用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請給我意見
go

請給我意見 [複製鏈接]

想比3.5歲小朋友學外語,是否應先學好英文才學西班牙文?

0    0    0    0

讓我坦白一點吧!
請想想你要4歲的小朋友學外語的目的是什麼? 型? 潮流? 多一技旁身? 實際需要? 小朋友太多時間?

我的專業知識話比我知, 4歲根本連母語都是學習掌握階段, 即使是PLAYGROUP玩耍型式也是浪費金錢, 你試想想你還記得多少首幼稚園英文兒歌你可唱完整首? 根本學了用不著也會自然忘記. 用西班牙的國家也不接近亞洲, 除非你有親人在那些國家,或是每年必去吧! 否則踏實一點學好英文/普通話先吧, 最少最快可以用得著. 小朋友成功感也會大一點.

不過, 有心理學家指出, 同時間有2種語言或以上會推遲兒童的自我表達能力, 可影響EQ發展呀!
QQ

醒目開學勳章 貢獻勳章

學習外語 (or 語言)
應以有無機會用到為主因
如果無接觸嘅機會, 小朋友又點會有動力同興趣學呢?  就算學識咗, 過咗一排無用, 就會唔多記得架喇!

我個人係支持早教.. 支持早d教小朋友學語言嘅
恐龍家

原帖由 MGO 於 10-7-25 17:55 發表
讓我坦白一點吧!
請想想你要4歲的小朋友學外語的目的是什麼? 型? 潮流? 多一技旁身? 實際需要? 小朋友太多時間?

我的專業知識話比我知, 4歲根本連母語都是學習掌握階段, 即使是PLAYGROUP玩耍型式也是浪費金錢, 你試 ...

我都同意你的講法,謝謝您!

我覺得學好英文先,始終係國際語言。
‹ 上一主題|下一主題