用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金中學交流區
樓主: loyanmei
go

中華基金中學交流區   [複製鏈接]

引用:各位好,我想問CFSS有沒有管樂團或管樂課程

原帖由 mansum92 於 15-08-13 發表
各位好,我想問CFSS有沒有管樂團或管樂課程?我在學校網頁看到music club, 請問包括什麼活動?

...
中基有管絃樂團和中樂團,亦有數種樂器班的課外活動,如長笛、大提琴等。

CFSS & SSGC

回覆:中華基金中學交流區

我囡兒在去年入了Music Club,有幸協辦週年音樂會(並非每年都有的),她全晚都非常忙碌。

CFSS & SSGC

回覆:sum-yan 的帖子

謝謝回覆,小兒在小學正學習小號,希望上中學會繼續。小兒看到中基對科學領域的發展及robotic club的成積非常喜歡這所學校,希望將來可以考入中基。

回覆:karen328 的帖子

A & E

Welcome to Twins Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/bokman-wanman

回覆:中華基金中學交流區

請問有無學兄/學姐有S1嗰本英文書「Kensuke's Kingdom」可借用?
7月時訂咗到而家重未有,話要開學前先返到,但又要做功課。如有,用完會立即交還,謝謝!

can check 香港公共圖書館
Kensuke's Kingdom  <-- click it

CFSS & SSGC

請問有無媽咪教吓我最快途經由將軍澳返學呢?小兒現左地鐵往柴灣轉車。  thx !

引用:請問有無媽咪教吓我最快途經由將軍澳返學呢

原帖由 fayefa 於 15-09-02 發表
請問有無媽咪教吓我最快途經由將軍澳返學呢?小兒現左地鐵往柴灣轉車。  thx ! ...

歡迎加入,中基校網有交通資訊的,亦有頗多住將澳和官塘的同學,可以問同學和老師。

CFSS & SSGC

引用:請問有無媽咪教吓我最快途經由將軍澳返學呢

原帖由 fayefa 於 15-09-02 發表
請問有無媽咪教吓我最快途經由將軍澳返學呢?小兒現左地鐵往柴灣轉車。  thx ! ...
坐地鐵最快,放學巴士694 !平日時間差不多!繁忙時間就要看看!

回覆 TSEHANG 的帖子

Yes, the faster should be MTR, however, it is long quenues over there.  That's why I try to find another way to school.

回覆 fayefa 的帖子

I mean long quenes at ChaiWan to take Mini Bus to school.

fayefa 發表於 15-9-4 10:26
回覆 fayefa 的帖子

I mean long quenes at ChaiWan to take Mini Bus to school.
Chai Wan MTR has 1 route only.  Heng Fa Cheun MTR has 2 routes, also save time for travel 1 more MTR station.
CFSS & SSGC

我都鐘意呢間中學

本人以前 CFSS 畢業,有時常返 CFSS 了解現况,如有疑問,可俾少少意見你地,特別係音樂方面,畢左業有幫過手,以前係 asst. head of 1st violin 同 1st violin in string quartet,都了解音樂方面情況,本人並是小提琴導師,有問題可隨便發問

引用:本人以前+CFSS+畢業,有時常返+CFSS+了解現

原帖由 ykarchunho11 於 15-09-20 發表
本人以前 CFSS 畢業,有時常返 CFSS 了解現况,如有疑問,可俾少少意見你地,特別係音樂方面,畢左業有幫過 ...
你好,咁請問知唔知學校樂器課程大約幾錢?教得好唔好?

舊年不便宜, $2xx 一堂,睇你咩樂器

老實講,學校個D係興趣班,無預好專門考琴,今曰福建中學有揾我教,佢地一班 1:18 students,所以我推左,因根本係玩,不是學野,中基小班教,不過你知人人程度不同,好難又咩大進步

非常非常新淨冬天校褸及長灰絨褲免費送出。看似全新!
碼:褸:26号
西褲:37/ 27
合一般至偏瘦F2身型或稍微高/ 矮的F 1、F3。

另近新冬季裇衫兩件。
...

醒目開學勳章

回覆:mesmerising 的帖子

想要,小兒今年中二偏瘦,thanks

之前的校服已經送出。
現有全新沒有穿過的中一、二級紅十字會男生制服一套,沒釘章。
合偏瘦至一般中一、二生身型: 長袖衫:14 領/ 30    長褲:38.5 / 27
PM 聯絡。免費送出。
...
‹ 上一主題|下一主題