用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一之男仔懂我自已剪手指鉀嗎
go

升中一之男仔懂我自已剪手指鉀嗎

如題, 我個仔12月就足12歲了, 你地個"仔" 懂得自已剪手/腳鉀嗎? 我朋友個女, 識自已修鉀及填鉀油了, 我個仔重唔肯學, 我唔同佢剪, 佢就用手咬就算了. 點算好, C6話由他吧, 佢自已都係用口咬指鉀大, 叫我唔好緊張, 咪又會話 "港孩"...

醒目開學勳章

妳講笑吓?! 12歲唔識剪手指甲?

醒目開學勳章

原帖由 Joe媽媽 於 10-7-23 13:56 發表
如題, 我個仔12月就足12歲了, 你地個"仔" 懂得自已剪手/腳鉀嗎? 我朋友個女, 識自已修鉀及填鉀油了, 我個仔重唔肯學, 我唔同佢剪, 佢就用手咬就算了. 點算好, C6話由他吧, 佢自已都係用口咬指鉀大, 叫我唔好緊張, 咪 ...

不是卦........我個仔小一, 已經自己剪啦.........

Unbelievable.

如題, 我個仔12月就足12歲了, 你地個"仔" 懂得自已剪手/腳鉀嗎? 我朋友個女, 識自已修鉀及填鉀油了, 我個仔重唔肯學, 我唔同佢剪, 佢就用手咬就算了. 點算好, C6話由他吧, 佢自已都係用口咬指鉀大, 叫我唔好緊張, 咪 ...

醒目開學勳章 王國長老

咁腳甲邊個剪 ?????

都係你幫佢剪 ?????

教一次唔識咪再教,教多幾次一定識.

原帖由 ZZdaphne 於 10-7-23 15:01 發表

咁腳甲邊個剪 ?????

都係你幫佢剪 ?????

Off course 啦, 今晚開始叫他自已剪, 不理他用甚麼方法!
我外甥大佢4個月都未識, 約埋亞妹開始不跟他們剪了

記得買把種利D指鉀甲鉗比佢用,
(一把好指鉀甲鉗 = 一把靚菜刀)

鉀甲鉗鈍鈍地難剪,索性懶得剪。反正有妳代勞,懶得就懶la!

我女細時因指甲鉗太細唔夠利, 成日以為自己唔識剪, 後來我買了大size又利的, 陪佢一齊剪, 佢成功左, 就可以放手自己剪. 細仔小一己自己搞定, 你要逼下個仔自理了.

唔好由佢自已用口咬指鉀吖呀 . 我細個時有個同學咬到20歲重咬 , d指甲咬到無左一半呀 .

原帖由 fion128 於 10-7-25 16:34 發表
唔好由佢自已用口咬指鉀吖呀 . 我細個時有個同學咬到20歲重咬 , d指甲咬到無左一半呀 .

我初出來做野個老闆3、40歲,係專業人士,都係指甲咬到無左一半,佢係自己公司一思考緊就咬,雖然唔係係出面人面前咬,但手指太肉酸就比人知啦,佢自己都知有問題,但改唔到。

我個女, k1已識自己剪了.

"港孩" 的形成, 父母責無旁貸!

我個女都係好細個自己攞住指甲鉗自己剪,其實我地幫佢剪果時,佢地已經學緊架啦!?
原帖由 Lyn 於 10-7-26 07:26 發表
我個女, k1已識自己剪了.

"港孩" 的形成, 父母責無旁貸!

如題, 我個仔12月就足12歲了, 你地個"仔" 懂得自已剪手/腳鉀嗎? 我朋友個女, 識自已修鉀及填鉀油了, 我個仔重唔肯學, 我唔同佢剪, 佢就用手咬就算了. 點算好, C6話由他吧, 佢自已都係用口咬指鉀大, 叫我唔好緊張, 咪又會話 "港孩"...

"港孩"嘅定義係12歲都唔識冲涼,大解後唔識清洁。凈係唔識剪指甲,都未算港孩,唔使担心。

上星期帶阿三去踢波,有個8歲仔,鞋帶鬆了,唔識結。呢啲見慣不怪了,奇就奇在父母在旁,若无其事地看着教練結。

原帖由 fion128 於 10-7-25 16:34 發表

佢就係知道我"緊"佢, 唔會比佢用口咬指甲, 怕他習慣了就改不到. 所以如果我唔同佢剪佢就用口咬來威脅我.

唔使話妳同學, 我老公自已做左人老豆, 有時都會用口咬指甲啦. 習慣了, 有時做左都唔知, 不過比我見到一定"閙"死佢, 話佢教壞個仔 ...

原帖由 Turboho 於 10-7-25 23:41 發表
唔係嘛!!! 咁大個仔都唔識! 你同佢講(你唔識就教你一次,你唔聽就比人笑la!)

怕人笑就唔會12歲都唔識啦, 就係唔怕羞嘛