用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 請幫忙!!!
go

請幫忙!!! [複製鏈接]

想問下聖若瑟英文小學嘅程度係咪好深?好多功課?出嘅回條或者通告係咪都係用英文?本人英文水平麻麻,好驚將來幫唔到小朋友,而家正在心煩意亂中,究竟入讀邊間學校好~
   0    0    0    0

I have the same concerns. I am worrying that my son may not be able to follow their syllabus. I am still hesitating if I should let him study at this school...

I'm also worry this problem
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

Hi all,

小朋友最難適應是剛升小頭一二個月. 在適應期間,老師會幫小朋友適應學校生活及令佢地明白學校的要求.

St. Joseph小一每天約有6樣功課,我囝囝在學校己經做完一半或以上,返到屋企用約半小時可全部完成.

中英默隔星期默(分數會計入成績表).

另外,GS都有默書(每次只有數個生字).間中有math quiz,但GS默書和math quiz分數都不計入成績表.

St. Joseph的功課量和其他一般傳統小學差不多,默書及考試都不會太艱深,只要平日有温書,一定能應付.我的囝囝沒有出外私人補習,都可以跟得上學校的進度,大家不用太擔心.

原帖由 sleepingbo 於 25/7/2010 11:39 AM 發表
I'm also worry this problem

Agree.  That's also our experience.

原帖由 懶羊羊 於 10-7-25 13:36 發表
Hi all,

小朋友最難適應是剛升小頭一二個月. 在適應期間,老師會幫小朋友適應學校生活及令佢地明白學校的要求.

St. Joseph小一每天約有6樣功課,我囝囝在學校己經做完一半或以上,返到屋企用約半小時可全部完成.

中 ...

多謝熱心的家長回應, 我囝囝也是9月小一生.:) :)

請問小一放學後係咪仲有活動?有嘅話一星期幾次?活動後點安排回家?謝謝!

原帖由 懶羊羊 於 10-7-25 13:36 發表
Hi all,

中 ...

逢星期五在上課時間要參加一項指定的ECA.每級有唔同ECA.上年P1是fencing/體操.有校車送小朋友去學ECA的地方及返回學校,放學時間和安排如常.費用約千多元一年.如不想參加,可以留在學校學做手工/畫畫.

除了逢星期五指定ECA外,幾乎每天都有不同的ECA玩(e.g. football, kungfu, chess, swimming, drama etc),這些ECA多數是請外面的機構教.如平日搭校車(不是NANNY VAN),活動後可搭校車回家。如搭NANNY VAN,在活動後則要自己接送.

原帖由 SoochowSee 於 26/7/2010 11:30 AM 發表
請問小一放學後係咪仲有活動?有嘅話一星期幾次?活動後點安排回家?謝謝!

咁想問吓學校出嘅回條或通告都係用英文嘛?

通告有全ENG,也有雙語(中+ENG)

原帖由 seezoe 於 26/7/2010 06:26 PM 發表
咁想問吓學校出嘅回條或通告都係用英文嘛?

明白了!唔該。

原帖由 懶羊羊 於 10-7-26 15:55 發表
逢星期五在上課時間要參加一項指定的ECA.每級有唔同ECA.上年P1是fencing/體操.有校車送小朋友去學ECA的地方及返回學校,放學時間和安排如常.費用約千多元一年.如不想參加,可以留在學校學做手工/畫畫.

除了逢星期五指 ...

唔該晒~

考試會有範圍溫書嗎??

考試前二星期會出通告詳列考試範圍,老師也會在考試前約一星期比一些revision worksheet幫他們温書,令小朋友明白考試形式和要求.

原帖由 seezoe 於 27/7/2010 01:12 PM 發表
考試會有範圍溫書嗎??

是有的!
‹ 上一主題|下一主題