用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 2011-2012,K1報名
go

2011-2012,K1報名 [複製鏈接]

請教各位2011-2012,K1報名時間和程序,會怎樣interview呢?
   0    0    0    0

我係岩岩2010-2011入讀K1既家長, 係度同你分享一下去年整個過程...

大約十月開始報名, 十一月中下旬面試, 我記得大約差唔多三星期會有結果.

去年既面試都成7-8對(小朋友+1個家長)為一大組, 一個課室大約3大組人, 咁有老師會問下小朋友同家長問題.

但有朋友之前面試(3年前), 佢地係一對一的, 一組家長+小朋友入課室, 分別由兩位老師接見, 一個老師會同家長傾計問下問題, 另一個老師會問小朋友, 家長同小朋友係分開, 家長係唔會觀察到小朋友既表現.

唔該哂!請問呢間學校係咪好難入呢?Thanks!
呢曼
原帖由 conniew117 於 10-7-27 10:22 發表
我係岩岩2010-2011入讀K1既家長, 係度同你分享一下去年整個過程...

大約十月開始報名, 十一月中下旬面試, 我記得大約差唔多三星期會有結果.

去年既面試都成7-8對(小朋友+1個家長)為一大組, 一個課室大約3大組人,  ...

醒目開學勳章

r u first round to receive? or waiting list? if in a waiting list, do you write any letter to KG or principal?

聽聞去年有約3000個申請, 收300人左右. 實際數字唔多清楚. 一般比較有名既學校都會難考, 因為都會有好多人一齊去競爭, 所以都會變得唔易考.

我本人覺得基本上每間學校都有佢地自己既收生標準, 有d小朋友基本上報10間, 都有8間收...有d報10間都話無一間收. 好難話邊間學校比較難考到, 邊間易考. 唔包括一些比較商業味重既學校.

同時, 好似MS佢地會有問卷俾家長填. 以我所知, 會係校長自己去睇. 面試也會問家長問題, 所以我自己覺得小朋友及家長表現各佔一半. 加上好多報名表都要求填好多家庭背景既野, 例如, 連爸媽由中學, 大學, 任職工種等等資料都要填. 所以, 我好似之前睇過好多post, 相信有d學校都會比較重視家庭背景.

原帖由 Siushasha 於 10-7-27 16:57 發表
唔該哂!請問呢間學校係咪好難入呢?Thanks!
呢曼

My little girl was accepted in 1st round.

Basically, if you are in waiting list, you should send the letter to the KG to represent yr sincerity. If you are very interest on some of KG, you should send at least 2-3 times for requiring seat. Of course, the letter content is different. Otherwise, the KG did not feel any sincerity from you. You can think not only yr kid in the waiting list. If you are the principal/teachers of the KG, who you will choose from waiting list? You will choose the one who has sent letter or w/o any letter?

原帖由 venus_mama08 於 10-7-27 17:01 發表
r u first round to receive? or waiting list? if in a waiting list, do you write any letter to KG or principal?

conniew117

Thanks!!
‹ 上一主題|下一主題