!

既然係假設,緊係一開始就幫家姐揀一間一條龍男女校。日後無論邊個讀得書,都可以插班名校。
‹ 上一主題|下一主題