用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問I位係咪一定要番全日架?
go

請問I位係咪一定要番全日架? [複製鏈接]

請問I位係咪一定要番全日架?

0    0    0    0

其實以一個過來人身份講,如果你小朋友讀i位一定係返全日班如果返半日係普通幼稚園,佢地一定要全面(包括自理常規)另外會有一個兼收老師每星期有小組或者單對單幫佢地,但當然媽咪返到屋企都要同佢地做下教案,但一定要勤力幫佢地,我仔仔今年六歲幾佢都係五歲同我先有communicate,現在都尚未可以跟同年齡小朋友一樣但我已經好满意,佢現在都有上緊感統/社交組同埋要排期醫院嘅言語字療,真係好辛苦但希望我地依班媽咪可以做得到

原帖由 BeBe媽媽 於 10-7-24 03:06 發表
請問I位係咪一定要番全日架?
另外,請問協康有乜平平地既小組課程,合2歲有自傾及未乜識講野既小朋友呢?唔好意思,因為我響協康網頁搵唔到資料. THANKS. ...
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

anhemama,
你好呀!好多謝你既資料,因為我乜都唔識.
我以為I位係每班多左個政府派嚟既老師教有需要小朋友....原來只係多左每星期一堂單對單?咁仲會唔會有乜野係另外教?
我知全日班可以令小朋友學埋自理,呢點我都好期待.
請問你仔仔係咩問題呀?言語方面?
我個仔係懷疑有自傾,佢一講野雙眼就唔會望我個面,叫佢望佢就點都唔肯望,仲有好固執行為,智力暫時無問題囉.

bebema,

其實亞仔幼兒時期只係以為佢語言遲緩,但當小朋友接觸同齡小朋友就發現好多問題,其實佢真係每一樣都差人少少,但記性就好好,所以我問過醫院佢地暫時只可叫做綜合發展障,因為亞仔有自閉小朋友嘅特性,但又無自閉小朋友嘅行為問題,所以現階段唔可以评估做自閉傾向,要待小學先會較為明顯,現在我會比較集中亞仔係感統問題,我唔知你認唔認識,可以係youtube找到資料,但如果我們依一類小朋友好多都會在感統上留意多啲(主要係好怕剪髮/接觸沙灘/平衡差/怕dirty.....)如果感統出現問題佢協調及專注都會好差,所以要特別注意,但醫院無任何training可以比依班小朋友,唯有自己找出面d機構睇下,我現在就上緊明愛,現在你嘅小朋友最緊要比佢入咗兼收先,再一路留意其他情況,我們一起努力

原帖由 BeBe媽媽 於 10-7-26 23:18 發表
anhemama,
你好呀!好多謝你既資料,因為我乜都唔識.
我以為I位係每班多左個政府派嚟既老師教有需要小朋友....原來只係多左每星期一堂單對單?咁仲會唔會有乜野係另外教?
我知全日班可以令小朋友學埋自理,呢點我都好期 ...
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

anhemama,
又一次多謝你既分享呀!
除左醫生話我個b有自傾and排左i位,再等3年後見心理醫生...就唔知要做乜可以幫到佢.醫生只係叫我盡早比佢番學囉.
你講既感統,其實我成日響度見到有人講,但唔太知係乜?係咪同大小機肉有關?我個b每日同佢洗頭都好驚,經常cry,但我估佢平衡應該ok,響遊樂場爬上爬落都唔差,可能因我成日迫佢放胆去做有關!但佢專注力就應該唔好....唔知關唔關太細個事?
你可唔可以再比多d資料我呀?我已經去左youtube搵過有關感統既野....好似好多氾咁?
除番嚟緊9月番i位,我唔係好知自己要搵乜幫佢....我有租過幾本書,唔知係咪租錯,無乜用.....會再搵下!
如果你有時間,煩請pm多d資料比我丫,唔該晒你呀! many thanks!

補充:我個b好怕swing既野,如千秋,機動車(街上入錢會動那些)

我自己搖佢無問題...其實佢乜都夠胆玩架!
昨日終於可以玩BABY秋千喇,但唔比我推佢,要自己搖.
多謝你既資料,我會試下借書嚟睇!

哈哈...我會.thanks.
不過我呢度好難搵到千秋架...咁arm果日出左街,先搵到有.

OH....我明白晒....亞B又係唔LIKE搖搖馬....初時仲以為佢驚!原來真係有呢個問題吧!?

anhemama,
你好,
想問你小朋友幾大, 因為我個0個成3歲先做到評估, 而家先至排i位, 你地平時同小朋友點玩法令佢進步, 我真係好擔心, 因為叫佢都好似唔係好彩你, 一時時,好後悔冇同佢早0的check.

冇用媽咪
‹ 上一主題|下一主題