用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 緊急求救
go

緊急求救 [複製鏈接]

我小朋友今年兩歲,就快要入kindergarten,但唔知几時開始搵同几月面試,好緊張,請教路,仲有如什小學又通常几時面試,
   0    0    0    0

原帖由 ycmcns 於 10-7-22 22:54 發表
我小朋友今年兩歲,就快要入kindergarten,但唔知几時開始搵同几月面試,好緊張,請教路,仲有如什小學又通常几時面試,

bk 呢度可以幫到你. 不過你要花多d時間係呢度做功課睇番前人既post
你呢d問題之前好多人問過了

BK好多资料,但都有d散。如果我係你,完全唔知由邊度開始,我會買本書睇睇最基本的學校資料,再上BK搵心儀學校的詳情…
有時d野唔懶得,總要自己動動手,人地講都講唔到咁多比你聽…

醒目開學勳章 王國長老

幼稚園概覽http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php
一般學校係8月尾開始interview(10,11月高鋒期), 穩陣d, 而家打去問定幾時派表都差唔多(要續間問, 唔懶得)
你小朋友已2歲, 你有2個選擇, 一係今年9月入n1, 一係出年入k1, 其實搵學校係一年前搵定的, 你想讀n1, 只有睇下屋企附近仲有無學校收, 想讀k1, 而家準備正係時候
至於邊間幼稚園可以直升, 或者同d小學有聯繫等, 你研究左再詳細問吧! (起碼知你心儀咩小學至有得答架)

原帖由 ycmcns 於 10-7-22 10:54 PM 發表

yes ar, 我都要自己去找資料, 我又係買本幼稚園天書望下, 望望下自己就會選擇到有咩心儀幼稚園, 再去bk討論區search下

首先...從你心儀的學校開始....其次是你喜歡的區域再找...每一間學校報名時間都不同...一般由9月開始...即是你9月便要留意心儀的學校網址...看看幾時開始接受報名...或你可致電心儀學校就最直接...

以前我都買過好幾本書...不過, 資料比較簡單...有些連學校名都寫錯...所以如果你要買書都要睇清楚先好買...或問一問人有沒有好介紹....

另外, 你可以看看以下幼稚園網址...找找心儀學校的資料吧...不過, 每逢暑假都會再update一次...如果你下次click入去找不到的話...可以在yahoo search 幼稚園...update了的網址就會查到...

http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/content_reading_note.htm

原帖由 ycmcns 於 10-7-22 22:54 發表
‹ 上一主題|下一主題