用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新學年課本預溫?
go

新學年課本預溫?

醒目開學勳章

你地會唔會預早同小朋友在暑假溫定新學年嘅課本呀? 會否有幫助還是會令小朋友到正式開課時會無心機呢, 因為佢已經睇過晒.

一買書,小朋友便攬住唔放,自已係度猛睇,中英文書已經當故事睇哂,我冇同佢再温,但會睇吓佢常識科開邊幾瓣,日後幫佢留意吓 d 相關資料。

醒目開學勳章

我就唔會,如果佢預先看過晒,佢一定上堂無心機,週圍望,同D同學傾計,一定比老師罰。

如果小朋友英文比較差,溫定都無防,何況唔會一下子就明晒。你講一次比佢聽,上堂再聽多次,特別入腦。

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 yeesumyin 於 10-7-25 01:16 發表
你地會唔會預早同小朋友在暑假溫定新學年嘅課本呀? 會否有幫助還是會令小朋友到正式開課時會無心機呢, 因為佢已經睇過晒.

小女的小一班主任對我地講, 唔好預早同小朋友溫定, 怕佢地上堂時會無心機.

所以我地係唔會預早溫定.

我覺得要睇邊D小朋友囉...講真有D小朋友上堂時真係會好唔留心, 專注力又不強, 好容易受到身邊環境影響, 又鍾意同D同學仔傾計, 咁樣又真係唔好溫定. 但如果你個小朋友係, 專注力強, 又唔會比周圍環境影響呢! 咁你同佢溫定都冇問題既, 而且冇可能你同佢溫一次佢就可以原全明白晒, 咁你同佢溫定, 上堂再聽多一次, 咁佢咪再入腦多D囉!

我也担心他上堂不專心, 所以不會預溫, 不過由於他中文弱, 會叫他寫一寫課文的生字同詞語
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

隨人歡喜啦!如果小朋友鍾意温定又或者家長不要在太大壓力下幫小朋友温定亦無妨,最緊要是小朋友接受,唔會有太大壓力下温我覺得無所謂;雖然我和小朋友無甘架習慣,因為暑假都仍然有正常運作,加上媽咪幾懶 ,暑假才可以放鬆大家休息,但買回的開學課本,囡囡會好似男人買寫真甘,要先睹為快 ,睇吓有無佢有興趣的課題,特別是常識!有時我都覺得佢幾晒時間,不如睇其他好過,9月份都有得讀啦!

原帖由 yeesumyin 於 10-7-25 01:16 發表

醒目開學勳章

我其實都有同感, 怕佢上堂無興趣聽老師教!

原帖由 chan803 於 10-7-25 23:12 發表

小女的小一班主任對我地講, 唔好預早同小朋友溫定, 怕佢地上堂時會無心機.

所以我地係唔會預早溫定.

醒目開學勳章

你好搞笑呀呢句"好似男人買寫真甘,要先睹為快". 如果阿囝對睇書有咁進取就好啦!

原帖由 Sherryko9 於 10-7-26 10:07 發表
隨人歡喜啦!如果小朋友鍾意温定又或者家長不要在太大壓力下幫小朋友温定亦無妨,最緊要是小朋友接受,唔會有太大壓力下温我覺得無所謂;雖然我和小朋友無甘架習慣,因為暑假都仍然有正常運作,加上媽咪幾懶 ,暑 ...

原帖由 yeesumyin 於 10-7-26 11:48 發表
你好搞笑呀呢句"好似男人買寫真甘,要先睹為快". 如果阿囝對睇書有咁進取就好啦!

哈,可以"要先睹為快". 但不能「學以致用」噃﹗

話時話,今日撞見幾個媽咪,有同級亦有高班 d,佢哋個個都有預温喎,因爲其實學校唔係用好多時間教課文,而係做好多其他相關活動/教程,所以自己做咗預温,日後容易 d 跟,佢又有道理喎。